Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Nu mai suntem doar în urma civilizației, suntem și pe un drum (acum înzăpezit) care nu duce nicăieri

Zoom Nu mai suntem doar în urma civilizației, suntem și pe un drum (acum înzăpezit) care nu duce nicăieri

Zilele trecute, am dat peste o scrisoare pe care tata, Dumnezeu să-l ierte, i-o trimitea mamei mele, aflată la facultate, la Petroșani. Era prin 1978, iar taică-miu, care mergea la serviciu, strungar fiind, făcea și liceul, la seral, și mai vedea și de mine. E, el o anunța pe mama că, pe lângă notele de trecere pe care le ia la liceu fără să se omoare cu învățatul, s-a apucat să joace la Pronosport. La Pronosport, joc pe care aveam să-l rup și eu mai târziu, după ‘90, pentru cei care nu știu, trebuia să ai 13 rezultate bune, 1, x sau 2. Aveai voie cu duble, triple, scheme, dar astea costau. Așa că tata punea trei variante simple, atenție, fără să știe o iotă de fotbal și fără să aibă net. Dar îi scria mamei mele: dacă nu joci, iubita mea, nu ai cum să câștigi, nu?

Ei bine, cam așa se întâmplă cu țara asta. Niște băieți o joacă de 27 de ani la pariuri. Și nu știu nimic despre ce-ar trebui să-i facă pentru a o pune pe roate, dar ei o joacă. Fix pe ideea tatălui meu care nu știa nimic despre fotbal, dar punea bilete la Pronosport: nu joci, n-ai cum să câștigi. Nu dai țara cu capul de toți pereții, n-ai cum s-o faci să meargă.

 

Suntem cu 50 de ani în urma

țărilor civilizate. Am învățat asta și la școală, după ‘90, că nouă ne e mai greu pentru că ne-a nenorocit comunismul și că avem de recuperat 50 de ani. Mă rog, nu e chiar așa, că și înainte de comunism noi eram în urma țărilor pe care vrem să le ajungem acum, dar să zicem că, dacă ceilalți ar lua pauză 50 de ani, am avea și noi șanse să ajungem în rând cu lumea.

Ei bine, de câțiva ani, am constatat și mă sperie că nu mai suntem doar cu 50 de ani în urma civilizației, ci și că ne aflăm, spre deosebire de cei pe care-i alergăm, pe un alt drum. Oricât de tare am alerga, oricât am recupera, nu putem ajunge unde am vrea. E ca și cum noi am da ture pe un stadion, dar competiția se ține pe cu totul altă arenă, pe care noi nu avem acces. Înfricoșător, nu? Explic.

A revenit la putere PSD. Și cu asta am zis tot, noapte bună. Nu, nu despre partid, despre ce înseamnă el, despre jaful făcut de PSD, despre baroni și corupție vreau să vă povestesc, sunteți sătui de asta. Și, vorba aia, o să tot vorbim de acum înainte, vreo patru ani. Nu, vreau să vorbesc despre o mentalitate. Despre un mod de a conduce o țară. Un anume mod de a vedea lucrurile. Lumea. Ce a făcut PSD, întotdeauna, a fost să încalece statul. Să ia puterea anulând orice idee de stat de drept și de meritocrație, în societate. Totul era dictat din sediul de partid, ceea ce, iată, domnul Dragnea ne arată că se va întâmpla din nou, de acum înainte. Problema e că, în aceste condiții, România nu va reuși să ajungă nicăieri. Și nu mă refer la economie, la cifre, la PIB – altă tâmpenie a economiei care ne transformă în unități, în cifre, dezumanizându-ne –, ci mă refer la noi, ca oameni, ca membri ai unei comunități. E vorba, în esență, de felul în care autoritățile se raportează la noi și la problemele noastre. E vorba despre faptul că puterea se află la centru, în mâna unor oameni, în mâna unui guvern al cărui mod de a se raporta la cetățeni nu mai corespunde realității. Așa cum programa școlară este depășită, la fel cum nu putem discuta despre un sistem de sănătate românesc, ci mai degrabă despre un sistem de moarte, la fel se întâmplă și cu relațiile de putere din România. Totul funcționează pe baza unor mecanisme și ierarhii tâmpite, depășite, de sus în jos, în loc să se reorganizeze, precum comunicarea modernă, de când a apărut Internetul, în rețele (Manuel Castels are aici o teorie interesantă).

 

Să luăm un exemplu recent, deszăpezirea

Am văzut cu toții ce s-a întâmplat. Noul ministru a tunat și-a fulgerat, a cerut demiteri, șefii de la drumuri au aruncat vina de la unii la alții, s-au adus pe București-Constanța utilaje de la Botoșani, oamenii au rămas din nou în zăpadă, zeci de drumuri au fost închise și așa mai departe. De ce? Pentru că totul funcționează prost, coordonat de niște funcționari de la centru, puși politic. Pentru că noi încă funcționăm în modele care nu mai merg, nu se mai potrivesc cu vremurile, cu tehnologia, cu oamenii, cu nimic.

Cea mai importantă problemă ar fi că nu identificăm problema corect, iar asta ne face să rezolvăm altceva, nu ceea ce credem noi că rezolvăm.

În fiecare an avem aceleași probleme cu deszăpezirea pentru că instituțiile nu identifică problema. Când an de an tu nu ai contracte încheiate și utilajele traversează țara pentru a-și face treaba e clar că habar nu ai pe ce lume trăiești.

Apoi, politica nu pleacă, în rezolvarea problemelor, de la nevoile cetățeanului. Prea puțini politicieni știu exact care-s problemele oamenilor, de-aia mulți cetățeni nu mai merg la vot, având sentimentul zădărniciei. Vedem cum s-au raportat primarii orașelor la problema gerului și a zăpezii din ultimele zile. Unii au luat decizii curajoase, ferme, cum a fost Firea, care a anulat cursurile școlare, preferând să nu arunce Capitala într-un haos care s-ar fi lăsat sigur cu victime. Alții, precum primarul de la Ploiești, la distanță de doar 50 de kilometri deci, i-au chemat pe copii la școală luni, pentru ca marți, la presiunea părinților revoltați de condițiile din oraș (gheață pe trotuare, frig în autobuze, timp mare de așteptare), să suspende cursurile. Chestiune de boașe.

Este vorba, deci, doar de cum te raportezi la problemă. Pui în centrul preocupărilor tale omul și nevoile lui, ești pe drumul cel bun. Pui cifrele, statisticile, nenorocitul de PIB, ești pierdut.

Dar noi nici măcar nu suntem pe acest drum, de a construi autorități responsabile, transparente, mobile și, mai ales, umane. Și nu vreau să mă gândesc cum vor arăta din nou aceste autorități peste patru ani.

Citeşte mai multe despre:

4 comentarii

 1. #1

  Da domnule, suntem pe drumul gresit, evident. Este drumul trasat de papa Iliescu si gasca FSN.

 2. #2

  Pai, Firea nu e din PSD? Dar asta nu a impiedicat-o sa puna problema corect, dupa cum reiese chiar din articolul dumneavoastra.

 3. #3

  @ Alin Popa: Din articolul citat reiese ca UE este si ea ametita de valul de fum cu care DNA ameteste democratia in Romania. La fel si din comentarii, presupunind ca nu apartin absolventilor sectiilor de engleza care si-au gasit de lucru pe la DNA si servicii.

 4. #4

  mai date-n….in tulcea inoti si acum in zapada. pe strazile mai circulate este zapada batatorita. pe cele secundare doar poteci pe unde trec asa zisii oameni.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale