Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Nu ne vindem țeapa

Zoom Nu ne vindem țeapa

Economia, o știți, nu mai comentăm, merge bine de tot. E tigrul Europei, mârâie la trecători, o frumusețe. Eh, dar agricultura e ceva de speriat, e… imaginați-vă un tigru făcut din oi! Asta e agricultura noastră. O bestie.

Anul ăsta, cică ne-am jucat de-a Nadia Comăneci, le-am dat ăstora aparatele peste cap: cea mai bună producție agricolă a României de când s-a inventat producția agricolă.

Altfel, nimic nu s-a schimbat. Spre exemplu, peste 50% din carnea de porc mâncată de sărbători va fi din import. Italia, Spania, Germania, din ferme alimentate, cel mai probabil, cu cereale din România.

Peste 50% din roșiile pe care le mâncăm sunt din import. Evident, proporțiile sunt tot pe-atât la produsele derivate din roșii.

Dar să nu o mai lungim: deficitul României în comerțul cu produse agroalimentare s-a majorat la 820,9 milioane de euro în primele opt luni din acest an, fiind de peste două ori mai mare față de nivelul consemnat în aceeași perioadă a anului 2016.

Hei, gata, nu vă speriați, că avem soluția: șaorma cu oaie! Rețetă de la Daea. Dacă nu vi se pare destul de sățioasă, puteți să puneți și-o mână de lână. Merge, aluncă mai bine.

Pe scurt: în primele opt luni ale acestui an, exporturile au crescut cu 5%, importurile s-au mărit însă cu 15%, o diferență, în bani, de aproape un miliard de euro. Dar mai dă-i naibii și de bani, aici important e să fii mândru că ești român, să nu-ți vinzi țara. Oricum, nu ca produs finit, ci ca materie primă.

E fascinantă coperta din februarie 1939 a Revistei laptelui, unde scrie: ”Exportăm furaje concentrate în loc de unt și brânză”. Asta înseamnă tradiție la noi: să ai aceleași probleme mereu și mereu, să nu renunți la ele de dragul modei. Că moda străinilor vine, apoi trece. Tu rămâi la toate rece.
Citeşte mai multe despre:

3 comentarii

 1. #1

  O observatie importanta: cerealele exportate nu pleaca niciodata cu adevarat in silozurile, morile si fermele din strainatate ci se reintorc tot aici dupa cateva luni. Totalul evaziunii din agricultura, in ultimii 25 de ani, echivaleaza cu cel putin 3 bugete nationale pe cate un an. Suma in sine este colosala. Nu aveti de gand sa investigati o asemenea monstruozitate? Nici voi si nici vreo alta institutie jurnalistica nu v-ati bagat nasul atat de adanc in acest gen de probleme. Va multumiti cu coruptia vizibila, de la varf, insa nu mergeti la baza.

 2. #2

  Şi nici nu o să meargă „la bază”.
  Din lipsa de co..e,
  Să nu doară tare.
  N-am găsit altă rimă. Doar multe râme.

  Gata…

 3. #3

  Asa da mestere, sa mai scrii din astea.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint