Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Numărătoarea inversă

Zoom Numărătoarea inversă

Nimic mai jenant decât această numărătoare de oameni de pe TV-uri. O lungă, o interminabilă, infantilă numărătoare. Ai noștri sunt mai mulți sau ai lor? La asta se reduce, după 30 de ani de tranziție, societatea noastră. Trei milioane de semnături pentru familia tradițională, miting de un milion de oameni și tot așa.

Există și o veste bună: ne vom număra din ce în ce mai ușor. Declinul demografic este în plin fuleu: doar în aprilie anul acesta au dispărut din orice numărători 8.910 români. Cu 32% mai mulți decât în aprilie 2017.

Este obositoare apoi judecata calitativă. Tristă, obositoare, râncedă: unii sunt inculți, degradați fizic, alții frumoși, inteligenți etc.

Oricum ar sta aceste tipuri de judecăți, ele nu pot constitui fundamentul unei gândiri de tip democratic, participativ. Pentru că nici cantitatea, nici ”calitatea” nu trebuie să decidă într-un mod absolut. Or tocmai asta se dă de înțeles: că această luptă trebuie decisă cumva, că unii trebuie să ia puterea, iar ceilalți să-și piardă cumva dreptul la reprezentare. Lupta are această intensitate a deciziei ultime. E motivul pentru care apar pe piață inepții ca aceea a lui CTP cu votul ca drept al oamenilor care au absolvit Bac-ul. O astfel de atitudine conduce spre o societate excluzivă, cu zone sociale nereprezentate.

Celălalt, în societatea de azi, este văzut ca neaparținând, prin opinii, jocului democratic. Celălalt e văzut ca încălcând jocul. Și-atunci, el trebuie exclus. De-o parte sunt cei care susțin un DNA abuziv, care nu are legătură cu statul de drept. De cealaltă parte sunt unii care-și vând votul, ceea ce, la fel, nu poate să aparțină în nici un fel democrației.

În acest moment nu avem o dispută în interiorul unui joc. Pentru că fiecare consideră că celălalt încalcă flagrant regulile jocului. De-aici impresia că fiecare tabără dorește, de fapt, dispariția celeilalte, reducerea ei la o masă tăcută.

De-aici și abuzul prezent peste tot: în Parlament, majoritatea se comportă discreționar. Opoziția se opune, practic, la nimic, din moment ce asta nu poate avea urmări practice. E o opoziție de principiu și doar atât. Transpus în alți termeni, Opoziția de-acum este un spectator care mai târziu, când îi va veni rândul la putere, o să facă tot ce-i stă în putință ca să distrugă tot ce a făcut majoritatea dinainte. Iar presa alimentează ficțiunile acestui război zilnic: Soros, stat paralel, asistați, bețivi, homosexuali, “Noi suntem români” etc.

Nicicând însă lupta nu a îmbrăcat o formă atât de jalnică, de grețoasă, de stupidă ca în aceste numărători de oameni din piețele Capitalei.

5 comentarii

 1. #1

  Numaratoarea insa parea sa conteze grozav de mult acum 1 an cand hashtagienii ne asasinau cu miracolul ‘sutelor de mii’ de participanti dintr o piata unde fizic n ar fi putut incapea atatia oameni decat in straturi suprapuse. Ei au fost primii care au adus drept argument sustinerea numerica, prin urmare e firesc sa li se dea o replica. In rest, raman la impresia ca da, conteaza calitatea. Dar nu calitatea dintilor si a look-ului, si nici cea a glumitelor, ci calitatea umana si de intelegere a fenomenului social. N am vazut nicaieri la mitingul de sambata vitriolul si revarsarea de ura disimulata in ‘umor’ a #rezistentilor. N am vazut manechine spanzurate, lozinci insultatoare si nici agresivitati de limbaj la adresa adversarilor. Ci oameni calmi, simpli, fara farafastacuri hipsteriste, al caror principal mesaj era ‘jos statul paralel si securitatea’. Prin urmare un mesaj care viza viciile percepute ale sistemului, nu se concentra pe indivizi. Ceea ce denota o viziune civica reala, nu simpla voluptate de a-ti bate joc de unul sau altul.
  Din pacate, oricat as fi incercat sa nu pun pe seama varstei si a generatiei toxicitatea miscarii #rezist se pare ca realitatea e alta. Studiile arata ca recrudescenta miscarilor extremiste si a urii colective este in stransa legatura cu intrarea millenials in majorat si in anii activi. Si are sens: este generatia a carei principala hrana ‘culturala’ in anii formarii au fost jocurile electronice si care a inlocuit interactiunea autentic umana cu etalarea frenetic narcisista de pe fb. Cea mai putin empatica generatie de pana acum. Iar #rezistul si ura veninoasa pe care a deversat o in societatea romaneasca sta din plin marturie. Sigur, asta nu exclude exceptiile. Dar tendinta, asta e, ca ne place sau nu.

  • #2

   Parca ma uit la A3 cu subtitrare cand citesc comentariul tau!
   Oamenii aia au venit in Bucuresti la plimbare sau dintr-un reflex de ” sa traiti sefu, se face”, nu au venit din proprie initiativa, manati de niste resorturi psihologice proprii, au venit pentru ca li s-a cerut si pentru ca multora li s-a oferit ocazia unica in viata de a vedea capitala gratis. Dovada: s-au carat cand a expirat timpul alocat, fix in mijlocul discursului lui Dracnea.
   Comentariul tau nu face decat sa legitimizeze coruptia su jaful din tara asta guvernata preponderent de PSD.
   Ca sa nu mai spun, cel mai rau lucru, ca acuzi ura fata de alte categorii de oameni printr-o ura nejustificata fata de o alta categorie de oameni: tinerii.
   Lozincile #rezist au fost impotriva coruptilor, si nu a celor manipulati de ei, drept dovada lipsa unei contramanifestatii si apelurile repetate pw grupurile lor de a pastra distanta si a nu acuza manifestantii de sambata.
   Tu ai insultat o categorie de oameni pe care nu-i intelegi si de care depinde viitorul tau.

   • #3

    1. Ca oamenii aia au venit ‘adusi’, ‘platiti’ etc. e o simpla speculatie. Ca miscarea #rezist s a remarcat prin lozinci insultatoare si manechine spanzurate – astea sunt fapte (inceputul aflandu se undeva in toamna lui 2014 cand iohannistii fluturau un Ponta – de care, chiar, acum au uitat complet – rastignit cu cuie in cap).
    2. A remarca tendintele negative ale unei colectivitati (‘cohorta’ este termenul in sociologie) nu este o dovada de ura. Aceste tendinte au fost evidentiate in primul rand de sociologi, ce spun eu acolo despre millenials au spus o studii notorii si oficiale cu mult inaintea mea. Ura e cand ii vrei pe oameni spanzurati, nu cand le remarci abuzurile sau neajunsurile.
    3. O problema tipica a #: domle, orice subiect atingi se ajunge la corupti. Faptul ca nu sustin aservirea justitiei in slujba securitatii si nici abuzurile comise in cercetarea penala nu inseamna automat ca sustin coruptii. Incapacitatea de a vedea, dincolo de persoane, problemele SISTEMICE e o alta caracteristica deja demonstrata a #. Toate astea ar trebui sa va dea de gandit, nu sa va salte instantaneu nivelul de ostilitate.
    Bref: putina obiectivitate si detasare n ar strica acestei cauze pe care o sustineti si v ar aduce, in plus, autoritatea unor actori credibili pe scena sociala in locul imaginii de puberi teribilisti.

  • #4

   Corect!

 2. #5

  100% corect. si? ce propunem?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale