Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

O nouă specie mutantă din biosfera tabloidă: editorul alarmist

Zoom O nouă specie mutantă din biosfera tabloidă: editorul alarmist

► Credeaţi că la Cancan lucrează doar editori feisbuchişti? Presa tabloidă se face, în egală măsură, şi cu titlişti alarmişti. Iar fenomenul (de dată relativ recentă) la care mă refer în cele ce urmează le poate specula talentul ficţional la justa lui valoare. Întrucît, cum ar zice maeştrii vidanjori, e practic imposibil să înfunzi o coloană de bloc doar cu căcatul personal, cancan.ro preia zilnic ştiruţe publicate de alte site-uri. Mai exact, le linkuieşte, pe modelul „articolul e al lor, dar poza, titlul şi exagerările ne aparţin în exclusivitate“. Un exemplu proaspăt. Pentru că formularea descriptiv-naturalistă „Au dus-o la spital cu o infecţie. Medicii i-au scos din faţă o pană neagră de 5 centimetri“ (stirileprotv.ro, 14 decembrie) nu era suficient de năpraznică, titliştii de la cancan.ro au devenit brusc creativi: „Ce i-au descoperit în obraz medicii care i-au stors un COŞ. «Dumnezeule, spune-mi că nu i-a ieşit AIA prin faţă!!!»“.

Verdict: PUROI

Inutil de precizat că foarte exclamativul citat din titlu nu se regăseşte nicăieri în textul de pe stirileprotv.ro. Dar e de efect, deci presupun că nu mai contează. Menţionez, în acest sens, că nu e prima dată cînd nişte gugălişti oligofreni de la Cancan se miră cu voce tare de ce citesc pe net. Şi presupun că un gugălist executiv e plătit să transcrie tot ce aude în redacţie pe site.
 

► Alt exemplu sugestiv. Întrucît a condus recent o maşinuţă care părea desprinsă din celebrul desen animat Toy Story, Jeremy Clarkson, prezentatorul emisiunii Top Gear, era „de nerecunoscut pe străzile din Londra“ (gandul. info, 12 decembrie). Intuind că link-ul simplu, firesc, care păstrează stilistica textului original, n-ar fi atras atenţia publicului tabloid care reacţionează doar la mui, diaree şi dezastre, creativii de la cancan.ro au publicat un portret benign al împricinatului, apăsînd apoi pînă la podea pedala de titluri: „DE NERECUNOSCUT! Acesta este Jeremy Clarkson pe care-l cunoşteai. Uite ce s-a ales de el“.

Verdict: PLASĂ

Evident, nu s-a ales nimic special şi mai ales nasol (cum sugerează varianta de titlu cancanoid): omul făcea încă un test drive cu o mini-ciudăţenie. Nu e ca şi cum bătrînul Clarkson şi-ar fi băut toţi banii de Ferrari şi acum o arde modest, cu toate rablele din Toy Story.
 

► În fine, e clar ce se poate întîmpla c-un banal link implicînd o femeie ce se dădea la propriu lovită pentru a beneficia de o indemnizaţie de invaliditate şi iubitul ei negru, fără probleme locomotorii. Varianta cancan.ro implică o poză c-o bunăciune mimînd un orgasm şi formularea infracţional-pornografică „«O femeie ca ea nu putea FACE SEX în poziţia asta.» Descoperirea care a băgat-o la ÎNCHISOARE. FOTO imediat după arestare“. Dai click şi aterizezi pe stirileprotv.ro, unde te întîmpină o poză c-o negresă de coşmar, aparent beată, şi titlul „«Ea nu ar fi trebuit să poată întreţine relaţii intime în acest fel». De ce a fost arestată o tînără“ (17 decembrie).

Verdict: ŢEAPĂ

Ceea ce mă uimeşte nu e colosala lejeritate cu care titliştii tupeişti de la cancan.ro inventează citate şi poze care valorează mai mult ca o mie de virgule între subiect şi predicat. Ci lipsa semnelor de exclamaţie din expresia „O femeie ca ea nu putea FACE SEX în poziţia asta“. Sincer, ar fi mers vreo trei, pentru a sugera o ches­tie acrobatică şi periculoasă, care să justifice arestarea.

Publicat în Cațavencii, nr. 50, 19-25 decembrie 2012

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint