Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

O societate în care rasismul băltește

Zoom O societate în care rasismul băltește

Klaus Iohannis și tot PNL-ul au acuzat derapajele jandarmilor în celebrul 10 august.

Azi, lucrurile stau cu totul altfel. Atunci era o dispută cu PSD – PSD bătea manifestanți, prin bâtele jandarmilor. Azi, rasismul lovește în oameni prin pumnii polițiștilor, iar asta e total neinteresant pentru toți cei din politică. Rasismul sau ura socială nu reprezintă o temă, nu există, iar de polițiști nu vrea nimeni să se ia pe principiul „Să avem Poliția de partea noastră“.

S-au luat măsuri la Bolintin Vale după ce șeful Poliției de acolo a lovit un om pus la pământ carenu reprezenta nici un pericol.

Lucrurile se întâmplă însă exact ca în cazurile de agresiune sexuală –când cineva e acuzat, nu prea spune nimeni nimic. Dar e nevoie doar de o scânteie ca să apară unii cu „S-a mers prea departe, pur și simplu nu ai voie să-i mai spui unei femei că o iubești!“.

Același lucru se petrece în cazul discursului rasist sau al glumelor care discriminează: nu spune nimeni nimic o vreme, pentru ca apoi să izbucnească un întreg val de „Asta e tiranie, asta e dictatură, e ucisă creativitatea, asta nu e viață“.

Sindicatul Europol al polițiștilor postează pe Facebook numai glume proaste la adresa „contribuabililor“ și a „cetățenilor europeni care au drepturi“. Da, contribuabili și cetățeni europeni care au drepturi între ghilimele, ca și cum e de la sine înțeles că acele scursuri ale societății nu sunt nici contribuabili și nu pot avea nici drepturi ca toți ceilalți oameni.Iar în acest timp,nea liderulsindical Coandră se agită la TV să-l scoată pe un șef de Poliție din Dej nemânjit cu rahat dintr-o poză cu interlopi făcută în vremea izolării.

Dar probabil încă o dată rasismul a trebuit să funcționeze ca o supapă de eliberare a energiilor. Nu cred că președintele tacevoit, nu cred că PNL sau PSD tac voit. Cred că există un rasism latent, la foc mic, și care e relativ acceptat. Pe ideea: nu suntem rasiști, dar mai dă-i și dracu’.

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

 1. #1

  Chiar asa!

 2. #2

  mai este multa educatie de asimilat. Din pacate de toate partile. Ar fi bine sa fie vre-un bulibasa din stabor sau imparat sef de ONG cu educatia romilor. Nu se mai poate accepta dispretul fata de reguli al unei parti importante ale acestei etnii. Eu sunt de acord ca in numele diversitatii etnice sa isi poata folosi limba si traditile care nu vin in conflict cu regulile statului. Cersitul agresiv, furtisagul, dispretul fata de femei si fata de regulile de convietuire nu le gasesc acceptabile ca “elemente etnice traditionale”.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Crime cu miros de pandemie

  30 iunie 2020

  În vreme ce-n largul oceanului patru scafandri s-au repezit cu cuțitele asupra unei balene, să-i taie otgoanele plasei de pescuit ce-o ținea prizonieră, la noi patru polițai au ajutat un […]

 • Vacanța mare

  30 iunie 2020

  Pînă acum, virusul a întrecut știința și, după cum se vede, nu dă semne de oboseală. Fără vaccin și fără tratament, societatea dă din colț în colț, libertatea individuală scade, […]

 • Încă puțină cenzură, că nu dați de la voi

  30 iunie 2020

  De ani de zile, Facebook, cel puțin, acționează arbitrar și nejustificat într-un demers constant de amuțire a vocilor care nu respectă comoditatea politică. Dar nu este de ajuns, se pare, […]

 • Plai cu boi

  23 iunie 2020

  Cînd dăm și noi orbește în gropi, apelăm la postumele buruienoase ale tutorelui nostru suprem, Mihai Eminescu, la micile bijuterii fără perdea, comise cu autoironie prin hîrtoapele existenței sale năprasnice: […]

 • Păcănele mii și stele făclii

  23 iunie 2020

  E mare urgență să fie ajutate două ramuri economice, zice Guvernul: HoReCa și păcănelele. HoReCa apare în pozele cu premierul și cu președintele. Are cînd chipul măsliniu al libanezului Murad, […]