Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

O societate în care rasismul băltește

Zoom O societate în care rasismul băltește

Klaus Iohannis și tot PNL-ul au acuzat derapajele jandarmilor în celebrul 10 august.

Azi, lucrurile stau cu totul altfel. Atunci era o dispută cu PSD – PSD bătea manifestanți, prin bâtele jandarmilor. Azi, rasismul lovește în oameni prin pumnii polițiștilor, iar asta e total neinteresant pentru toți cei din politică. Rasismul sau ura socială nu reprezintă o temă, nu există, iar de polițiști nu vrea nimeni să se ia pe principiul „Să avem Poliția de partea noastră“.

S-au luat măsuri la Bolintin Vale după ce șeful Poliției de acolo a lovit un om pus la pământ carenu reprezenta nici un pericol.

Lucrurile se întâmplă însă exact ca în cazurile de agresiune sexuală –când cineva e acuzat, nu prea spune nimeni nimic. Dar e nevoie doar de o scânteie ca să apară unii cu „S-a mers prea departe, pur și simplu nu ai voie să-i mai spui unei femei că o iubești!“.

Același lucru se petrece în cazul discursului rasist sau al glumelor care discriminează: nu spune nimeni nimic o vreme, pentru ca apoi să izbucnească un întreg val de „Asta e tiranie, asta e dictatură, e ucisă creativitatea, asta nu e viață“.

Sindicatul Europol al polițiștilor postează pe Facebook numai glume proaste la adresa „contribuabililor“ și a „cetățenilor europeni care au drepturi“. Da, contribuabili și cetățeni europeni care au drepturi între ghilimele, ca și cum e de la sine înțeles că acele scursuri ale societății nu sunt nici contribuabili și nu pot avea nici drepturi ca toți ceilalți oameni.Iar în acest timp,nea liderulsindical Coandră se agită la TV să-l scoată pe un șef de Poliție din Dej nemânjit cu rahat dintr-o poză cu interlopi făcută în vremea izolării.

Dar probabil încă o dată rasismul a trebuit să funcționeze ca o supapă de eliberare a energiilor. Nu cred că președintele tacevoit, nu cred că PNL sau PSD tac voit. Cred că există un rasism latent, la foc mic, și care e relativ acceptat. Pe ideea: nu suntem rasiști, dar mai dă-i și dracu’.

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

 1. #1

  Chiar asa!

 2. #2

  mai este multa educatie de asimilat. Din pacate de toate partile. Ar fi bine sa fie vre-un bulibasa din stabor sau imparat sef de ONG cu educatia romilor. Nu se mai poate accepta dispretul fata de reguli al unei parti importante ale acestei etnii. Eu sunt de acord ca in numele diversitatii etnice sa isi poata folosi limba si traditile care nu vin in conflict cu regulile statului. Cersitul agresiv, furtisagul, dispretul fata de femei si fata de regulile de convietuire nu le gasesc acceptabile ca “elemente etnice traditionale”.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Cel mai primejdios drum

  11 mai 2021

  Marele explorator care a călcat pe spinarea aligatorilor din mlaștini, dansînd pe buza prăpăstiilor cu rucsacul în spinare, înfășurat în voalul de zăpadă al miresei din Kilimanjaro, după ce a […]

 • Baroni, aruncați armele!

  11 mai 2021

  La parastasul ursului Arthur nu s-a auzit nici un bocet pesedist. Nici liberalii și nici ungurii nu s-au grăbit să-și tragă mucii la căpătîiul splendidei fiare. Toți iubitorii de natură […]

 • Vaccinații über alles

  11 mai 2021

  Bâjbâim neputincioși încă de la începutul lui 2020, în încercarea de a găsi un dușman cât de cât decent. Să fie măcar vizibil, să-l putem fotografia, filma și expune public, […]

 • De ce e mai coruptă stînga decît dreapta

  4 mai 2021

  Cine a furat mai mult: PDSR-ul lui Ion Iliescu în lungul și înverșunatul lui jaf din anii ’90 sau CDR-ul lui Constantinescu în haotica guvernare din anii 1996-1999? Cine s-a […]

 • Emasculata concepție

  4 mai 2021

  De ce se ratează complet partidele și politicienii așa-zis noi atunci când ajung la putere sau în apropierea ei? E o întrebare pe care uneori nici măcar nu vrem să […]