Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

O taxă crescută, o taxă pierdută

Zoom O taxă crescută, o taxă pierdută

Și Iohannis, și Ciucă, dar mai ales liderii PSD s-au mînjit pe la bot cu minciuna taxelor mici. Nu doar în vremea logodnei, dar și în timpul nunții, PNL și PSD au cîntat cînd solo, cînd în cor, aria păstrării, ba chiar diminuării taxelor, „ca să stimulăm creșterea investițiilor și a economiei în general“.

Dar, așa cum ne-a explicat Iohannis, pentru tot ce merge rău în țară Putin e de vină. Așa a fost băgată sub preș jefuirea populației de către propriul guvern prin creșterea NEPROVOCATĂ ȘI ANTERIOARĂ RĂZBOIULUI a prețurilor la gaze și carburanți. Cu toate astea, vina lui Putin s-a dovedit chiar mai mare decît vorbele lui Iohannis, așa că Guvernul condus de un general fără vreun trecut politic a deschis o nouă sesiune de biruri.

Coaliția crește taxele. O face fără un plan anume, fără cifre estimative, fără studiu de impact, fără să anunțe perioada pe care poporul va fi supus la cazne. O face pe baza gîndirii unor oameni cu studii de infanterie sau în universități particulare neacreditate, cu licențe lamentabile, doctorate copiate și stagii la colegiile militare unde SRI își recrutează agenții.

Bun, nu e toată lumea împovărată de taxe. Chiar dacă IMM-urile, microîntreprinderile, construcțiile, agricultura, profesiile liberale, salariații cu contract permanent și temporar, dividendele, producătorii de zahăr și tutun și mulți alții vor plăti impozite mai mari, sînt și zone economice rămase neimpozitate, cum ar fi comerțul cu funcții publice, contractele cu încredințare directă pentru firmele clienților sau prostituția politică pe bani grei a partidelor.

Într-un elan al prostului, Guvernul Ciucă aruncă în obrazul economiei o copaie de lături fiscale, care vor avea ca urmare o stupidă risipă de energie și o diminuare a activității de conformare fiscală voluntară.

Să luăm ca exemplu doar una dintre măsuri, aia cu trecerea microîntreprinderilor de la impozitul pe venit la cel pe profit. Statul primea pînă acum 1% din efortul companiei de a face venituri. Primea întotdeauna ceva chiar dacă compania nu făcea profit. Acum va primi ceva doar dacă compania va face acel profit, ceea ce, în perspectiva unei crize economice dezlănțuite, e mai degrabă improbabil. Efectul cel mai păgubos e, însă, la nivelul intern al firmei, obligată acum să depună un efort stupid în documentarea cheltuielilor ca să-și poată argumenta profitul. IMM-urile vor cheltui bani și timp ca să-și administreze chitanțele, în loc să se ocupe cu toată energia de venituri. Desigur, profitul va fi obiect de suspiciune fiscală, așa că ANAF va face controale ca să vadă dacă nu cumva firma își ascunde profitul, și astfel se lărgește poarta abuzului, a presiunii, a intimidărilor și șpăgilor de miliție economică. Firește, asta înseamnă angajări masive la ANAF, deci grevarea bugetului de stat – invers de cum profețeau PNL și PSD la vremea nunții din noiembrie 2021.

Tot la microîntreprinderi vor apărea și modalități de evaziune legală. Acele firme care rămîn la plata impozitului pe venituri și care trec de noul plafon al cifrei de afaceri scăzut la 500.000 de euro au la dispoziție căi birocratice să nu treacă la impozitul pe profit, împărțindu-și activitatea pe mai multe firme-surori, fiecare ținută sub 500.000 de euro încasări.

Fuga spre soluții la limita legii și dincolo de ea e previzibilă, mai ales că microîntreprinderile și o mare parte din IMM-uri hrănesc pe orizontală familii, iar în spatele unui salariat stau cheltuieli fără posibilitatea de a fi sărite: hrană, energie, școală, spital.

Companiile mari și cele străine nu-și bat capul cu această campanie de creștere a taxelor, fiindcă Guvernul le-a ocolit și, oricum, departamentele lor financiare cunosc toate fentele și optimizările fiscale. La companiile mici, însă, alea unde chiar se dă zi de zi o luptă de supraviețuire, oamenii se vor organiza cu furie și ură împotriva statului. Căci vizate de noile biruri sînt tot firmele care lucrează la alb, alea care trăiau prin evaziune și protecție politică nu se sinchisesc. Guvernul Ciucă dă în calul care trage și o face cu răutatea gratuită a arendașului prost.

2 comentarii

  1. #1

    Corect articolul, dar ca de obicei remarc: oamenii inca nu sunt in strada. Pentru ordonante in care nici nu stiau ce scrie erau in strada, pentru Robor aproape 8%, preturi duble/triple la totul, taxe si impozite marite si cate si mai cate nu sunt interesati sa iasa. Atunci prosti ar fi guvernantii sa nu puna gramezi de taxe in carca martoagei care trage fara sa cracneasca.

  2. #2

    Au mai facut-o si altii, martorii lui Boc de la I la V, ai lui Puie Monta, ba cu salariile pe ore lucrate la mai multi angajatori (daca fac 2 ore la 4 firme, platesc de 4 ori contributii!) in 2010, 2017, etc. Ajung sa-l regret pe Manole, care a dus impozitul la zero pentru exporturi (O, tempora!)si cand s-a facut 5%, tot mic era!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Istorii corecte politic
Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
  • Atentator de provincie

    17 septembrie 2024

    Lîngă oftatul gării, bodega-i cu noroc, pisica iar se freacă de scaun şi ia foc, vioara taie capul ţiganului coclit, nu strănuta că zboară toţi fluturii din zid. Azi o […]

  • Turul trei

    16 septembrie 2024

    Turul unu al alegerilor prezidențiale e învăluit în abur și fum. Vălătuci de neghiobie se rostogolesc de colo-colo, animînd o ceață moartă. Vîntul istoriei bate leneș către nicăieri, dînd la […]

  • Apelul de seară

    10 septembrie 2024

    Bucătăriile se văd din cer mai bine decît oamenii de seamă, prinzi îngeru-n gamela ta cu zeamă, nedetectat de radarul de fier, întîi precum o pată de untură, apoi întregul […]

  • Paradisul dronelor

    9 septembrie 2024

    Turismul nostru prinde aripi. Ne vizitează tot mai multe drone. În week-end a venit un grup din Rusia și a petrecut de minune în Delta Dunării. După cum informează MApN, […]

  • Balada triștilor băcani

    3 septembrie 2024

    Printre dugheni, pe strada Zece mese, acum o sută şi ceva de ani, a fost zărit, cu orbitoare fese, îngerul trist al triştilor băcani. Era un semn al crizei monetare, […]

Iubitori de arta