Băieții de la DNA, împinși cumva de la spate de către procurorii de la OLAF, ajutați la rîndul lor de către băieții de la SRI, s-au pus în dimineața asta pe cotrobăit în dulapurile cu schelete și lovele lipsă ale APIA, această instituție atît de dragă lui Daniel Constantin.
APIA, pentru cei care au deschis calculatorul mai tîrziu, e instituția care împarte banii europeni pentru agricultură și care, pentru o vreme – cît timp a condus-o, a fost trambulina lui Daniel Constantin spre politica mare. Iar Daniel Constantin e băiatul acela care stătea agățat de Dan Voiculescu și pe care l-a trimis Camelia Voiculescu la cules de fonduri europene prin politică. Și care acum, se zice, e ministru al Agriculturii.
Ei bine, dacă agricultura românească se pregătește să ajungă din urmă, ba chiar să depășeasă, stadiul de agricultură de subzistență, instituțiile care se ocupă de ea fac cam același lucru, doar că pe dos. Treaba la APIA e mai mult decît nasoală. Nu doar că întîrzierile la plata subvențiior au venit la timp, dar oamenii din instituție au reușit să revină la instrumente precum pixul, coala de hîrtie ori abacul.
Softurile cu care lucrează instituția sînt făcute de Siveco și Team-Net, iar firmele astea au niscaiva alte probleme, așa că interesul pentru rezolvarea problemelor din APIA nu-i chiar prioritar. Bașca, Siveco ar fi primit chiar și o corecție la contract, undeva la vreo 150.000 de euroi. Răstimp, dacă oamenilor nu le funcționează softul, în APIA a fost redescoperit excel-ul. Adică, toate datele și toate cererile de subvenție au fost introduse manual de către angajații instituției, căci, așa cum ziceam, softul e funcțional doar în teorie. Mai apoi, pentru că nu și-au făcut treaba din timp, cu adunatul de date și solicitări, n-au putut cere nici eliberarea banilor europeni la timp. Pentru că, evident, n-au apucat să înceapă controalele și verificările în teren. Asta însemnînd, din start, o corecție de 10% din totalul banilor pe care UE îi dă agriculturii românești. În plus, ca urmare a revenirii la abac, la introducerea manuală a datelor, în tabele excel, a controalelor pe teren întîrziate, s-a convenit cu băieții din UE ca doar 50% din subvenții să fie primite anul acesta, restul urmînd să vină după ce își termină instituția treaba. Or, asta nu se știe exact cînd are să fie, căci e cam greu să derulezi controale pe teren, la munte, în luna noiembrie, încercînd să cauți culturile pe sub zăpezi.
În plus, fiind dați niște bani în avas, înainte terminării întregului proces de acordare a subvențiilor, e foarte posibil ca țăranul român să devină un simpatic debitor și la anul să aibă de dat bani înapoi. Și asta în condițiile în care previziunile pentru recolte sînt cam sumbre anul ăsta.
Dar, în tot haosul ăsta din agricultură, în tot procesul de revenire al APIA la metode de lucru și eficiență de tip secol XX, există și o parte bună. Băieții de la DNA și OLAF, ajunși în haosul instituției, vor vedea modul de lucru al oamenilor din APIA, vor rămîne mască și se vor întreba cum naiba reușesc ăștia să șterpelească atîția bani așa, doar cu pixul și abac-ul.
Iar despre șmenul pus la cale, cu vreo 25 de milioane de euroi ajuși prin conturile din Cipru ale unei firme Bulgărești, șmen pe care îl cercetează acum procurorii, vă invităm să citiți în ediția print de miercuri.