Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Onorul la criminal

Zoom Onorul la criminal

De ceva vreme se vorbește, la tonuri înalte și patriotarde, despre legea care interzice apologia crimelor naziste, legionare sau comuniste, precum și apologia celor care le-au comis. Inflamarea e mare, se discută mult și se pun în balanță cazuri diverse, se compară mere cu pere, prune cu mango și totul pare o discuție în jurul unui cazan în care cineva a pus la fermentat cele mai nepotrivite ingrediente.

Ei bine, în timp ce lumea încă nu se pusese de acord dacă legea îi condamnă și pe Cioran sau Eliade, ori doar pe cei care chiar au fost vinovați de crime, în Titu avea loc un eveniment cu o încărcătură specială. Sâmbătă, 1 august, se sărbătoreau nu mai puțin de 35 de ani de la înființarea Regimentului 64 Parașutiști de la Titu-Boteni. Regimentul 64 Parașutiști, împreună cu Regimentul 56 Parașutiști de la Caracal, a fost restructurat pe 30 noiembrie 1990, când a fost înființată Brigada 2 Parașutiști, având comandamentul dislocat la Clinceni.

Regimentul 64 Parașutiști de la Titu, cunoscut mai degrabă drept Regimentul de parașutiști de la Boteni, și-a câștigat celebritatea în 1989, când mare parte a regimentului a fost trimisă în Bucureşti, pentru a asigura paza unor importante obiective în timpul revoluției din decembrie. De asemeni, opt dintre parașutiștii de la Boteni au fost transformați, la ordinul lui Victor Atanasie Stănculescu, în plutonul de execuție a soților Ceaușescu, trei dintre cei opt fiind oamenii care și-au descărcat încărcătoarele în dictatorii puși la zidul din Târgoviște.

Cum spuneam, așadar, sâmbătă, 1 august 2015, la Titu, într-o piațetă civilă, în fața unui monument în formă de cruce, o adunare pestriță a sărbătorit semioficial 35 de ani de la înființarea Regimentului 64 Parașutiști. De la eveniment, ca de la orice manifestare de gen, nu puteau lipsi popii, primarul și, dat fiind specificul, militari în rezervă și activi. Iar ceea ce urmează este un citat din scurtul discurs de întâmpinare al unui militar în rezervă, adresat unui civil: “Domnule ministru, cadrele fostului Regiment 64 Parașutiști vă prezintă onorul! Sunt primul comandant al Regimentului 64 Parașutiști, general-maior în rezervă Niculescu Tănase”.

Până aici, nimic revoltător. Niște oameni în toată firea, încărunțiți în slijba țării, s-au adunat pentru a-și cinsti regimentul. Numai că…

Exact, numai că cel căruia i s-a intonat imnul la sosire, cel căruia cadrele fostului regiment de parașutiști îi prezintă onorul, cel pe care îl salută militarii în rezervă, ba chiar și cei în activitate, este nimeni altul decât Victor Atanasie Stănculescu. Pentru cei cu o memorie mai scurtă, Victor Atanasie Stănculescu nu este doar un personaj-cheie al revoluției, fost ministru al Apărării Naționale, ci și un criminal condamnat de Justiția română. Conform sentinței, Victor Atanasie Stănculescu a fost condamnat pentru omor deosebit de grav și tentativă de omor deosebit de grav. Pe lângă anii de închisoare, din care a executat doar cinci, Victor Atanasie Stănculescu a mai fost și degradat militar, luându-i-se toate gradele și distincțiile dobândite în timpul carierei. Iar condamnarea și degradarea militară au venit ca urmare a acțiunilor din decembrie 1989, de la Timișoara, când Victor Atanasie Stănculescu a condus reprimarea celor care manifestau împotriva regimului Ceaușescu. Mai mult, magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au considerat că Stănculescu nu era obligat să respecte ordinul lui Ceaușescu de deschidere a focului împotriva manifestanților, fiind vorba despre un ordin ilegal și neconstituțional. Doar că V.A. Stănculescu nu numai că a respectat ordinul, dar judecătorii au considerat că a dat dovadă de “un vădit exces de zel”.

În aceste condiții, faptul că un general, fie el și în rezervă, dă onorul unui criminal degradat sau faptul că în onoarea aceluiași criminal degradat se intonează imnul României reprezintă o salbă de jigniri aduse memoriei celor care au murit în decembrie 1989 la Timișoara, la ordinele directe ale lui Stănculescu și Chițac. Să nu ne mai mirăm, așadar, de discuțiile pe marginea recentei legi, căci e normal ca o țară în care criminalii sunt onorați să nu înțeleagă de ce e importantă condamnarea crimelor legionarilor și ale comuniștilor.

Citeşte mai multe despre:

3 comentarii

  1. #1

    Stanculescu……mare smecher omul asta, ar trebui omorat cu pietre pe strada de catre….chiar, de catre cine??! LOL

  2. #2

    Excelent articol !!! Astiaa sintem…..penibili, ridicoli……fuduli….E tipic zdrentele sa dea `onorul ´ ( care ?????)…unor zdrente jegoase !!!! neam prost !!!

  3. #3

    Groaznic! De-a dreptul infricosator de prosti baietii astia. Jignirea e adusa si actualilor militari. E suficient ca l-au lasat sa moara in libertate, nu ii mai trebuie saluturi si imnuri. Spurcatu’!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
  • Peisaj cu tractor românesc trăgînd cu lanțul de Coloana Infinitului

    23 aprilie 2024

    Scuip sînge ca Bălcescu și nu sînt în Sicilia, să-mi scurm în cimitirul săracilor culcuș. Goniți-mă cu pietre să întregesc familia celor cu țara-n traistă, de sila voastră duși. Cînd […]

  • Nebunii care se visează președinți

    22 aprilie 2024

    Gafa cu desemnarea lui Cîrstoiu pentru Primăria Capitalei va avea consecințe la celelalte alegeri. Împreună și separat, PSD și PNL vor pierde voturi, vor fi obligate să-și schimbe tactici, oameni […]

  • Monologul unui telefon cu fise, rămas fără certificat de revoluționar

    16 aprilie 2024

    Prea mult sictir, prea multă operetă și un exces nebun de figuranți, a mai rămas puțină Julietă și un profesor de-ngropat talanți, și-o urmă de Romeo în culise descoperită de-un […]

  • Adio, Army

    15 aprilie 2024

    Cînd aliatul Rusiei atacă Israelul și se pregătește să complice și mai mult socotelile de securitate ale lumii civilizate, te întrebi iar, a suta oară, unde sînt banii armatei române. […]

  • Invitație la nuntă

    9 aprilie 2024

    Nimeni nu-i simte îngerului lipsa (mecanic de-ntreținere în cer). Veniți să reparați Apocalipsa, că dă Natura în marșarier! Cel care-a scris că veacul ăsta jalnic va fi religios ori de […]

  • Generalii lui Piedone

    8 aprilie 2024

    De cînd Piedone a devenit preferatul sondajelor, o armată de scarabei politici a început să fojgăie pe lîngă el ca împrejurul unui tomberon. Voiculescu i-a organizat o lansare fastuoasă la […]

bijuterii argint