Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Opere literare mai puțin cunoscute

Zoom Opere literare mai puțin cunoscute

Vizită medicală. O schiță de Caragiale în care un domn merge la medic pentru un control de rutină doar ca să se trezească la final că asistenta i-a pus dulceață în galoși.

Procesul-verbal. Un mărunt funcționar se trezește într-o dimineață că i-a venit acasă un proces-verbal pentru viteză, deși pe Waze nu era trecut nici un radar. Nu mai înțelege nimic, i se pare că trăiește într-o lume absurdă. I s-ar plînge unui vecin, dar acela are o problemă și mai mare: s-a trezit în dimineața aia transformat în gîndac.

Ultima noapte de dragoste, întîia noapte de Război și pace. Un soț își neglijează datoriile conjugale ca să termine de citit capodopera lui Lev Tolstoi.

Ion Ion. Fiul unui cunoscut tenisman are de făcut o alegere dificilă: o va alege pe Ana sau pe Florica? Alegerea e super-dificilă pentru că nici una nu-i place, el fiind, gen, un mega-miliardar și ele două fete simple de la țară care, oricît de bine ar arăta, să recunoaștem, nu-i mare lucru, găsești peste tot, mai ales la banii lui.

Sobieskii și românii au talent. Povestea celui mai nou concurs de talente din Europa, adresat în exclusivitate celor care dețin cetățenia română, dar și regelui polonez Jan Sobieski (1629-1696).

Schioarea a treia. O entuziastă a sporturilor de iarnă e prinsă în jocurile de putere dintre Mircea cel Bătrîn și Baiazid, în Balcanii finalului de secol al XIV-lea.

Mașina Enigma a Otiliei. Spionii britanici au un șoc atunci cînd descoperă că mașina care le coda naziștilor toate mesajele era a unei fete, Otilia.

Harap Alb-albastru. Viața îndrăgitului personaj de basm ia o turnură neașteptată atunci cînd merge pe stadion la un meci al Craiovei, pe care-l urmărește chiar de la galerie, împreună cu prietenul lui suporter Sămînțilă.

Puiul Iordănescu. Schiță de Ioan Alexandru Brătescu-Voinești, care urmărește destinul crud al unui pui de prepeliță care, din cauza unei răni, e nevoit să nu mai plece în țările calde împreună cu familia sa și se dedică antrenoratului.

Cel mai iubit dintre piteșteni. Protagonistul romanului lui Marin Preda cîștigă un concurs de popularitate în municipiul Pitești, dar i se retrage titlul după ce se află că-și făcuse buletin de Argeș provizoriu, doar ca să ia mai ușor permisul de conducere.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Secretul lui Bachus, cu Gabriel Liiceanu în rolul principal

  8 octombrie 2019

  După o lamentabilă carieră de criminal în serie, Gabriel Liiceanu se desparte de membrii Grupului pentru Dialog Social cu aerul preotului indignat că păcătoșii cărora le-a servit ultima împărtășanie se simt din […]

 • Președintele morții

  8 octombrie 2019

  Dacă ar avea aripi, Klaus Iohannis s-ar roti în văzduh deasupra tragediilor, ca un corb care adulmecă moartea. Dar n-are, așa că e nevoit să țopăie de la un accident […]

 • Uniunea Salvați USR

  8 octombrie 2019

  În plină campanie electorală pentru prezidențiale, Uniunea Salvați România s-a apucat, deja, de pregătirea alegerilor locale. Rar s-a mai văzut un partid care să le spună membrilor, simpatizanților și eventualilor […]

 • O profeție cu bucluc

  1 octombrie 2019

  Diversitatea în unitate se vede cu ochiul liber pe canalele noastre de televiziune, unde cîteva culte religioase se întrec seară de seară să ne intermedieze prin cablu o întîlnire cu […]

 • Bula calului

  1 octombrie 2019

  Prezidențialele n-au fost întotdeauna așa. În 1990 aveam de unde alege. Îl aveam pe Ion Rațiu, nepot de memorandist cu rădăcini istorice în Ardeal, milionar în lumea liberă, democrat cu […]