Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Opere literare mai puțin cunoscute

Zoom Opere literare mai puțin cunoscute

Vizită medicală. O schiță de Caragiale în care un domn merge la medic pentru un control de rutină doar ca să se trezească la final că asistenta i-a pus dulceață în galoși.

Procesul-verbal. Un mărunt funcționar se trezește într-o dimineață că i-a venit acasă un proces-verbal pentru viteză, deși pe Waze nu era trecut nici un radar. Nu mai înțelege nimic, i se pare că trăiește într-o lume absurdă. I s-ar plînge unui vecin, dar acela are o problemă și mai mare: s-a trezit în dimineața aia transformat în gîndac.

Ultima noapte de dragoste, întîia noapte de Război și pace. Un soț își neglijează datoriile conjugale ca să termine de citit capodopera lui Lev Tolstoi.

Ion Ion. Fiul unui cunoscut tenisman are de făcut o alegere dificilă: o va alege pe Ana sau pe Florica? Alegerea e super-dificilă pentru că nici una nu-i place, el fiind, gen, un mega-miliardar și ele două fete simple de la țară care, oricît de bine ar arăta, să recunoaștem, nu-i mare lucru, găsești peste tot, mai ales la banii lui.

Sobieskii și românii au talent. Povestea celui mai nou concurs de talente din Europa, adresat în exclusivitate celor care dețin cetățenia română, dar și regelui polonez Jan Sobieski (1629-1696).

Schioarea a treia. O entuziastă a sporturilor de iarnă e prinsă în jocurile de putere dintre Mircea cel Bătrîn și Baiazid, în Balcanii finalului de secol al XIV-lea.

Mașina Enigma a Otiliei. Spionii britanici au un șoc atunci cînd descoperă că mașina care le coda naziștilor toate mesajele era a unei fete, Otilia.

Harap Alb-albastru. Viața îndrăgitului personaj de basm ia o turnură neașteptată atunci cînd merge pe stadion la un meci al Craiovei, pe care-l urmărește chiar de la galerie, împreună cu prietenul lui suporter Sămînțilă.

Puiul Iordănescu. Schiță de Ioan Alexandru Brătescu-Voinești, care urmărește destinul crud al unui pui de prepeliță care, din cauza unei răni, e nevoit să nu mai plece în țările calde împreună cu familia sa și se dedică antrenoratului.

Cel mai iubit dintre piteșteni. Protagonistul romanului lui Marin Preda cîștigă un concurs de popularitate în municipiul Pitești, dar i se retrage titlul după ce se află că-și făcuse buletin de Argeș provizoriu, doar ca să ia mai ușor permisul de conducere.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Dragi cetățeni români!

  3 decembrie 2019

  Klaus Iohannis nu-i chiar nepotul feldmareșalului Mackensen, dar cu siguranță cîțiva uncheși de-ai săi au bătut pas de defilare pe Calea Victoriei în 1916, cînd nemții au intrat ca-n brînză […]

 • România normală

  3 decembrie 2019

  Nimeni nu știe cum arată România Normală, cu atît mai puțin noul președinte Iohannis, care a apărat acest slogan cu fălcile încleștate, ca și cum s-ar fi temut să nu […]

 • Ruleta românească

  3 decembrie 2019

  Rar a fost dat României să vadă sinucigași mai talentați decât cei din Guvernul Orban. Ar fi, poate, un spectacol simpatic dacă nu i-ar afecta pe deja din ce în […]

 • Rușinea de a fi stîngist

  26 noiembrie 2019

  Datorită mamuților cu păr, cu burtă sau cu chelie din PSD, intelighenția românească de stînga, rușinată, se dopează cu praful marxismului prin cafenele obscure sau prin facultățile de Filosofie, așteptînd […]

 • Țară, țară, vrem președinte!

  26 noiembrie 2019

  Klaus Iohannis și-a anunțat candidatura la președinția României, pentru un al doilea mandat, în iunie 2018, cu aproape un an și jumătate înainte de alegerile prezidențiale. De atunci, KWI așteaptă […]