Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Opere literare mai puțin cunoscute

Zoom Opere literare mai puțin cunoscute

Vizită medicală. O schiță de Caragiale în care un domn merge la medic pentru un control de rutină doar ca să se trezească la final că asistenta i-a pus dulceață în galoși.

Procesul-verbal. Un mărunt funcționar se trezește într-o dimineață că i-a venit acasă un proces-verbal pentru viteză, deși pe Waze nu era trecut nici un radar. Nu mai înțelege nimic, i se pare că trăiește într-o lume absurdă. I s-ar plînge unui vecin, dar acela are o problemă și mai mare: s-a trezit în dimineața aia transformat în gîndac.

Ultima noapte de dragoste, întîia noapte de Război și pace. Un soț își neglijează datoriile conjugale ca să termine de citit capodopera lui Lev Tolstoi.

Ion Ion. Fiul unui cunoscut tenisman are de făcut o alegere dificilă: o va alege pe Ana sau pe Florica? Alegerea e super-dificilă pentru că nici una nu-i place, el fiind, gen, un mega-miliardar și ele două fete simple de la țară care, oricît de bine ar arăta, să recunoaștem, nu-i mare lucru, găsești peste tot, mai ales la banii lui.

Sobieskii și românii au talent. Povestea celui mai nou concurs de talente din Europa, adresat în exclusivitate celor care dețin cetățenia română, dar și regelui polonez Jan Sobieski (1629-1696).

Schioarea a treia. O entuziastă a sporturilor de iarnă e prinsă în jocurile de putere dintre Mircea cel Bătrîn și Baiazid, în Balcanii finalului de secol al XIV-lea.

Mașina Enigma a Otiliei. Spionii britanici au un șoc atunci cînd descoperă că mașina care le coda naziștilor toate mesajele era a unei fete, Otilia.

Harap Alb-albastru. Viața îndrăgitului personaj de basm ia o turnură neașteptată atunci cînd merge pe stadion la un meci al Craiovei, pe care-l urmărește chiar de la galerie, împreună cu prietenul lui suporter Sămînțilă.

Puiul Iordănescu. Schiță de Ioan Alexandru Brătescu-Voinești, care urmărește destinul crud al unui pui de prepeliță care, din cauza unei răni, e nevoit să nu mai plece în țările calde împreună cu familia sa și se dedică antrenoratului.

Cel mai iubit dintre piteșteni. Protagonistul romanului lui Marin Preda cîștigă un concurs de popularitate în municipiul Pitești, dar i se retrage titlul după ce se află că-și făcuse buletin de Argeș provizoriu, doar ca să ia mai ușor permisul de conducere.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Cioclii

  4 august 2020

  Viziunea convalescentului privind în oglindă Fiți gata la harpoane că îngeru-i la copcă în țara cea vestită și rece de sub votcă cu turlele înfipte în nori pînă-n prăsea, momiți-l […]

 • N-a mai mers la pușcărie, hai, măcar, la Primărie!

  4 august 2020

  Așa cum bețivii adevărați își revin spre dimineață dacă simt pe gîtlej un nou pîrîiaș de vodcă, Traian Băsescu dă semne de dezmeticire. Lunga mahmureală politică nu i-a priit. Abstinența, […]

 • România din ce în ce mai puțin educată

  4 august 2020

  Klaus Iohannis este profesor. Nu și-a mai exercitat meseria din 1997, e drept, acela fiind anul în care a părăsit definitiv catedra pentru un post în administrație. Mai întâi inspector […]

 • Martirii carantinei

  28 iulie 2020

  Printr-o ironie a sorții, săptămîna trecută Marea Neagră și-a luat și ea rația de libertate, fiindcă din două sute de mii de samavolnici care s-au scăldat în lipsa de respect […]

 • Cel mai scump dulap din istorie

  28 iulie 2020

  „Am obținut pentru România o sumă impresionantă, 79,9 miliarde de euro“, a zis președintele Iohannis, și s-au găsit destui să se repeadă să-i pupe mîinile ca unui binefăcător. Banii ăștia, […]