Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Opriți un pic prosteala, să mai coboare oameni!

Zoom Opriți un pic prosteala, să mai coboare oameni!

Suntem cu toții destul de ipocriți. Asta trebuie să ne spunem seară de seară, când punem capul pe pernă. Pentru că ne comportăm ca și cum am fi aflat acum ce se întâmplă în România. Vai, iată, corupție! O, Doamne, firmele dădeau bani negri la partide! Vai, cum e posibil, nu te puteai angaja la o instituție de stat dacă nu aveai viză de la partidul aflat la putere! Sfinte Sisoe, toate licitațiile publice erau trucate! Serios, părem retardați.

Haideți să terminăm cu vrăjeala! E cineva care nu știe cum au mers până acum lucrurile în România? Nu cred. Mă rog, pare că Justiția habar n-a avut vreo 25 de ani ce se petrecea pe aici, dar ajung și acolo. Vă propun să ne dăm câțiva pași în spate și să ne uităm la România de la distanță și rece. Că suntem prea aproape și prea implicați sufletește.

 

România, ieșită din comunism, buimacă,

alege calea europeană, da? Excelent, spunem toți și ne frecăm mâinile la gândul că vor umbla câini cu covrigi în coadă pe aici. A, ne frecăm mâinile și-l înjurăm pe unul care ne spune că ne va lua douăzeci de ani să facem o țară. Un nenorocit!

Se va dovedi că Europa ne va vrea mai mult decât o doream noi pe ea. În loc de stat de drept, de instituții puternice, de toate ingredientele unei democrații solide, România, bătută în cap de 50 de ani de beznă totală, când corupția era o condiție necesară pentru cei care voiau să trăiască, pică pe mâna aceluiași sistem care a condus țara și înainte de ‘89. Nu mai există dictator, dar a rămas sistemul. Iar Securitatea își face treaba cu partidele și cu firmele pe care le păstorește. Se dă poporului libertate, de circulație, de expresie – aici, doar câtă trebuie, în condițiile controlului discret, dar direct, exercitat de servicii asupra mass-media. Se mai dau televiziune prin cablu, blugi, cafea, țigări și se pornește spre Europa. Instituții puternice? Nu e nevoie. Sistemul nu are nevoie de așa ceva. El face tot. Iar pentru asta, e nevoie de instituții slabe, care să răspundă bine la comenzile venite din servicii. Partidele devin cu timpul adevărate mafii locale, care servesc interesului luptându-se pe ciolan, unele dintre ele fără să bănuiască ce servicii aduc sistemului. Sunt promovați, în funcție de câți bani produc pentru partid, oameni nepregătiți, idioți chiar, iar cu timpul orice idee de meritocrație e anulată. Justiția e condusă de la partid, partidele sunt conduse de lichele, conduse la rândul lor de alte lichele mai mari, din servicii, business și așa mai departe. Banul mișcă totul, iar partidul aflat la putere e statul.

Mhm? Pare ceva mai clar? La naiba, e un scenariu de film prost, nu? Dar hei, e chiar România ultimilor 25 de ani. Iar moșul ăla care între timp nu mai e, cu cei douăzeci de ani ai lui, s-a dovedit a fi un mare optimist.

 

După 25 de ani, sistemul ăsta nenorocit

se blochează cu totul. Oamenii vechi nu mai sunt în putere, apar tineri prea puțin afectați de comunism sau corectați între timp de vremuri, pregătire și lecturi, ori e vorba de o luptă în interiorul sistemului, între oamenii care nu se mai înțeleg? Poate toate, într-o anumită măsură. O să avem răspunsul, probabil, peste încă 25 de ani. Cert este că, după 25 de ani, corupția și minciuna în care am crescut, în comunism, și care au continuat să ne conducă și după Revoluție nu mai sunt tolerate în societate. Iar declanșatorul acestei idei este #colectiv.

Oamenii care reprezintă sistemul, cum ar fi Gabriel Oprea, încep să dispară. După un an în care ”strada” a vrut altceva, avem și o concluzie pe care o auzim de peste tot. Plic la medic? Așa era sistemul. Șpagă la partide? Așa era sistemul. Pasivitatea Justiției? Așa era sistemul. Doctorate plagiate? Așa era sistemul. Așa era sistemul. Așa era sistemul.

Dar, hei, dacă nu vă place așa, putem face altul! Da, exact asta ne spun acum aceiași oameni care timp de 25 de ani au permis, au cultivat și au condus acel sistem. Dar noi nu mai vrem un sistem tot cu voi. Pentru că știm că nu puteți să funcționați în alt sistem.

Și nimeni nu răspunde cu adevărat pentru ăștia 25 de ani pe care i-am pierdut. Mă rog, răspund niște fraieri din politică, niște fraieri din sănătate, niște fraieri din educație și foarte puțini fraieri – să sperăm că vor și de aici unii – din Justiție.

Dar noi pe cine dăm în judecată pentru sistemul ăsta care ne-a nenorocit, timp de 25 de ani? Sigur, dacă ne raportăm la daci, cum ne place nouă, 25 de ani sunt o nimica toată. Atât pierdeau dacii să se adune după o beție. Dar dacă ne raportăm la ultimii 98, de când suntem un stat, e al dracului de mult.

 

O veste bună și una proastă.

Duminică mergem la vot. Vestea proastă e că, din nou, nu avem ce alege. Adică, orice am alege, va fi cam la fel. Pentru că forța de rezistență a sistemului încă e mare, oamenii crescuți în alte vremuri încă rezistă, iar tinerii care știu că vor altceva nu sunt copți încă, nu știu cum să se adune și să lupte împotriva sistemului. Și nu știi, va rezista Justiția să fie puternică sau face tot niște jocuri acum, așa cum a făcut în ultimii 25 de ani, servind sistemul?

Vestea bună e că, dacă lucrurile merg la fel de prost, mai durează încă maximum 25 de ani să ne facem o țară.

Mi-aduc aminte că taică-miu, un amărât de strungar, i-a spus mamei lui, adică bunicii mele, în ‘90, imediat după revoluție, când certurile în familiile românești, din cauza politicii, erau frecvente: ”Mamă, pentru că ai concepțiile astea, abia după ce-o să mori tu copiii ăștia o vor duce mai bine”. Aveam 13 ani și m-am supărat pe el că vorbește așa cu bunică-mea. Mai târziu am înțeles ce voia să spună. Bunică-mea, Dumnezeu s-o ierte, a murit acum trei ani.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Toamnă electorală

  22 septembrie 2020

  Precum o bostană cu genunchii sparți, geaba număr zile: joia muri marți, sîmbăt-am pierdut-o vineri la un tîrg, miercurea îmi pare babă dată-n pîrg ce-a visat că-i cloșcă într-o zi […]

 • Ambiții politice la virusul ucigaș

  22 septembrie 2020

  Duminică, 27 septembrie 2020, agentul electoral COVID va stabili o ordine șchioapă a puterii pe următorii patru ani. E cel mai imparabil caz de democrație nereprezentativă din istoria modernă, neprevăzut […]

 • Școală, școală, vrem postaci!

  22 septembrie 2020

  Și, așa cum ni s-a promis, a început școala. În cele mai sigure, normale și deosebite condiții, asigurate cu înțelepciune și operativitate de către Guvernul României, înțelept condus de către […]

 • Spovedanie

  15 septembrie 2020

  Sunt gol de sentimente ca o biserică, toamna, cînd nunțile toate s-au veștejit și fosta-mi iubită se joacă de-a doamna cu șeful ocolului din Maglavit. E-un schimb valutar între grauri […]

 • Cea mai profitabilă afacere de pe pămînt

  15 septembrie 2020

  Nici să fi înviat Spiru Haret nu s-ar fi discutat atît de mult despre școală. Coronavirusul a trezit-o un pic la realitate. A pălmuit-o, cît să clipească mirată, și a […]