Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Papa was a joking stone

Zoom Papa was a joking stone

► Loazele ortodoxe de la Libertatea au ținut să puncteze, în felul lor retardat și senzațional, recenta demisie a Papei Benedict al XVI-lea. Titlul articolului: „Top 5 cele mai tari glume care circulă pe Internet despre demisia Papei” (libertatea.ro, 12 februarie).

Verdict: ARE YOU MENTAL OR WHAT?

Ideea articolului nu e deloc rea, în sine. În afară de cruciada sa împotriva căsătoriilor homosexuale, principalul merit al intransigentului Benedict al XVI-lea pare a fi acela de a fi stîrnit mai multe bancuri decît toți papii din ultimii 500 de ani. La un loc. De unde și un interesant efect secundar (care ar merita o discuție în sine): umorul e uneori capabil să umanizeze atît personaje cu monolitice aparențe naziste, de tipul demisionarului în speță, cît și instituții metafizice serioase, de scorțoșenia imperială a Vaticanului. Problema e alta: „cele mai tari glume” selectate de topiștii Libertății sînt, evident, niște vome umoristice. Nu știu de unde le-au scos, dar bănuiesc că le-au căutat pe google.ro, timp de fix 20 de secunde. Exact așa cum procedează și atunci cînd li se cere să producă o știre.

Pentru a nu eluda fondul problemei, reproduc, mai jos, cîteva glume absolut decente despre demisia Papei, rezultate în urma unei documentări care mi-a luat aproximativ trei minute. Le las în engleză, ca să le dau mult de lucru habarniștilor de la libertatea.ro. “The Pope had a press conference today. He said he just wants to spend more time with his wife and kids” (David Letterman). “The Pope will be replaced, of course. When one Pope goes, another one popes up in his place” (Craig Ferguson). Finalmente, favorita mea: “As you know, the Pope is resigning. He said he feels there’s just no room for advancement. It’s a dead-end job” (Jay Leno).

 

► Relativismul presei mondene din România e deja proverbial. Totuși, devin atent la nuanțe ori de cîte ori ziarele tabloide sînt incapabile să se pună de acord chiar și în aspectele cele mai absolute ale vieții. Un exemplu recent: pe 12 februarie, cancan.ro titra că “Incredibilul s-a produs! Adriana Bahmuțeanu are un iubit mai tînăr decît ea” (fapt care, în paranteză fie spus, nu rezulta de nicăieri din articol). Asta în condițiile în care Libertatea fusese de părere, cu o zi înainte, că atît Adriana, cît și Mihai Popescu, bărbatul pe care l-a cunoscut de Revelion și care o satisface “din toate punctele de vedere”, au 38 de ani.

Verdict: WHO GIVES A SHIT?

Pînă nu se dezbate subiectul și la Realitatea TV, în prezența unor analiști competenți, nu-mi pot forma o opinie fermă. Dar înclin să cred că Adriana nu l-a căutat pe Mihai la buletin atunci cînd a decis să se lase pe deplin satisfăcută. Eh, și de-abia de-aici înainte poate începe iureșul speculațiilor.

 

► În final, o simplă recomandare: căutați pe adevărul.ro un articol lung, intitulat “Oamenii care tîmpesc poporul cu televizorul: «Dar nu cumva poporul e tîmpit deja?». Din culisele celei mai frumoase meserii – datul cu părerea”. În afară de enervantul fapt că autorii materialului nu par a fi tentați să pună sub semnul întrebării meseria de analist TV (așa cum se practică ea, în prostie, la televiziunile din România), restul e interesant și pe undeva chiar instructiv. Zice la un moment dat Tudor Octavian: “Ăia din PSD sînt foarte relaxați în pauzele publicitare și îi înjură pe ăia din PNL că le strică socotelile. Dar pe platou sînt «colegii noștri, aliații noștri»”.

Publicat în Cațavencii, nr. 7(85), 2013

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint