Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Pe voturi, pe boală și pe moarte

Zoom Pe voturi, pe boală și pe moarte

Pe lîngă amestecul Serviciilor, pe lîngă numărătoarea și tabletele STS, mai există un virus care afectează alegerile locale: absenteismul. Nu e vorba de obișnuita silă procentuală, de scîrba statistică a românului dezamăgit, pe care sondajele o prezintă an de an, odată cu cifrele partidelor. De data asta absenteismul are un surplus, venit de la epidemie. Frica de contaminare a început să facă ceea ce treizeci de ani de guvernare dezastruoasă n-au reușit.

Oameni care de obicei votau se gîndesc acum tot mai mult să stea acasă. Perspectiva de a aștepta la cozi, de a scoate masca de două ori, de a atinge ștampila și de a respira în încăperi pe unde au trecut sute de compatrioți posibil contaminați face din prezența la vot un risc medical tot mai puțin asumat. Problema cea mare e că acest absenteism bazat pe frica de COVID-19 nu apare în sondaje. Oamenii nu declară că nu merg să voteze din teama de a nu fi văzuți ca lipsiți de spirit civic. Clasamentele candidaților au început să fie tot mai mult o ficțiune, ierarhia partidelor nu mai reprezintă realitatea electorală. Nimeni nu știe cum va arăta rezultatul final, dar sînt partide, cum ar fi PSD, care pot bănui.

Spaima de vot se manifestă în primul rînd la segmentul cel mai expus al populației, categoria de peste 60 de ani. Această categorie reprezintă aproape 60% din votanții PSD, așa că partidul cel mai afectat de acest absenteism tăcut va fi PSD. Cifrelor subțiri pe care le afișează în ultima vreme partidul li se adaugă o nouă dietă de slăbire. PSD riscă să atingă un scor negativ record, pe care nici măcar nu-l poate evalua prin măsurarea intenției de vot, căci alegătorii care se tem de COVID nu recunosc, așa cum spuneam, acest lucru.

La Primăria Capitalei, de exemplu, dacă se ia în calcul dezertarea bătrînilor, Gabriela Firea pierde în fața lui Nicușor Dan. PSD ar putea să-i păstreze fotoliul dacă Ponta și-ar retrage candidatul securist, dacă Tăriceanu s-ar retrage la rîndul lui și dacă amîndoi ar susține-o pe Firea.

Liberalii, care par să savureze cifrele din sondaje, nu au, la rîndul lor, o idee clară despre cum absenteismul pandemic ar putea să le corecteze cifrele. Și ei au electorat bătrîn, chiar dacă mai puțin ca pesediștii. În plus, nimic nu arată că frica de COVID va ocoli segmentul lor principal. De ce n-ar prefera să ocolească riscul și oamenii cu studii, micii întreprinzători sau adulții de 40-60 de ani?

USR e, din acest punct de vedere, singurul beneficiar net și cert al acestui fenomen de absenteism datorat fricii de COVID. Electoratul e mai tînăr, riscă mai puțin și e mai dornic să-și aducă partidul la butoane.

În concluzie, aceste alegeri vor măsura, pentru prima dată, în ce măsură alegătorii sînt dispuși să înfrunte boala și moartea ca să aducă sau să mențină niște neisprăviți la putere.
Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale