Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Pionier, fruntea sus

Zoom Pionier, fruntea sus

Pe vremea războiului rece, Mao Zedong a introdus, la un moment dat, cultura macului ca armă de apărare împotriva americanilor, după ce secţia de propagandă ajunsese la concluzia că soldaţii yankei nu sînt altceva decît o turmă de drogaţi care, după ce se îmbată criţă cu Coca-Cola, trag pe nas vălătucii fumului de opium.

Ideea era că, plasîndu-le praful la preţuri derizorii, în cîţiva ani puşcaşii marini nu vor mai putea ţine arma în mînă din pricina tremuriciului.

Tot căutînd duşmani ba înăuntru, ba în afară, comunismul s-a privit într-o zi în oglindă şi, ca un Narcis buburos, şi-a dat singur cu capul în gură. Aşa a apărut în estul Europei capitalismul ştirb ce molfăie în gingiile bătrîne, chiar şi în ziua de azi, biberonul bonei din Bruxelles.

Chinezii au strîns de pe jos cioburile iubirii şi, luaţi în rîs pentru struţo-cămila lor ideologică, au trecut de la cultura macului la prăşitul dolarilor trufanda, pe care i-au strîns în căpiţe şi i-au adunat frumuşel în hambare.

Viţeii americani de preerie, rămaşi fără compost şi masă verde, au pus repede botul, astfel că, după o furajare intensivă, ceea ce n-au reuşit pe vremea marelui Mao chinezii au izbîndit astăzi, cînd americanilor chiar le tremură genunchii sub povara baloţilor cu dolari datoraţi Chinei comuniste, de nu mai înţelege nimeni cum dracu’ funcţionează societatea asta de consum, dacă cei ce-au inventat avioanele invizibile ca să caute rădăcinile răului prin curţile altora au mers pînă acolo încît au inventat chiar şi hot-dog-ul invizibil pentru fomiştii din propria ogradă.

Văzînd cum se gudură primadonele lumii occidentale pe lîngă premierul Wen Jiabao şi cu cîtă gingăşie îi aranjează Obama preşul roşu liderului comunist, mai că-ţi vine să legi de o grindă vechea cravată de pionier, s-o ungi cu săpun, să-i faci nodul şi să cînţi pentru ultima oară „Pionier, fruntea sus!“.

4 comentarii

 1. #1

  Vai ce bine le sintetizati domnule Mircea!
  Se pare ca-capitalismul putred american se baza pe un fals, respectiv hai sa traim azi pe rupte, ca luam imprumuturi si platesc chinezoii.
  In alta ordine de idei, sper ca i-ati triplat salariul lui B.Petry, picteaza de 5 ori mai mult.

 2. #2

  Exceptionala analiza! Singura eroare, si fundamentala dealtfel, este ca hot-dogul invizibil il halesc chinezii ca sa poata sustine traiul civilizat al americanilor. “Societatea de consum chinezeasca” consuma preponderent orez gol. Dar sint sigura ca poetii de curte ai lui Wen Jibao au pe masa de toate.

 3. #3

  Ca absolvent al cladirii cu pretentii de academie-“Stefan Gheorghiu”-si ca ginere al tovarasei Lena Loghinovskaia marele “poët”fara opera pare confuz intentionat la interpretarea ideilor revolutionare ale lui Mao.E bine ca ai pastrat ,totusi, cravata rosie de pionier,poate,cine stie,o sa ai nevoie de ea daca se intorc tovarasii de la rasarit.Succes la agricultura,fa-te ca lucrezi!

 4. #4

  Bravo! Felicitari , d-le Dinescu, sinteti adorabil…! Va citesc cu mare bucurie..

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • O beție cu Marx

  26 mai 2020

  Un fermier german a încercat să se joace de-a Tarkovski cu naivii culegători de sparanghel din Ferentari, refăcînd pe plantația sa scena tulburătoare din filmul Solaris în care cosmonautul pierdut […]

 • Bătrînii noștri mor de tineri

  26 mai 2020

  Nu mai e mult și vom auzi cum a învins Klaus Iohannis epidemia de coronavirus. „Eu, Guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de […]

 • Conspirația incompetenților

  26 mai 2020

  România funcționează în virtutea inerției. Nu de azi, de ieri, ci aproape dintotdeauna. Mulți dintre concetățenii noștri, cam 2,5 milioane, cred că România e Bucureștiul. Alții cred că România e […]

 • Mozart pe colivă

  19 mai 2020

  Ca oaia bearcă ce-și ține coada iluzorie pe sus, Guvernul României le-a dat austriecilor o lecție de demnitate națională săptămîna trecută, obligîndu-i să trimită un tren special pentru româncelecare-i șterg […]

 • O nouă stafie bîntuie România: propaganda rusă

  19 mai 2020

  Propaganda rusă, poreclită uneori “propaganda pro-rusă”, e o specie eliberată recent pe piață, într-un moment în care anticorupția s-a demonetizat, Ciuma Roșie a trecut în Opoziție, iar pericolul maghiar, folosit […]