Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Pionier, fruntea sus

Zoom Pionier, fruntea sus

Pe vremea războiului rece, Mao Zedong a introdus, la un moment dat, cultura macului ca armă de apărare împotriva americanilor, după ce secţia de propagandă ajunsese la concluzia că soldaţii yankei nu sînt altceva decît o turmă de drogaţi care, după ce se îmbată criţă cu Coca-Cola, trag pe nas vălătucii fumului de opium.

Ideea era că, plasîndu-le praful la preţuri derizorii, în cîţiva ani puşcaşii marini nu vor mai putea ţine arma în mînă din pricina tremuriciului.

Tot căutînd duşmani ba înăuntru, ba în afară, comunismul s-a privit într-o zi în oglindă şi, ca un Narcis buburos, şi-a dat singur cu capul în gură. Aşa a apărut în estul Europei capitalismul ştirb ce molfăie în gingiile bătrîne, chiar şi în ziua de azi, biberonul bonei din Bruxelles.

Chinezii au strîns de pe jos cioburile iubirii şi, luaţi în rîs pentru struţo-cămila lor ideologică, au trecut de la cultura macului la prăşitul dolarilor trufanda, pe care i-au strîns în căpiţe şi i-au adunat frumuşel în hambare.

Viţeii americani de preerie, rămaşi fără compost şi masă verde, au pus repede botul, astfel că, după o furajare intensivă, ceea ce n-au reuşit pe vremea marelui Mao chinezii au izbîndit astăzi, cînd americanilor chiar le tremură genunchii sub povara baloţilor cu dolari datoraţi Chinei comuniste, de nu mai înţelege nimeni cum dracu’ funcţionează societatea asta de consum, dacă cei ce-au inventat avioanele invizibile ca să caute rădăcinile răului prin curţile altora au mers pînă acolo încît au inventat chiar şi hot-dog-ul invizibil pentru fomiştii din propria ogradă.

Văzînd cum se gudură primadonele lumii occidentale pe lîngă premierul Wen Jiabao şi cu cîtă gingăşie îi aranjează Obama preşul roşu liderului comunist, mai că-ţi vine să legi de o grindă vechea cravată de pionier, s-o ungi cu săpun, să-i faci nodul şi să cînţi pentru ultima oară „Pionier, fruntea sus!“.

4 comentarii

 1. #1

  Vai ce bine le sintetizati domnule Mircea!
  Se pare ca-capitalismul putred american se baza pe un fals, respectiv hai sa traim azi pe rupte, ca luam imprumuturi si platesc chinezoii.
  In alta ordine de idei, sper ca i-ati triplat salariul lui B.Petry, picteaza de 5 ori mai mult.

 2. #2

  Exceptionala analiza! Singura eroare, si fundamentala dealtfel, este ca hot-dogul invizibil il halesc chinezii ca sa poata sustine traiul civilizat al americanilor. “Societatea de consum chinezeasca” consuma preponderent orez gol. Dar sint sigura ca poetii de curte ai lui Wen Jibao au pe masa de toate.

 3. #3

  Ca absolvent al cladirii cu pretentii de academie-“Stefan Gheorghiu”-si ca ginere al tovarasei Lena Loghinovskaia marele “poët”fara opera pare confuz intentionat la interpretarea ideilor revolutionare ale lui Mao.E bine ca ai pastrat ,totusi, cravata rosie de pionier,poate,cine stie,o sa ai nevoie de ea daca se intorc tovarasii de la rasarit.Succes la agricultura,fa-te ca lucrezi!

 4. #4

  Bravo! Felicitari , d-le Dinescu, sinteti adorabil…! Va citesc cu mare bucurie..

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Un omagiu tardiv

  15 iunie 2021

  Acum vreo șapte ani, prin mica publicitate a unui ziar, am făcut, la preț de nimic, o achiziție  de zile mari. Am intrat în posesia nu a unui Ferrari de epocă, […]

 • Subiecte la examenul de incapacitate

  15 iunie 2021

  Liceele bune, atîtea cîte au mai rămas, sînt distruse sistematic prin falsificarea examenului de capacitate. Faptele se petrec în gimnaziu, prin complicitatea părinți-copii-profesori și prin dezastruoasa formulă a examenului unic […]

 • Hora păcălicilor

  15 iunie 2021

  Orban și Cîțu bântuie țara în lung și-n lat, străbătând filialele PNL-ului așa cum fantoma comunismului bântuia Europa la începutul Manifest der Kommunistischen Partei. Mai o vizită la un centru […]

 • Cînd treci

  8 iunie 2021

  Sub pașii tăi cad viermii în extaz, se bîlbîie salcîmii și fac spume, rușinea-mi fuge beată din obraz și m-aș dori pămînt mușcat de rîme pe care surîzînd să îl […]

 • Un om periculos

  8 iunie 2021

  A trădat, a mințit, a pus în pericol vieți omenești, a fost complicele unor hoți. Recidivist în toate aceste fapte și arivist politic neobosit, a dat în văzul lumii întregi […]