Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Pionier, fruntea sus

Zoom Pionier, fruntea sus

Pe vremea războiului rece, Mao Zedong a introdus, la un moment dat, cultura macului ca armă de apărare împotriva americanilor, după ce secţia de propagandă ajunsese la concluzia că soldaţii yankei nu sînt altceva decît o turmă de drogaţi care, după ce se îmbată criţă cu Coca-Cola, trag pe nas vălătucii fumului de opium.

Ideea era că, plasîndu-le praful la preţuri derizorii, în cîţiva ani puşcaşii marini nu vor mai putea ţine arma în mînă din pricina tremuriciului.

Tot căutînd duşmani ba înăuntru, ba în afară, comunismul s-a privit într-o zi în oglindă şi, ca un Narcis buburos, şi-a dat singur cu capul în gură. Aşa a apărut în estul Europei capitalismul ştirb ce molfăie în gingiile bătrîne, chiar şi în ziua de azi, biberonul bonei din Bruxelles.

Chinezii au strîns de pe jos cioburile iubirii şi, luaţi în rîs pentru struţo-cămila lor ideologică, au trecut de la cultura macului la prăşitul dolarilor trufanda, pe care i-au strîns în căpiţe şi i-au adunat frumuşel în hambare.

Viţeii americani de preerie, rămaşi fără compost şi masă verde, au pus repede botul, astfel că, după o furajare intensivă, ceea ce n-au reuşit pe vremea marelui Mao chinezii au izbîndit astăzi, cînd americanilor chiar le tremură genunchii sub povara baloţilor cu dolari datoraţi Chinei comuniste, de nu mai înţelege nimeni cum dracu’ funcţionează societatea asta de consum, dacă cei ce-au inventat avioanele invizibile ca să caute rădăcinile răului prin curţile altora au mers pînă acolo încît au inventat chiar şi hot-dog-ul invizibil pentru fomiştii din propria ogradă.

Văzînd cum se gudură primadonele lumii occidentale pe lîngă premierul Wen Jiabao şi cu cîtă gingăşie îi aranjează Obama preşul roşu liderului comunist, mai că-ţi vine să legi de o grindă vechea cravată de pionier, s-o ungi cu săpun, să-i faci nodul şi să cînţi pentru ultima oară „Pionier, fruntea sus!“.

4 comentarii

 1. #1

  Vai ce bine le sintetizati domnule Mircea!
  Se pare ca-capitalismul putred american se baza pe un fals, respectiv hai sa traim azi pe rupte, ca luam imprumuturi si platesc chinezoii.
  In alta ordine de idei, sper ca i-ati triplat salariul lui B.Petry, picteaza de 5 ori mai mult.

 2. #2

  Exceptionala analiza! Singura eroare, si fundamentala dealtfel, este ca hot-dogul invizibil il halesc chinezii ca sa poata sustine traiul civilizat al americanilor. “Societatea de consum chinezeasca” consuma preponderent orez gol. Dar sint sigura ca poetii de curte ai lui Wen Jibao au pe masa de toate.

 3. #3

  Ca absolvent al cladirii cu pretentii de academie-“Stefan Gheorghiu”-si ca ginere al tovarasei Lena Loghinovskaia marele “poët”fara opera pare confuz intentionat la interpretarea ideilor revolutionare ale lui Mao.E bine ca ai pastrat ,totusi, cravata rosie de pionier,poate,cine stie,o sa ai nevoie de ea daca se intorc tovarasii de la rasarit.Succes la agricultura,fa-te ca lucrezi!

 4. #4

  Bravo! Felicitari , d-le Dinescu, sinteti adorabil…! Va citesc cu mare bucurie..

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Dragi cetățeni români!

  3 decembrie 2019

  Klaus Iohannis nu-i chiar nepotul feldmareșalului Mackensen, dar cu siguranță cîțiva uncheși de-ai săi au bătut pas de defilare pe Calea Victoriei în 1916, cînd nemții au intrat ca-n brînză […]

 • România normală

  3 decembrie 2019

  Nimeni nu știe cum arată România Normală, cu atît mai puțin noul președinte Iohannis, care a apărat acest slogan cu fălcile încleștate, ca și cum s-ar fi temut să nu […]

 • Ruleta românească

  3 decembrie 2019

  Rar a fost dat României să vadă sinucigași mai talentați decât cei din Guvernul Orban. Ar fi, poate, un spectacol simpatic dacă nu i-ar afecta pe deja din ce în […]

 • Rușinea de a fi stîngist

  26 noiembrie 2019

  Datorită mamuților cu păr, cu burtă sau cu chelie din PSD, intelighenția românească de stînga, rușinată, se dopează cu praful marxismului prin cafenele obscure sau prin facultățile de Filosofie, așteptînd […]

 • Țară, țară, vrem președinte!

  26 noiembrie 2019

  Klaus Iohannis și-a anunțat candidatura la președinția României, pentru un al doilea mandat, în iunie 2018, cu aproape un an și jumătate înainte de alegerile prezidențiale. De atunci, KWI așteaptă […]