Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Premiile Varza de Aur 2019

Zoom Premiile Varza de Aur 2019

A bătut, iată, din nou, ceasul bilanțurilor, marcînd acea perioadă a anului în care lumea trage linie și adună ce s-a întîmplat bine/rău de la revelionul trecut. Unora le dă cu plus, altora, cu minus. Nouă, ca de obicei, de vreo patru ani, ne dă cu premii: Varza de Aur, niște Oscaruri turistice pe invers cu care îi scoatem în față pe cei care s-au remarcat negativ în 2019.

Pentru rezultate deosebite în activitatea politică distractivă, o Varză de Aur din lemn de abanos cu afișaj electronic și șapte melodii va fi acordată în La minor premierului Ludovic Orban, care, la momentul formării guvernului, a considerat că Turismul e un sector economic fără importanță, deci n-are nevoie nici de minister, nici de autoritate națională. La alții, amărîții de bulgari și de greci care cîștigă anual miliarde de euro și din vacanțele românilor, Turismul e prioritate zero, dar or ști ei să cînte la mandolină la fel de bine ca melomanul nostru din Piața Victoriei?

O porție de ciolan pe Varză de Aur va fi servită fostului ministru al Turismului Bogdan Gheorghe Trif, pentru fantasmagorica idee de a contracta un împrumut de 250 de milioane de euro de la Banca Mondială cu care să construiască o stațiune de schi la Bîlea. Lama buldozerelor urma să intre adînc în creierii Făgărașului, pentru asfalturile și betoanele hotelurilor de cinci stele destinate snobilimii care s-a săturat de Poiana Brașov. Dacă Viorica Vasilica nu era trimisă să-și strîngă din birou pozele de familie, ficușii și miniștrii, am fi avut încă o arie naturală protejată sub formă de șantier.

La secțiunea internațională, prestigioasa distincție Golden Cabbage goes to consiliul de administrație al tour-operatorului Thomas Cook, care, după o carieră merituoasă de 168 de ani, a ieșit la pensie cu tot cu banii de vacanță ai clienților și s-a retras pe o insulă exotică. Unde, pe lîngă șampanie, caviar, homari, trufe și alte gourmet-uri, va savura și această Varză de Aur umplută cu carne de milioanele de clienți păcăliți.

O Varză de Aur murată se împarte în felii mici tuturor românilor care se comportă în avion ca în rata de Pătîrlagele. După 13 ani de călătorii în Europa doar cu buletinul, unii dintre compatrioții noștri tot n-au învățat că:

 • Înainte de decolare: a) nu te îmbulzești la poarta de îmbarcare, ca oaia la strungă, b) nu stai să-ți aranjezi frizura/coafura pe culoarul dintre scaune, cînd jumătate de avion așteaptă după tine să te așezi, c) nu creezi busculadă și întîrziere, insistînd să schimbi locul cu altcineva, ca să stai lîngă iubi (dacă vrei neapărat asta, te costă doar 4 euro, cînd faci check-in-ul), d) nu vorbești la telefon pînă cînd stewardesa îți spune a cincea oară în urechea ailaltă să-l închizi…
 • În timpul zborului: m) nu te plimbi prin cabină ca pe bulevard, cînd semnalul “Cuplați centurile” este aprins, n) nu-i deranjezi pe ceilalți pasageri, vorbind tare peste scaune cu amicu’ Gică așezat șapte rînduri mai încolo, o) nu asculți muzică la volum maxim, fără căști, p) nu bei toată sticla luată de la duty free, ca s-o verși după vreo oră prin toaletă…
 • La aterizare: x) nu aplauzi ca la nunta fetei lu’ cumătru’ Vasile, y) nu te ridici în picioare imediat ce avionul s-a așezat pe pistă, z) nu ștergi cu bagajele hainele celorlalți călători, în drumul spre ieșire.

Acestea au fost premiile Varza de Aur pe 2019, vă mulțumim pentru atenție, cîștigătorii sînt așteptați să le ridice de pe trotuarul din fața redacției. 2020 să vă aducă vacanțele pe care le visați! La anu’ și la mulți ani!

3 comentarii

 1. #1

  Si eu care credeam ca distinctia a mai mare o veti acorda cheliosului de la Nagyvarad, noua stea a Romaniei, pe care ati preamarit-o pe-aici pana la exasperare.
  La multi ani! si multe calatorii si in 20-20 (fara consumatori de slana cu ceapa prin avion 🙂

 2. #2

  Răposatul Paleologu, fie-i țărână ușoară ca era om citit, avea obiceiul de a cita Pătârlagele când se referea doct și detașat, la “fundul lumii”. De două ori l-am vizionat eu, depun mărturie. Dar conu’ avea prestanța aia boierească, n-aveai cum sa te superi.
  Grig, matale ești de-al nostru, din popor: sa faci bine sa poftești odată în localitatea citată, că te-om primi și omeni cum se cuvine! Să treci pe la liceul ăla vechi și sa vezi, ca pe lângă absolvenții ăia de-i pomeniși, s-au ridicat de acolo oameni cu multă carte. Dar mai ales cu bun simț. Acolo încă se învață copii sa zică “sărut mana” și sa vorbească la persoana a doua plural.
  Dacă localitatea are cel mai urât nume (eu îi zic Pătâ ;)), nu înseamnă că acolo s-a răsturnat carul cu marlani.
  La mulți ani și sa ne gasim la o țuică de Pătârlagele! Aia chiar era vestită odată…

  • #3

   *se învață copiii sa pună și al treilea “i”,asta-i clar. Noi, ăștia învățați sa scriem de mână, trebuie sa ne învățăm sa verificam corectorul.
   PS. Dacă rămâi în pană de idei de destinații de calatorie, am niste ponturi…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Institutul pentru Combaterea Horelor

  7 iulie 2020

  Fenomenul horelor românești din primul război mondial a tulburat comandamentul german, care nu prea înțelegea tehnica de luptă a valahilor ce se învîrteau de mama focului înainte de apusul soarelui, […]

 • Limitele unui jucător de golf

  7 iulie 2020

  De pe pajiștea unde obișnuiește să joace golf, președintele Iohannis se pregătea să lanseze România. Din trusa de crose l-a ales mai întîi pe Ludovic Orban, deși putea să aleagă […]

 • Legea și Constituția nu poartă mască. Să le muim!

  7 iulie 2020

  Nu există, am cercetat, nici măcar o singură obligație legală ca onor Constituția să poarte mască atunci când intră într-un spațiu public închis. Nici celelalte legi, ordonanțe simple sau de […]

 • Crime cu miros de pandemie

  30 iunie 2020

  În vreme ce-n largul oceanului patru scafandri s-au repezit cu cuțitele asupra unei balene, să-i taie otgoanele plasei de pescuit ce-o ținea prizonieră, la noi patru polițai au ajutat un […]

 • Vacanța mare

  30 iunie 2020

  Pînă acum, virusul a întrecut știința și, după cum se vede, nu dă semne de oboseală. Fără vaccin și fără tratament, societatea dă din colț în colț, libertatea individuală scade, […]