Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Procurorii Frații Grimm continuă să-și scrie basmele despre cocaină

Zoom Procurorii Frații Grimm continuă să-și scrie basmele despre cocaină

Pe 22 aprilie 2021, polițiștii tulceni (cel puțin o parte dintre ei), au anunțat că au mai arestat doi cetățeni implicați în traficul de droguri de mare risc, mai precis în operațiunea semieșuată din martie 2019.

Pentru o bună aducere aminte, trebuie să recapitulăm puțin evenimentele.

Pe 22 martie 2019,

pe plaja satului Sfântu Gheorghe din județul Tulcea s-a răsturnat o barcă ce venea din largul mării. Oamenii care erau în barcă au abandonat-o pe plajă, cu tot cu încărcătură, și au fugit în sat, de unde s-au îmbarcat, împreună cu cei care-i așteptau acolo, spre Tulcea.

Mircea Cladiade, un localnic ce-și efectua tura obișnuită, cu căruța, în căutarea de resturi aduse de mare pe care să le poată valorifica, a observat barca și câteva pachete ciudate care se răsturnaseră din aceasta. M.C. l-a sunat pe fiul său, polițist la Poliția din Sfântu Gheorghe, și așa a ajuns Poliția pe plajă, descoperind că în barcă se aflau pachete ce conțineau între 935 și 1.045 de kilograme de cocaină, în funcție de pagina din rechizitoriul procurorilor DIICOT.

Drogurile strânse de pe plaja de la Sfântu Gheorghe au fost prezentate de către Felix Bănilă, șeful de atunci al DIICOT, într-o conferință de presă în care s-a susținut că ar fi vorba despre o captură realizată în urma unei vaste operațiuni a procurorilor și polițiștilor români. Nu era, însă, nici o operațiune, era vorba despre o furtună pe mare care a determinat eșuarea bărcii.

În aceeași zi în care

plaja de la Sfântu Gheorghe se umplea cu pachete cu cocaină, o altă barcă, cărând, după spusele martorilor, o cantitate egală de droguri, a urcat liniștită pe Dunăre, venind dinspre mare, trecând fără probleme pe lângă Poliția de Frontieră, care n-a mișcat un deget spre captura secolului. Barca a ajuns la mal mai sus pe brațul Sfântu Gheorghe și marfa a fost transportată pe cale terestră la Zebil, de unde trebuia să fie preluată de către doi șoferi sârbi, care așteptau acolo cu două TIR-uri.

Paznicii parcării din Zebil unde așteptau sârbii, observând mișcări suspecte, au reușit să sustragă un pachet cu cocaină dintr-un van în care se aflau 30 de saci de rafie plini cu pachete similare. Până au ajuns la Poliție, până s-a făcut analiza conținutului din pachet, până s-a deplasat Poliția la fața locului a trecut mai bine de o zi. Marfa nu mai era în van-ul respectiv, cum nu mai erau nici TIR-urile sau șoferii sârbi.

Cei doi șoferi sârbi, Tode Krstic și Nenad Cvetkovic, au fost arestați câteva zile mai târziu. Unul în timp ce încerca să iasă din țară pe la Porțile de Fier, celălalt în timp ce-și conducea TIR-ul pe Valea Prahovei. Drogurile pe care se presupune că le transportau cei doi sârbi, însă, nu au fost găsite niciodată.

În același timp în care se desfășura

operațiunea de urmărire a sârbilor, pe plajele din România și Bulgaria au început să apară alte pachete de droguri. În total, de pe plajele românești și bulgărești și din largul portului Constanța au mai fost culese aproximativ 700-800 de kilograme de droguri (și aici, datele furnizate de procurorii DIICOT în rechizitoriu se bat cap în cap de la pagină la pagină). Deși pachetele nu seamănă cu cele găsite la Sfântu Gheorghe, procurorii au spus că toată cocaina găsită în lunile martie-aprilie provine din același transport.

În cele din urmă, la un an de la primele droguri găsite pe plajă, DIICOT a trimis în judecată dosarul traficului de droguri, numind întreaga operațiune „Operațiunea Grimm Brothers“.

Numele pare ales într-un moment în care pe procurori îi încerca o criză de bășcălie. S-ar putea, însă, ca trimiterea la Frații Grimm să fie rodul unui moment de sinceritate, în care oamenii de la DIICOT recunosc faptul că au scris mai puțin un rechizitoriu, cât un basm.

Problema cea mai mare

a acestei anchete a procurorilor este că încearcă să ascundă dispariția unei tone de cocaină. Inițial, în rechizitoriul Fraților Grimm, acolo unde se vorbește despre transportul drogurilor din portul Belem, Brazilia, până în Marea Neagră, procurorii spun că, din cele trei tone trimise din Brazilia, 200 de kilograme au fost date mafiei turcești, care a facilitat transportul mărfii de pe nava Eden pe nava Afroessa. Așa, cantitățile s-ar mai pupa: aproape 1.800 de kilograme găsite pe plajă, 200 de kilograme lăsate turcilor și 1.000 de kilograme cărora li s-a pierdut urma în parcarea din Zebil.

La câteva pagini mai încolo, însă, în același rechizitoriu, procurorii spun că turcii ar fi primit 1.000 de kilograme de cocaină, nu 200. Astfel, procurorii ar rezolva problema dispariției drogurilor. Căci dacă turcii ar fi primit 1.000 de kilograme, iar în mare s-ar mai fi pierdut cam 200 de kilograme, pur și simplu drogurile pierdute nu ar exista, iar ei ar ieși foarte competenți. Deja acest scenariu este îmbrățișat cu mare drag de către g4media, publicație extrem de apropiată, direct sau prin colaboratori, de parchete.

Cei doi cetățeni arestați

săptămâna trecută în județul Tulcea, în baza unor mandate eliberate pe 21 aprilie de către Tribunalul Tulcea, sunt Alexandru Claudiu, din Galați, rezident în Spania, și Iosif Augustin Șugar, din Cluj-Napoca, rezident în Spania. În ciuda faptului că g4media scrie că doar un cetățean român a mai fost arestat până acum, informația reală spune că în arest preventiv s-au mai aflat Silviu Augustin Pălăncean și Bogdan Alin Șugar. Bogdan Alin Șugar, însă, a fost eliberat din arest preventiv pe 4 martie 2020. Acum, din toți participanții la operațiune, au fost arestați patru cetățeni români și cei doi șoferi sârbi. De altfel, Claudiu Alexandru își arătase încă de anul trecut disponibilitatea de a fi audiat de către procurori, ceea ce ne poate duce cu gândul că marea arestare de săptămâna trecută este, de fapt, o predare a celor doi. Cei doi șoferi sârbi, arestați încă din martie 2019, au și fost condamnați, în primă instanță, la câte 9 ani și 2 luni de închisoare.

Au mai fost arestați preventiv doi polițiști de la Rutieră, pe sub nasul cărora ar fi trecut 30 de kilograme de cocaină, în apropiere de București, în schimb polițiștii de frontieră din Sfântu Gheorghe, pe sub nasul cărora s-a desfășurat întreaga operațiune și care au interacționat în mod repetat cu traficanții, nu au pățit absolut nimic.

Cum până acum nu a fost arestat nici unul dintre capii rețelei și cum există mari probleme în a se demonstra existența Balkan Cartel, Frații Grimm de la Parchet se pregătesc de o mare mușamalizare, în urma căreia adevărații vinovați vor scăpa, ca de obicei, basma curată, fiind sacrificată plevușca.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Cel mai primejdios drum

  11 mai 2021

  Marele explorator care a călcat pe spinarea aligatorilor din mlaștini, dansînd pe buza prăpăstiilor cu rucsacul în spinare, înfășurat în voalul de zăpadă al miresei din Kilimanjaro, după ce a […]

 • Baroni, aruncați armele!

  11 mai 2021

  La parastasul ursului Arthur nu s-a auzit nici un bocet pesedist. Nici liberalii și nici ungurii nu s-au grăbit să-și tragă mucii la căpătîiul splendidei fiare. Toți iubitorii de natură […]

 • Vaccinații über alles

  11 mai 2021

  Bâjbâim neputincioși încă de la începutul lui 2020, în încercarea de a găsi un dușman cât de cât decent. Să fie măcar vizibil, să-l putem fotografia, filma și expune public, […]

 • De ce e mai coruptă stînga decît dreapta

  4 mai 2021

  Cine a furat mai mult: PDSR-ul lui Ion Iliescu în lungul și înverșunatul lui jaf din anii ’90 sau CDR-ul lui Constantinescu în haotica guvernare din anii 1996-1999? Cine s-a […]

 • Emasculata concepție

  4 mai 2021

  De ce se ratează complet partidele și politicienii așa-zis noi atunci când ajung la putere sau în apropierea ei? E o întrebare pe care uneori nici măcar nu vrem să […]