Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Renate Weber: “N-am mîncat carne de cal, în mod conștient”

Zoom Renate Weber: “N-am mîncat carne de cal, în mod conștient”

Europarlamentar PNL. Oare ce-o crede despre MCV și despre carnea de cal-produse livrate de Comunitate, special pentru România.

Reporter: MCV-ul 2013 a zdrobit România? Explicați, vă rog.
Renate Weber: În nici un caz, ultimul raport MCV nu a zdrobit România. În opinia mea, e un raport în egală măsură superficial și parțial, mai degrabă un fel de analiză politică a României, care nu mai are nimic în comun cu ideea inițială de cooperare pentru reformarea justiției. Și cu cîteva gafe majore, cum e cea privind cenzura presei, o greșeală care deja s-a întors împotriva Comisiei Europene (vezi reacțiile din partea asociațiilor și federațiilor europene ale jurnaliștilor).

Rep.: Ca PNL-ist, vă asumați seria de evenimente nefericite de anul trecut ce-au condus către un asemenea raport? De ce?
R.W.: Oh, cîte stereotipii într-o singură întrebare. Sau, cînd vă referiți la "evenimente nefericite", aveți în vedere nefericitul miracol că, în ciuda a șapte milioane și jumătate de voturi pentru demiterea președintelui Băsescu, acesta a rămas în funcție?

Rep.: Fericire: românii sînt jegul Europei. Europa ne rejectează.
R.W.: Brrrrr… Nu, românii nu sînt jegul Europei și chiar nu am văzut să fim numiți astfel. Și nici nu e drept să spunem că Europa ne rejectează. Dar sîntem într-o lume a competiției acerbe pentru orice, inclusiv pentru supraviețuire. Mai ales politică. Uniunea Europeană în care am intrat în 2007 nu mai e aceeași cu cea de azi. Atunci, era încă o perioadă de maximă bunăstare, iar în astfel de epoci oamenii sînt mai toleranți, mai solidari, înclinați să împartă bunăstarea cu ceilalți.
Criza economică, instalată la sfîrșitul lui 2008, a determinat o altă criză în UE, profundă și complexă, o criză socială, o criză identitară și chiar a valorilor pe care a fost clădită Uniunea. În aceste condiții, s-a recurs la "politica țapului ispășitor". Unor guverne le e mai ușor să vîndă intern ideea că din cauza românilor și a României/Bulgariei le merge lor prost, decît să recunoască incapacitatea de a asigura bunăstarea propriilor cetățeni.
Noi, pe de altă parte, am aplicat prea mult "politica ciocului mic", adică ne-am comportat ca ruda săracă de la țară, ne-am autoblamat non-stop și pentru orice și le-am oferit astfel argumente ca să continue să ne ia drept suspecții de serviciu (adică fraieri).

Rep.: Crin sau Chiliman?
R.W.: Cu riscul de a vă dezamăgi, și nu numai pe dvs., o să vă spun că sînt cu PNL. Cred sincer că partidul are nevoie să fie unit, că nu trebuie să ne culcăm pe-o ureche după rezultatele de la locale și generale. Chiar dacă au fost mai mult decît spectaculoase, știm cu toții că au fost într-un anume context, într-o alianță, cu un electorat anti-Basescu, implicit anti-PDL, ceea ce a contat foarte mult. În primăvara lui 2014 vor fi alegeri pentru Parlamentul European, la care fiecare partid se va prezenta singur. Nu e momentul să dăm electoratului nostru mesaje contradictorii, dacă vrem să confirmăm scorul bun din 2012.

Rep.: Ați mîncat carne de cal vreodată?
R.W.: Sigur nu, în mod conștient. Dacă, în tinerețea mea, salamul de Sibiu era făcut cu carne de cal, așa cum era, de fapt, rețeta… poate am mîncat, dar nu prea cred.

Publicat în Cațavencii, nr. 7(85), 2013

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint