Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

România alb-negrului bine făcut

Zoom România alb-negrului bine făcut

A trecut rapid cererea CNSAS depusă în instanță prin care cere confirmarea faptului că Roxana Wring, membru USR, a colaborat cu Securitatea.

Înțeleg că, în anii ’90, se gândeau unii și alții că nu vor fi prinși sau aveau asigurări de la Servicii că dosarul lor e pus bine, nu o să umble nimeni la el, dar azi de ce ai mai avea o asemenea naivitate? Nu-i așa, Petroave?

Roxana Wring a lucrat, la 22 de ani, vreme de doi ani, la ONT. Între 1977 și 1979. Apoi s-a căsătorit cu un cetățean britanic și, la 25 de ani, a părăsit România.

Iată ce spune doamna Wring despre munca la ONT: “Am întocmit raportări şi procese-verbale pe care, la vârsta respectivă, le-am considerat a fi parte din birocraţia stufoasă şi inutilă a serviciului. Nu am semnat niciodată nimic în faţa unui ofiţer al Securităţii, despre care să ştiu că ocupă o astfel de funcţie. Bănuiam că directorul ONT are legături cu Securitatea, dar niciodată nu am avut o certitudine în acest sens”.

Bineînțeles că prima reacție este: da, mă, știm, ai scris ceva, dar tu credeai că scrii altceva. Iar despre nenea ăla care era de la Securitate ai crezut că lucrează la Poștă.

Bineînțeles că normal, logic și uman ar fi să facem distincții și să interpretăm cazurile de colaborare cu Securitatea în moduri diferite. Adică să fim nuanțați.

Una este să fii închis în pușcăriile comuniste, să-ți scoată ăia dinții și să știi că familia ta e amenințată, și cu totul altceva este când vorbim de oameni care au turnat ca să le fie bine, mai bine, de oameni pe care semnăturile și turnătoriile i-au ajutat să urce în carieră. Nu-i așa, Manole?

Suntem și aici ca în domeniul Justiției: atât de mult am fost mințiți și furați, că o spunem simplu: să-i ia pe toți, nu mă mai interesează probele.

La fel și în treaba cu Securitatea: colaboratori ordinari toți.

Asta cred că s-a și dorit: să judecăm în alb și negru, să simplificăm maxim, să nu gândim mult, să nu facem diferențe, să nu fim nuanțați.

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

 1. #1

  Se întâmplă și azi. Nu ai voie să-ți faci publica opinia sinceră decât pentru sarmale și sutiene. Și mai ales dacă ești femeie săracă și handicapata fizic. Am după mine zilnic n securiști și polițiști plus cartieru'( care te-ar linsa pentru heavy Metal și minijup și celibat).

 2. #2

  Pana la urma turnator a fost doar lucratorul de la turnatorie. Rusine mai siderurgule!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Cinci ani de singurătate

  12 noiembrie 2019

  “Politicienii sînt ca scutecele. Trebuie schimbați des și din același motiv.” Vechiul aforism, atribuit lui Mark Twain, n-are trecere la români. Președintele României se schimbă doar o dată la zece […]

 • Barna, puntea suspinelor

  12 noiembrie 2019

  USR, alături de PLUS, părea să se poată transforma într-un partid important. Nu atât de important încât să conducă, prea curând, singur, dar suficient de important încât să înceapă să […]

 • Cum am ratat eu scaunul cu patru picioare de la Cotroceni

  5 noiembrie 2019

  După ce ani de zile și-a înmuiat batistuţa de la piept într-o esență de patchouli extrasă din brînza neaoșă de burduf, naţionalistul de operetă Rareș Bogdan și-a imaginat că țara […]

 • Președintele pe care l-am pierdut

  5 noiembrie 2019

  Așa sînt mereu zilele dinainte: însorite și nepăsătoare. Nimic nu arată că ne confruntăm cu involuția speciei prezidențiale și cu abisul celor cinci ani care vin gata irosiți. Să ni-l […]

 • O șansă istorică

  5 noiembrie 2019

  A fost nevoie de 30 de ani pentru ca Ludovic Orban să primească și el o șansă reală în politica mare. Chiar dacă, de-a lungul vremii, șanse a mai avut, […]