Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

România alb-negrului bine făcut

Zoom România alb-negrului bine făcut

A trecut rapid cererea CNSAS depusă în instanță prin care cere confirmarea faptului că Roxana Wring, membru USR, a colaborat cu Securitatea.

Înțeleg că, în anii ’90, se gândeau unii și alții că nu vor fi prinși sau aveau asigurări de la Servicii că dosarul lor e pus bine, nu o să umble nimeni la el, dar azi de ce ai mai avea o asemenea naivitate? Nu-i așa, Petroave?

Roxana Wring a lucrat, la 22 de ani, vreme de doi ani, la ONT. Între 1977 și 1979. Apoi s-a căsătorit cu un cetățean britanic și, la 25 de ani, a părăsit România.

Iată ce spune doamna Wring despre munca la ONT: “Am întocmit raportări şi procese-verbale pe care, la vârsta respectivă, le-am considerat a fi parte din birocraţia stufoasă şi inutilă a serviciului. Nu am semnat niciodată nimic în faţa unui ofiţer al Securităţii, despre care să ştiu că ocupă o astfel de funcţie. Bănuiam că directorul ONT are legături cu Securitatea, dar niciodată nu am avut o certitudine în acest sens”.

Bineînțeles că prima reacție este: da, mă, știm, ai scris ceva, dar tu credeai că scrii altceva. Iar despre nenea ăla care era de la Securitate ai crezut că lucrează la Poștă.

Bineînțeles că normal, logic și uman ar fi să facem distincții și să interpretăm cazurile de colaborare cu Securitatea în moduri diferite. Adică să fim nuanțați.

Una este să fii închis în pușcăriile comuniste, să-ți scoată ăia dinții și să știi că familia ta e amenințată, și cu totul altceva este când vorbim de oameni care au turnat ca să le fie bine, mai bine, de oameni pe care semnăturile și turnătoriile i-au ajutat să urce în carieră. Nu-i așa, Manole?

Suntem și aici ca în domeniul Justiției: atât de mult am fost mințiți și furați, că o spunem simplu: să-i ia pe toți, nu mă mai interesează probele.

La fel și în treaba cu Securitatea: colaboratori ordinari toți.

Asta cred că s-a și dorit: să judecăm în alb și negru, să simplificăm maxim, să nu gândim mult, să nu facem diferențe, să nu fim nuanțați.

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

 1. #1

  Se întâmplă și azi. Nu ai voie să-ți faci publica opinia sinceră decât pentru sarmale și sutiene. Și mai ales dacă ești femeie săracă și handicapata fizic. Am după mine zilnic n securiști și polițiști plus cartieru'( care te-ar linsa pentru heavy Metal și minijup și celibat).

 2. #2

  Pana la urma turnator a fost doar lucratorul de la turnatorie. Rusine mai siderurgule!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Mozart pe colivă

  19 mai 2020

  Ca oaia bearcă ce-și ține coada iluzorie pe sus, Guvernul României le-a dat austriecilor o lecție de demnitate națională săptămîna trecută, obligîndu-i să trimită un tren special pentru româncelecare-i șterg […]

 • O nouă stafie bîntuie România: propaganda rusă

  19 mai 2020

  Propaganda rusă, poreclită uneori “propaganda pro-rusă”, e o specie eliberată recent pe piață, într-un moment în care anticorupția s-a demonetizat, Ciuma Roșie a trecut în Opoziție, iar pericolul maghiar, folosit […]

 • Nu-l deranjați pe mandolinist!

  19 mai 2020

  Ludovic Orban s-a trezit, fără voia nimănui, un soi de stăpân absolut al României pe durata stării de urgență și, mai nou, pe durata stării de alertă. Din angajatul fictiv […]

 • Sfînta Mona

  12 mai 2020

  Săptămîna trecută, la Ateneu, a avut loc congresul băutorilor de spirt medicinal din România, cu ocazia însființirii celor doisprezece martiri căzuți la datorie într-o singură zi după ce s-au împărtășit […]

 • Sfînta prostie și păcătoasa fecioară din Luxemburg

  12 mai 2020

  Pe lista templelor prostești, ridicate de români unor zeități greșite, pe locul doi, după edificiul cu nume de cod Petrov, vine sanctuarul Laurei Codruța Kövesi. Închinători aiurea s-au mai găsit […]