Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

România cea profitoare

Zoom România cea profitoare

În timpul crizei din 2008 a avut loc una dintre cele mai amuzante întâmplări din istoria tranziției noastre. Pe 17 septembrie 2008, Mediafax.ro consemna pentru posteritate vorbele lui Călin Popescu Tăriceanu: „Criza financiară din SUA ar putea permite românilor să cumpere în Americaimobile ieftine“.

Mă rog, știu, încercați să vă amintiți dacă ați râs atunci. Nu, nu prea s-a râs. Subțireanu, ca să zic așa.Cum nu râdem nici acum când îi auzim pe unii șipe alții spunând că România ar putea să profite mult de pe urma aceste crize. Să profite și să dispară din istorie? Să profite și să fure portofelul unei țări mai bogate? Să profite de o țară văduvă? Doamne ferește!

Și-acum, apar aniliștila TV, cu fețe pildoase, capetecare se bălăngăne cu sens ascuns, pe care îi auzi: Să știți, România ar putea să profite de pe urma acestei crize!

Și te uiți că România alocă pentru relansarea vieții în țară piticul procent de 3,5% din PIB. Pentru comparație, Bulgaria e la 11%. Nu are sens să ne măsurăm procentele cu Germania sau Franța la baie, cum ar spune Dragnea, că nu are rost.

Multe firme mici, care oricum nu oduceau strălucit nici înainte de pandemie,acum au răposat. Dorm liniștite în lumea în care nu există nici întristare, nici TVA.

Cam așa e România în rândul țărilor europene. O fostă fabrică de ecusoane și de șireturi în care s-a deschis între timp un butic „cu de toate“.

Pe 17 septembrie 2008, Mediafax mai consemna: „La începutul săptămânii, premierul a declarat că sistemul financiar românesc nu este legat de cel american, astfel că nu va fi afectat de problemele unor importante instituții americane“.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

 1. #1

  Intrebare: toate firmele astea care au exploatat atat de mult timp salariatii si si-au adunat “profituri nesimtite” din munca oamenilor, cum de mor acum? Ca interesul lor ar fi sa faca cumva sa traverseze aceasta perioada, resurse ar trebui sa aiba din “profiturile nesimtite”, si dupa ce trece nebunia sa revina la aceeasi exploatare ce le este atat de benefica!!! Orice patron normal asta ar face, ar baga ceva bani inapoi – asta e – o investitie, cum sa piarda aceasta oportunitate de exploata cu voluptate masele de oameni sarmani?

  Sau moartea acestor firme dovedeste de fapt ca aceasta naratiune a fost falsa? O poveste nerealista, poate pe alocuri rauvoitor spusa?

  Poate ca de fapt eram toti*** in acelasi rahat, incercand sa supravietuim si sa punem ceva pe picioare, cu sacrificii – salarii mici si profituri jalnice, sperand ca ne vom consolida si vom ajunge si la salarii bune si profituri consistente…? Si din pacate pe unii vanticelul asta i-a prins inca cu sandramaua subreda si le-a spulberat-o?!?

  ***Zic de micile afaceri, ce au plecat de la zero, nu au avut contracte cu statul si traiesc pe piata libera.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Toamnă electorală

  22 septembrie 2020

  Precum o bostană cu genunchii sparți, geaba număr zile: joia muri marți, sîmbăt-am pierdut-o vineri la un tîrg, miercurea îmi pare babă dată-n pîrg ce-a visat că-i cloșcă într-o zi […]

 • Ambiții politice la virusul ucigaș

  22 septembrie 2020

  Duminică, 27 septembrie 2020, agentul electoral COVID va stabili o ordine șchioapă a puterii pe următorii patru ani. E cel mai imparabil caz de democrație nereprezentativă din istoria modernă, neprevăzut […]

 • Școală, școală, vrem postaci!

  22 septembrie 2020

  Și, așa cum ni s-a promis, a început școala. În cele mai sigure, normale și deosebite condiții, asigurate cu înțelepciune și operativitate de către Guvernul României, înțelept condus de către […]

 • Spovedanie

  15 septembrie 2020

  Sunt gol de sentimente ca o biserică, toamna, cînd nunțile toate s-au veștejit și fosta-mi iubită se joacă de-a doamna cu șeful ocolului din Maglavit. E-un schimb valutar între grauri […]

 • Cea mai profitabilă afacere de pe pămînt

  15 septembrie 2020

  Nici să fi înviat Spiru Haret nu s-ar fi discutat atît de mult despre școală. Coronavirusul a trezit-o un pic la realitate. A pălmuit-o, cît să clipească mirată, și a […]