Înainte de venirea globalistului Valentin doar câțiva etnologi de nișă auziseră de suveranistul Dragobete, Georgescul erosului românesc. Numele său e format din „drago“, care vine de la drag, și „bete“, care vine de la bufet, deci sugerează apariția iubirii pe fondul consumului. De ziua lui, tinerii intră în pădure după vreascuri și ghiocei, sperând să-l întâlnească, animalele se împerechează, să aibă pui mulți, femeile se spală pe față cu zăpadă topită, să fie frumoase, și ating un bărbat din altă localitate, să aibă noroc. Deținem informații despre ce s-a întâmplat pe 24 februarie:
Mii de fete și flăcăi au intrat în păduri după vreascuri, sperând să întâlnească Dragobetele: pădurarii au capturat 2.739 dintre ei, acuzați că au furat material lemnos, iar în 514, mai iuți de picior, au tras focuri de avertisment. Singurul supraviețuitor dintr-un grup de tineri, întors din pădure în stare de șoc, spune că a întâlnit Dragobetele, care „avea blană și l-a mâncat pe verișorul Mihăiță!“.
Și un alt flăcău răzlețit de grupul său s-a întâlnit în codru cu Dragobetele; mai exact, a auzit o tufă foșnind și, de după ea, o voce care parcă îl chema cu cuvintele „Amor! Amor!“. Când și-a dat seama că nu fusese „Amor! Amor!“, ci „Mor-mor!“, era prea târziu. El dârdâie și azi pe o creangă de brad, lipit cu rășină, și admiră hârjoneala veverițelor sprințare.
Din fericire, nenumărate animale s-au împerecheat de Dragobete, după datină, să aibă mulți pui; din nefericire, ca pe la noi, în majoritatea cazurilor a fost vorba despre șobolani, șoareci, gândaci de bucătărie și de Colorado, coropișnițe, căpușe, țânțari și ploșnițe marmorate.
Sute de doamne care s-au spălat pe față cu zăpadă topită au fost clătite ulterior cu furtunul de soții lor, care au mirosit că fusese zăpada galbenă de lângă gardul bufetului. Cele care, tot după obicei, au atins bărbați din alte așezări au fost atinse ulterior de soții lor și au ținut pe față zăpadă netopită, să se mai ducă vânătăile.
Și în acest an, Dragobetele a fost utilizat în campanii promoționale, gen „Pachete complete de Dragobete!“, „Dragobetele scoate petele!“, „Chiuvete și robinete pentru Dragobete!“ sau „De Dragobete, salon de ultraviolete!“; cei mai mulți bărbați au preferat, totuși, „Dragobete la bufete!“; pe seară, cu toții erau deja Dragobeți lemn.
Unii infractori cunosc obiceiurile strămoșești și știu că, de Dragobete, tinerii care respectă tradiția ies în pădure, așa că, pe 24 februarie, au fost sparte sute de locuințe, din care au fost sustrase bunuri. Dragobetele e acuzat de complicitate la infracțiuni contra avutului personal.
1.739 de vizualizări
1 comentariu