Pe 20 decembrie e sărbătoarea Sf. Ignatie Teoforul. Ignatul. Conform tradiției, porcii se taie/pârlesc de Ignat. În dicționar scrie „Igniție: Procedeu de aprindere prin intermediul unui ignitor“: s-o fi gândit careva că „igniție – Ignat“ și de-aia. Dacă ar exista sărbătoarea Cuviosului Combustie, porcii s-ar tăia atunci. Care e legătura dintre episcopul de Antiohia mâncat de lei în arenă pe vremea împăratului Traian și porcul tăiat în postul Crăciunului? La noi se taie purcel oricând și se mănâncă tot oricând, cu orice ocazie. Cu excepția Paștelui, de 1 și 8 Martie, de 1 Mai, 1 Iunie, Halloween ori 1 Decembrie tot porc se consumă. Simbolul iubirii, de Valentine’s Day, e inima de purcel cu sos de ceapă, nicidecum Cupidonul la cuptor sau cârnații de amorași.
Practic, e și imposibil să se sacrifice toți porcii în aceeași zi, fiind o operațiune complexă, la care participă și vecinii, veniți să dea sfaturi/ajutor mai ales la băut și la pomana răposatului. Problema cu atmosfera festivă de la tăiere/pârlire/tranșare e că, după o anumită cantitate de ceva consumată, oamenii încep să scape topoarele câș și sigur se găsește unul care să aducă drujba, să meargă treaba mai repede, iar a doua zi, la trezirea din beție, se văd fâșii și cioburi de porc peste tot, bucăți de mațe lipite de tavan și felii de rât pe sub pat…
O fi codrul frate cu românul, mai ales când acesta se face lemn, însă porcul e parte din viața noastră, că din fratele codru nu putem face cârnați. Amintiți-vă câte comparații cu purcelul avem, spre deosebire de cele cu codrul: beat ca porcul, gras ca porcul, porc de câine etc. Nu am auzit pe nimeni să zică „treaz cum e codrul“, „suplu ca un codru“, „codru de câine“ („codru de pâine“ înseamnă altceva) etc. Există prenumele Codrin, dar adjectivul „porcin“ are o gamă mult mai largă de întrebuințări, în special legate de comportament/aspect. Mai este o referire la codru, însă nu prea avantajoasă, deoarece fratele românului e prezentat ca un fel de partid ajuns la putere: „se fură ca în codru“. Despre ceva rău se zice că e o porcărie; nu știu să se spună codrărie la ceva bun.
Nu există preparat culinar care să nu se poată obține din porc: cu voință și puțină imaginație puteți face salată, cremșnit, înghețată, ștrudel ori porcată (dacă lichiorul din vișine e vișinată și cel din afine afinată, denumirea vine de la sine). Avem suc cu pulpă: de ce n-ar fi și sucuri cu ceafă, piept sau slăninuță? Așadar, dacă tocmai vă pregătiți să ascuțiți bărdița și cuțitul ori să faceți plinul la lampa pentru pârlit, vă dorim succes. Poftă bună!
Uzul liberal de semne de exclamație face articolele dvs la fel de dinamice precum traducerea Odiseei de G Murnu (care a respectat pentametrul iambic al originalului). Multumesc din nou
N-am înțeles din comentariu dacă e de bine sau de rău. După aia am numărat semnele de exclamație din articol și am găsit doar unul, la final. Oricum, Crăciun fericit!