Anual, la 6 august, se sărbătorește „Ziua Minerului“.Corespondenții noștri au trecut, marți, pe la diverse mine și foste mine ale patriei, să afle cum mai petrec ortacii acum, în 2024.
Minerii de la mina „Minovici“ se lăudau că au extras din adâncuri cantități record de fier; se pare că, de fapt, ar fi scos din galerii șinele și vagonetele, pe care le-au vândut pe bere.
Mina „Groapa cu cărbune“ s-a închis în anii ’90, dar a fost redeschisă ulterior, cu numele de „Groapa cu cărbuni – Grătare, mici, ciorbă de burtă“. Acolo nu s-a sărbătorit Ziua Minerului, localul fiind ocupat de invitații care sărbătoreau două nunți și o tăiere de moț.
Foștii ortaci de la mina „Gaura Neagră“ s-au angajat cu toții, mai demult, la un atelier care produce pentru export mânere de uși și sertare. Ei au sărbătorit, marți, „Ziua Mânerului“.
Nenumărați mineri disponibilizați s-au întors, de câțiva ani, la prima lor dragoste; acum, ei se ocupă cu mineritul de criptomonede și joacă Minecraft.
Unii foști directori de mine și lideri de sindicat care au minat economia s-au reprofilat, intrând în politică. În loc de minerit, ei se ocupă, astăzi, de mânărit, și au o mină bună.
Entuziaștii angajați ai minei „Ion Huiliescu“ au raportat Guvernului importante depășiri de plan: din cărbunele scos de ei se pot face măcar o sută de mine de creion!
Și alți colegi au anunțat că, tot în cinstea Zilei Minerului, au extras cantități importante de cărbune: „La iarnă, toți copiii din oraș vor avea ochi și nasturi pentru oamenii de zăpadă! Noroc bun!“, spune un maistru.
Zeci de mine produc cărbune medicinal, foarte solicitat de români, deoarece elimină repede și bine gazele intestinale, combate diareea și previne mahmureala.
Niște manageri de mine au organizat excursii în centre universitare, unde ortacii să aibă studenți câți vor, ca să nu-și piardă îndemânarea. Din fericire, studenții sunt în vacanță, așa că minerii s-au mulțumit să bată doar străzile.
Un vechi ortac cu experiență s-a plâns că studenții de azi n-ar mai oferi aceeași satisfacție: „Sunt grași și sedentari, de la stat pe calculator și de la pizza, așa că nici nu mai pot fugi!“.
După închiderea minei, doi ortaci au cumpărat echipamentele de protecție ale colegilor, în special pufoaicele vătuite; ei au devenit oameni de afaceri în domeniul băuturilor spirtoase.
Există și mineri dezamăgiți, care spun că, pentru ei, ziua de 6 august nu reprezintă nimic și că, de fapt, ar trebui să-l sărbătoarească, în noiembrie, pe Sfântul Mina, patronul păgubiților.
„Am găsit droguri, muniţie, armament la PENEȚEU. Maşină de scris automaaata tipărit bani la PNL-eu …….. ” Daca as avea bani, as turna in bronz bustul acelui miner, cu textul de mai sus scris pe placa si l-as pune in centrul Lupeniului.
Nu difera mult de „am gasit-o pe Doamna cu Coasa la Sf. Pantelimon”…
Exista si muncitorii de la „Mina de aur”. Care extrag, cu mina doar, tot ce gasesc prin buzunarele vizitatorilor.