Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

S-a dus bou și s-a întors bancă

Zoom S-a dus bou și s-a întors bancă

Acum trei ani de zile a avut loc unul dintre cele mai împuțite atacuri ale unei bănci la adresa nefericirii românești cea de toate zilele.

Didier Colin, directorul general adjunct de atunci al BRD, vorbea astfel despre legea dării în plată și urmările ei: “Nimeni nu îndrăznește să vorbească despre cele mai grave scenarii pentru România, chiar dacă este ușor să vedem ce s-a întâmplat în situații similare. De exemplu, criza din SUA a făcut ca băncile să devină proprietare pe cartiere întregi de locuințe aparținând clasei mijlocii”.

A fost dramatică prăbușirea economiilor lumii, dar la fel de dramatic a fost efortul de-a mistifica lumea care a produs criza. Iar acel efort nu este încheiat nici azi. La sfârșit de 2015 deci, un ditamai bancherul atrăgea atenția că România ar putea deveni focarul unei noi crize financiare mondiale. Doar un om plecat cu pluta și, de unde a ajuns, plecat mai departe, cu altă plută ar putea să spună una ca asta. Trebuie remarcat ce-au făcut băncile în timpul crizei: au luat casele alea, au avut grijă de ele, că oamenii le-au lăsat la marginea drumului.

Didier Colin concluziona atunci, pe 2 decembrie 2015: “Aceste mecanisme sau legi de «plată în natură» au provocat cea mai gravă recesiune la nivel mondial după criza din 1929. Aceiași factori toxici tind să provoace aceleași rezultate toxice și probleme profunde cu efecte cronicizate”.

Nimic despre bula investițională, nimic despre agențiile de rating gen Moody’s sau S&P care transformau obligațiuni cu rating BBB în triplu A peste noapte. Niște legi, așadar, au condus la marea criză economică.

Una peste alta, criza aia, chipurile, a trecut, deja ne îmbrăcăm frumos, că urmează să apară una nouă. Ce s-a întâmplat însă cu BRD după legea dării în plată?

Dacă, în 2016 (în aprilie e votată legea dării în plată), sistemul bancar avea un profit de 4,2 miliarde de lei, în 2017 se înregistrează nu profit record: 5,6 miliarde de lei. Din cei 5,6 miliarde, 1,38 miliarde a fost doar profitul BRD. Anul 2018 a început cum nu se poate mai bine pentru BRD, cu profit record pe primul semestru.

Și asta, nu-i așa, într-o Românie care se scufundă din cauza legii dării în plată.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100

Editoriale
romania100