Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Să fie factură

Zoom Să fie factură

Barometrele tristeții noastre: moaștele și deschiderile de hypermarket-uri. Dacă la asta adaugi milioanele de veceuri din fundul curții și singura țară din UE într-atât de sărac rurală, cu milioane de oameni care rezistă cu porcul și găinile crescute pe lângă casă, eh, cam atingi toată înapoierea acestei țări.

BOR ar fi putut să facă zece catedrale, să împânzească țara cu ele și bine ar fi fost dacă le unea apoi prin autostrăzi. Ceea ce e halucinant însă e modul în care s-a întâmplat, aroganța, disprețul pe care BOR l-a arătat banului public și, implicit, celor care vin să presteze pentru bani și sănătate la moaște.

Apoi, reacția presei, reacția societății în fața Bisericii este și ea fără lipsă de speranță: să fii atât de vehement împotriva politicienilor care se ating de banii publici, dar să ți se pară absolut normal ca BOR să aibă acces la fonduri publice fără să dea nici o socoteală, asta da poveste a absurdului.

Da, BOR nu trebuie să arate pe ce a dat banii, cum i-a cheltuit. Practic, statul face un fel de pomană BOR.

Ciprian Ciucu, consilier general în Primăria Capitalei, povestește: “Problema e că sunt bani publici, iar eu am fost obișnuit că orice ban public se raportează, trebuie să știu ce se întâmplă cu el. Când am ajuns în primărie, m-am dus la Direcția de Culte și am zis că vreau să văd rapoartele, să înțeleg pe ce s-au cheltuit banii dați pentru Catedrală. «Nu raportează nimic», mi s-a spus. «Cum adică nu raportează nimic? Le dați milioane de euro și nu raportează? Nu este o procedură de raportare?», am întrebat. «Nu».”

Proiectul “Să fie Lumină” ajunge la cu totul alte cifre când vine vorba de banii primiți de BOR de la diferite bugete publice. Diferența dintre ce spune Biserica și realitate ar fi undeva la 40 de milioane de euro încasați în plus. Mă rog, primiți de pomană.

Nu, nu înseamnă că i-au furat, nu putem zice asta: dar nu ar trebui, totuși, să ne spună ce s-a întâmplat cu banii, cum au fost cheltuiți?

Dar, hei, vorba lu’ Viorica: lasă, fată, că e Centenar, trebuie să fim cu toții mai buni.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. #1

    Ai dreptate bre…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale