Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Să încuiem nițel democrația în debara, cât își face justiția de cap în România?

Zoom Să încuiem nițel democrația în debara, cât își face justiția de cap în România?

Când cineva întreabă: hei, dar ce-a făcut până acum justiția, pentru că dacă ar fi funcționat, poate n-am fi ajuns în această situație? Adică, n-am fi ajuns cu siguranță! Răspunul vine prompt, mai ales din partea acelor jurnaliști care, încurcând rău de tot borcanele, au ales să nu mai slujească publicul, ci instituțiile de forță ale statului: ”lasă, nene, ce-a fost, lasă ce-a fost, uite, e bine că s-a început treaba, că justiția lucrează, că arestează hoți, că-i bagă la pârnaie, că uite, s-a intrat în mafie, ce tot protestezi acolo: Sau cumva nu-ți convine ce se întâmplă? Ia zi, mă, tu ții cu nenorociții ăștia de corupți?”

Nimic mai greșit. Dincolo de prostia asta, să uităm trecutul doar când ne convine nouă, a cauționa ororile făcute de justiție prin inactivitate timp de un sfert de veac ține de domeniul psihiatriei. Nu poți clădi o democrație pe așa ceva.

E la mintea lui Dorin Cocoș că dacă hoților li s-ar fi dat peste mână din 90, sau hai, uite, din 2004, când s-a înființat marele Parchet Național Anticorupție -deci când ne-au impus ăștia de-afară că dacă vrem și-n UE e cazul să facem ceva în legătură cu marea corupție – dacă ar fi fost arestați oameni la cea mai mică licitație trucată, la cea mai neînsemnată dedicație din banul public, la cea mai mică cheltuială umflată aiurea, pentru firmele prietenilor de partid, nu s-ar fi ajuns aici. Pentru că, după 90, corupția, pe care o aveam cumva în sânge, de pe vremea lui Ceaușescu, a avansat și a devenit apoi politică de stat tocmai pentru că nu am avut justiție. Justiția e și ea acum precum Dragnea și Tăriceanu: ne ceartă pentru halul în care a ajuns țara de parcă noi suntem vinovați. Ajungi cumva, uitându-te la pozițiile oamenilor din justiție, să te simți în culpă că domeniul ăsta n-a mișcat nimic până de curând.

 

Ar fi reușit corupția să stăpânească România

dacă justiția ar fi funcționat? Am mai fi avut baroni locali? Ce sunt baronii locali dacă nu oameni care au profitat de terenul propice și și-au subordonat statul și, odată cu el, justiția, beneficiind de lașitatea sau de complicitatea oamenilor din sistem, a celor care după 90, crescuți cu tarele comunismului, au intrat în acest joc, să le fie și lor bine? Am mai fi vorbit de oameni care conduc județe întregi? Care decid ce se scrie în presă, cine câștigă licitații și cine pierde afaceri, călărit de fiscul aflat și el în buzunarul baronului? Desigur, nu. Totul s-ar fi scris altfel în România. Nu am mai fi asistat la toate privatizările pe doi lei, la toate Caritas-urile și FNI-urile și Bancorex-urile, la cedarea pe nimic a resurselor naturale, la schilodirea economiei și la distrugerea destineloratâtor oameni care, la un moment dat, s-au aflat de partea greșită a baricadei politice.

Am trăit acele vremuri când justiția nu exista, când era doar sluga oamenilor politici. La fel ca sute de jurnaliști din România, am fost amenințat pentru ce-am scris nu doar de infractori sau de politicieni, ci și de procurori și de oameni din servicii. Și acum se fac dosare pe tot ce s-a scris în presă timp de 25 de ani. Și tot oamenii din justiție sunt supărați!

 

Toată lumea se întreabă ce se întâmplă

la Prahova, de sunt acolo atâtea scandaluri. Exemplul perfect. Județul cel mai industrializat și cu densitatea ce mai mare de locuitori din România, între primele cinci județe permanent la sumele vărsate la bugetul de stat. E, aici, justiția nu a funcționat aproape deloc, până acum doi ani. Totul se făcea din sediul de partid. Așa au făcut pesediștii, așa au făcut pedeliștii.

Și cea mai mare greșeală pe care am putea să o facem e să susținem că justiția funcionează acum aici. Nu funcționează. Asistăm la o luptă a celor care, aflați în funcții, sunt la rândul lor comandați de oameni aflați în spate.

E, și-n loc să își facă treaba și atât, justiția vrea să conducă ea jocul, la fel cum au făcut-o politicienii care au încălecat instituțiile statului, pentru atâta amar de vreme. Dorind să arate că își face treaba, Justiția face același tip de abuz pe care l-au comis baronii, puternicii zilei, în trecut. Diferă doar scopul. Ăia voiau să se îmbogățească, justiția vrea să ne ofere acum o societate curată, dreaptă, morală. Și pentru asemenea idealuri mărețe ce facem, ne mai uităm că se mai comit niște abuzuri. N-auziți ce se strigă în stradă? ”DNA, să vină să vă ia!” Noi îndeplinim voința poporului, nu? Serios, doar la noi, niște oameni atât de necăjiți, înveninați și radicalizați, poate să funcționeze prosteala asta.

 

Nu hoții sunt de vină pentru ceea ce se întâmplă

acum în țară. E ca și cum ai da vina pe șobolani că circulă ziua în amiza mare pe holurile unui spital. Infractori există și vor exista peste tot în lume. Vina pentru halul în care arată țara, pentru cum ne-a mâncat corupția până la măduva societății, o are în primul rând justiția. Pentru că legile au fost aceleași în ultimii 20 de ani. Nu e ca și cum până acum doi ani nu era voie să se facă dosare de mare corupție. Și totuși nu s-au făcut. Statistic, acum se fac probabil în România într-o zi mai multe dosare decât s-au făcut în tot anul 2004, de exemplu. De aici trebuie să plecăm orice discuție despre ce facem de-acum înainte. Că pe mine nu mă încălzește cu nimic că la DNA a venit un om care vrea să facă treabă. Ce facem dacă pleacă mâine? Pe mine mă interesează instituția, nu omul. Că de-aia nu merge nimic, că noi avem oameni care fac ce vor cu instituții, nu instituții conduse de oameni după niște legi și reguli clare și transparente.

Și nu putem spune: ok, tragem linie și de azi înainte toată lumea își face treaba. Nu, așa cum politicienilor hoți, care merită să meargă la pușcărie pentru toate hoțiile pe care le-au făcut, li se fac dosare cu stenograme de acum zece, doisprezece ani, la fel ar trebui luați la mână toți polițiștii și toți procurorii din țara asta, care deși au avut mii, zeci de mii de cazuri sub nas, documentate, de servicii, de presă, de colegi de-ai lor sau subalterni care și-au făcut datoria, au ales să nu își facă treaba. Să țină dosarele în sertare sau să le claseze. Că dacă plecăm de la premisa că justiția e mai presus de lege, ne căcăm în ea de democrație încă o dată.

 

Iată, s-a demonstrat dincolo de orice urmă de tăgadă, că justiția face abuzuri inimaginabile, în numele luptei împotriva corupției. Băieți și fete, procurori și unii din servicii, nu putem încuia democrația în debara doar că v-ați trezit voi să vă faceți treaba pe care n-ați făcut-o în ultimii 25 de ani! Nu ține vrăjeala asta!Și niciun abuz de putere nu poate fi tolerat într-o democrație. Face cineva o plângere penală la DNA pe tema asta? Atenție, trebuie să respecte forma, c-ați văzut în cazul anchetei OUG 13, dacă are forma corectă, DNA face cercetări. Mhm? Cum ar fi să-i vedem pe procurorii DNA mergând la DNA pentru a explica de ce nu și-au făcut treaba zece ani?

2 comentarii

 1. #1

  Mai Patraru din cauza cui nu a putut sa-si faca justitia treaba, care era in fisa postului? Din cauza mea, a ta, ori datorita mafiotilor , “marii oameni “de stat ai Romaniei de 25 de ani, au ajuns “baroni locali” ptca sunt din sistem, securitatea schimbata in investitori strategici!
  Acum d-ta iti dai cu parerea ca n-ar trebui una, n-ar trebui alta, ca Kovesi in sus, Kovesi in jos, procurori buni, rai, profesionisti, neprofesionisti, dar una peste alta macar noi prostimea am aflat de furturile de miliarde de euro din bani publici, din taierea la fier vechi a industriei, asa buna rea cum era, a decimarii padurilor, a bunurilor imobiliare, etc.
  Si nu te simti ofensat de filmuletul pt copii facut de nemti, asa li se explica copiilor de ce au iesit in strada sute de mii de romani cu copii de mana in tara Europeana a mileniul III – Romania…asta-i informatia!

 2. #2

  Excelent articol, felicitari pentru “indrazneala” de a apara principiile democratice in fata asaltului justitiarilor cu orice pret. Mai rau decat starea de fapt ar fi sa ajungem sa avem un stat capitalist condus dupa sanatosul precept comunist “cine nu e cu noi este impotriva noastra”.
  Si ca o constatare, e din ce in ce mai greu sa vorbesti normal in tara romaneasca, esti catalogat imediat ori comunist ori sorosist, dupa caz. Oamenii nu mai dezbat idei de mult ci ataca persoana care le propune.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Toamnă electorală

  22 septembrie 2020

  Precum o bostană cu genunchii sparți, geaba număr zile: joia muri marți, sîmbăt-am pierdut-o vineri la un tîrg, miercurea îmi pare babă dată-n pîrg ce-a visat că-i cloșcă într-o zi […]

 • Ambiții politice la virusul ucigaș

  22 septembrie 2020

  Duminică, 27 septembrie 2020, agentul electoral COVID va stabili o ordine șchioapă a puterii pe următorii patru ani. E cel mai imparabil caz de democrație nereprezentativă din istoria modernă, neprevăzut […]

 • Școală, școală, vrem postaci!

  22 septembrie 2020

  Și, așa cum ni s-a promis, a început școala. În cele mai sigure, normale și deosebite condiții, asigurate cu înțelepciune și operativitate de către Guvernul României, înțelept condus de către […]

 • Spovedanie

  15 septembrie 2020

  Sunt gol de sentimente ca o biserică, toamna, cînd nunțile toate s-au veștejit și fosta-mi iubită se joacă de-a doamna cu șeful ocolului din Maglavit. E-un schimb valutar între grauri […]

 • Cea mai profitabilă afacere de pe pămînt

  15 septembrie 2020

  Nici să fi înviat Spiru Haret nu s-ar fi discutat atît de mult despre școală. Coronavirusul a trezit-o un pic la realitate. A pălmuit-o, cît să clipească mirată, și a […]