Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Să moară cultura

Zoom Să moară cultura

Începând cu data de 1 ianuarie 2025 serviciile publice aflate în coordonarea/subordonarea/autoritatea unor autorități publice centrale se transferă în autoritatea/coordonarea/subordonarea autorităților publice județene. Fac parte din categoriile de servicii publice aflate în coordonarea/subordonarea/autoritatea unor autorități publice centrale următoarele: (…) Direcții județene de Cultură care se află în coordonarea/subordonarea autoritatea Ministerului Culturii“ – cam asta ar urma să se fie în Ordonanța de Urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, descentralizarea serviciilor publice, disciplină economico-financiară, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Cu alte cuvinte: ne spălăm pe mâini noi, cei de la centru, și lăsăm totul în seama administrației locale.

Spre exemplu: clădiri de patrimoniu sau clădiri care aparțin unor instituții culturale (muzee etc.) vor fi la mâna celor care sunt șpăguiți de dezvoltatorii imobiliari. Printre altele.

Acum, că Ponta e consilierul lui nea Marcel, poate ar trebui să-l consilieze și în privința asta, cu atât mai mult cu cât acest proiect de distrugere a instituțiilor culturale a apărut pentru prima dată în 2013, în Guvernul Ponta, pus la cale de ministrul de atunci al Dezvoltării, domnul bucătar Liviu Dragnea.

Direcțiile pentru Cultură sunt de multe ori ultimul bastion al apărării patrimoniului construit datorită independenței pe care o au față de factorii de putere locală, tocmai datorită subordonării directe față de Ministerul Culturii și nu față de autoritățile locale“, spune Ștefan Bâlici, președintele Ordinului Arhitecților din România.

Cum se întâmplă de obicei: sub marea umbrelă a reformelor se pun la dispoziție afaceri.

2 comentarii

  1. #1

    Ma ingrozesc. Cultura din Oradea condusa de pixul lui Bolojan.

  2. #2

    Lăsând la o parte ca își vor numi pe funcții toate sabiutele locale.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint