Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Să moară presa!

Zoom Să moară presa!

Alexander Adamescu a crescut în umbra tatălui său, Dan Grigore Adamescu. Mai exact, pe băiat nu l-a văzut niciodată soarele. E palid, degajă o neplăcută răceală și singura bucurie pe care o cunoaște este să le alunge culoarea din obraji și zîmbetul de pe buze angajaților Medien Grup, firma care deține, printre altele, România liberă și Academia Cațavencu. Alexander le-a imprimat și lor din stilul său egal, linear, cele două publicații necunoscînd nici cea mai mică tulburare de tiraje și vînzări, deși din Țara de Foc pînă-n Siberia, de la revistele de tricotaj pînă la cele bursiere, piața trăiește de cîțiva ani zbuciumul solului japonez.

O vreme, de uitătura egală și tristă a copilului au avut parte profesorii din Germania și SUA, unde tînărul și-a desăvîrșit formarea. Umbra însă îl urmărea peste tot, ținîndu-i de frig în nopțile calde. Odată studiile încheiate, cu trei paltoane pe el și doi badigarzi grași ținîndu-i de cald, Alexander a preluat frîiele investițiilor în presă ale bătrînului tată.

Dincolo de triumfalismul tirajelor și al audiențelor – România liberă avînd, asemenea mașinilor strivite în accident, kilometrajul vînzărilor blocat de vreo cinci ani la 40 de mii de exemplare –, jurnaliștii și-au fixat și ei, cam de tot atîția ani, o zi de grevă pe săptămînă și o alta de lehamite în care serbează, cu un pahar de apă, promisiunile patronului.

Jurnaliștii de la România liberă, de la Evenimentul zilei, de la Adevărul și Jurnalul sînt neplătiți cu lunile, au salariile tăiate fără nici o înștiințare, sînt mințiți și puși să privească, pe partea economică, cum managerilor li se scurg pe pereți, în preajma alegerilor, umbrele cocoșate sub greutatea sacilor din spinare.

Dincolo de criza economică și de moartea print-ului, portretizat de toți ca un zombie pe care-l pui în lanț și-i mai dai cîte ceva de făcut prin curte, presa scrisă din România suferă din cauza managerilor care și-au făcut și își fac jocurile personale, Monopoly să zicem. Managerii au fost cei care au permis jaful organizat al publicitarilor, cu care au fost complici, și amestecul partidelor, cărora tot ei le-au fost tobogan. De la Alexander și țuțărul său, Rus, pînă la Cornețeanu și Imre la Adevărul, sau Dan Andronic la Evenimentul zilei, fiecare dintre ei a purtat deasupra sa o umbră pe care au adus-o deasupra redacțiilor. Puțini dintre ei au avut vreo legătură cu presa și nici unul nu a gîndit presa ca pe un biznis, ci ori ca pe brațul armat al vreunui partid, ori ca pe brațul hotărît să întoarcă banii cu lopata. De multe ori, cele două brațe aparțineau aceluiași trup.

Publicat în Cațavencii, nr. 9(87), 2013

1 comentariu

  1. #1

    Umor macabru.Dilema persista .Presa a fost omorata de patroni sau de jurnalisti ?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Ultimele articole
Editoriale
bijuterii argint