Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Sărăcie, mizerie, boală, moarte

Zoom Sărăcie, mizerie, boală, moarte

Au murit trei copii din cauza mizeriei. Ceva s-a transmis de la o mizerie la alta, nu se știe cum, și zeci de copii au ajuns în spital. Acolo, trei dintre copii au murit. Nu știm de ce. S-au aliniat astrele sărăciei, a clipit pentru o clipă tot întunericul subdezvoltării.

Cică ar fi vorba de “o boală a mâinilor nespălate”, cum spunea un doctor în fața camerelor. E vorba, cel mai probabil, de aceeași boală a mâinilor nespălate de care se spală pe mâini toate guvernările: sărăcia în care trăiesc mulți dintre români și o administrare infectă a spitalelor și a sistemului de sănătate, în genere.

Asta se întâmplă exact în momentul în care Guvernul a lansat “Pachetul integrat pentru combaterea sărăciei”. Încă vag, însuflețit de promisiunea fondurilor europene, pachetul conține 47 de măsuri ciugulite din marea strategie a sărăciei găsită prin sertarele fostelor guvernări.

Cristian Ghinea, unul dintre cei care au pus cap la cap “Pachetul…”, zice: “Sunt cinci moduri de a defini sărăcia, dar, la fiecare dintre ele, România este pe ultimul loc din UE, la bătaie cu Bulgaria, pe alocuri. În mod particular, situația este dramatică atunci când vine vorba despre sărăcia în rândul copiilor și sărăcia în mediul rural”. Bineînțeles că are dreptate, dovadă stau toate statisticile și, mai ales, realitatea de care te lovești la tot pasul.

Numai că măsurile din “Pachetul…” Guvernului Cioloș, foarte bune, luate în sine – atribuirea de CNP-uri copiilor care nu au, construirea de creșe, astfel încât mamele să poată munci, și altele, un mic ajutor financiar lunar pentru copiii care merg la grădiniță –, nu înseamnă mare lucru dacă nu se intervine în zona muncii și a măsurilor care să conducă la dezvoltare. Atâta timp cât o treime dintre angajații României lucrează pe salariul minim, atâta timp cât abuzurile împotriva angajaților sunt parte constitutivă a muncii, sărăcia va fi mereu prezentă, ba chiar se va accentua. Sărăcia nu a fost afectată în toți acești ani de creșterea economică, de creșterea salariului minim (infim în raport cu salariile minime din UE, mai exact doar 777 de lei net), ci s-a înstăpânit și mai bine în anumite zone sociale.

Tot măsurile în zona economică sunt cele care pot mușca din sărăcie. Ar putea Cristian Ghinea și Guvernul Cioloș să privească spre randamentul capitalului în România. Ar vedea că este cel mai mare din UE. Altfel spus, investitorii nu sunt acele spirite caritabile care investesc în România mai mult din milă, cum vedem în propaganda neoliberală. Ar mai putea să vadă Guvernul Cioloș că în România venitul se împarte 60% în favoarea capitalului și 40% în favoarea muncii. Invers față de țările dezvoltate ale Europei și departe chiar față de țările din zonă.

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

 1. #1

  foarte bine observat. Nici creșterea economica și nici capitalul străin nu aduc automatic un trai mai bun. Legiuitorul face ca acestea sa contribuie la bunastarea cetățenilor. Daca e de partea poporului. Altfel capitalul străin e doar o platformă de exploatare, și de aceea nu trebuie atras cu orice preț. De fapt cu cât mai puțin cu atât mai multa stabilitate în economie.

 2. #2

  Mare dreptate ai in acest articol. Am fost putin luat pe sus prin decembrie, cand am postat pe facebook faptul ca, o crestere a salariilor bugetare, cea de 10%, nu aduce nimic bun acum. De ce? Pentru ca aceste cresteri trebuie sa fie direct proportionale cu perfomanta pe fiecare angajat. Prin urmare, cand iti atribui din PIB, un x% pentru salarii, mai intai trebuie sa te gandesti ce se intoarce de acolo? Este justificat sa maresti? Sau, este justiticat sa ai 3 angajati din care doar unul munceste si isi justifica venitul? ( mare, mic..nu asta e ideea ) . Dar vedeti, astia suntem…doar cerem? Dar de facut?…Se cer galeti de bani, dar studiile sunt facute la misto sau pe spaga. Si cand se dau 10 lei in plus la pensie, aud experesia: ” a si dat frate! “. Serios?… Si inca o chestie si vad ca majoritatea sufera de orbul gainii. Chiar daca, la nivel macroeconomic stai bine, nu inseamna ca nivelul de trai creste. Nicidecum…Daca ai mai multi bani in tara, nu inseamna ca Administratia incepe si arunca acum cu ei in cetateni. Nu..e mai mult de furat…asta e sigur!..Sau poti sa te uiti la Antena 3 in schimb…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Întoarcerea clasei muncitoare în paradisul capitalist

  10 septembrie 2019

  Dacă-n popor se zice că sula nu știe carte fiindcă la școală a stat tot timpul sub bancă și n-a văzut ce se scrie pe tablă, e clar că noua […]

 • Frăția lichelelor

  10 septembrie 2019

  Scaunul de la Cotroceni, scos la licitație în noiembrie, vine cu un pachet promoțional de putere neagră. Serviciile secrete sînt incluse, pot fi cumpărate practic pe nimic doar păstrîndu-li-se șefii […]

 • Petroave!

  10 septembrie 2019

  Cea mai jalnică scuză este, totdeauna, „N-am știut!“. Copiilor poți să le-o ierți, dar adulților, nu. Mai ales că un principiu de drept spune că necunoașterea legii nu te absolvă […]

 • Nimerick

  3 septembrie 2019

  De mori ca mîine, scapi de-o povară: frica de moarte o să dispară și-o să te-apuce, unsă cu miere, o mare poftă de înviere.  

 • Adevărul e că nu se mai muncește, tovarăși

  3 septembrie 2019

  Analfabet și criminal, Nicolae Ceaușescu sare în ajutorul urmașilor săi președinți. Rafala care l-a împiedicat să ni se destăinuie pe larg începe să rănească un public tot mai numeros. Pe […]