Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Şcoala din Baia Mare a scos, din miliţieni, doctori în filosofie

Nu ştiu câţi dintre domniile voastre au auzit de filosoful Petre Dunca. În timpul liber, Dunca este decanul Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii de Nord şi a înfiinţat o aşa-zisă şcoală doctorală de filosofie, taman în Baia Mare, urbe despre care ştiam că are excelente tradiţii în minerit.

În ultimii ani, instituţia sa a scos doctori pe bandă rulantă şi este suficient să ne uităm ce fac domnii respectivi în viaţa de zi cu zi, pentru a ne întoarce la povăţuitoarele cuvinte ale peşedintelui, cum că ne lipsesc tinichigiii şi mecanicii. Dunca a făcut filosofi din miliţieni şi fizicieni. Recent, şi-a luat doctoria – aşa numesc babele moroşence doctoratul – comisarul de poliţie Laurenţiu Batin, şeful Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Maramureş, care din cauza efortului mental depus, a clacat psihic, fiind internat ad-hoc într-o clinică de specialitate din Bucureşti. Un loc de cinste în galeria de doctori îl ocupă fostul miliţian Gheorghe Danci, de 44 de ani, actualmente funcţionar public la Serviciul Paşapoarte Baia Mare, cu o teză pigmentată de generalităţi despre ideea de dreptate în filosofia modernă. În prezent, în Baia Mare sînt atît de mulţi doctori în filosofie, încît miliţienii lui Dunca  se pregătesc să-şi deschidă un spital.

3 comentarii

 1. #1

  Cat m-ar costa sa ma fac si eu doctor , ca nu ma pot angaja ca mecanic auto ?

 2. #2

  Domnule Ivanciuc. Saptamana trecuta am vrut sa ma angajeza tamplar intr-un atelier. Patronul mi-a spus ca-mi trebuie neaparat sa am doctoratul. M-a asigurat insa, ca ma poate angaja ca ajutor de tamplar sau fochist cu conditia sa urmez cursurile doctorale sub tutela dr. Batin Laurentiu si ca teza pe care o voi sustine sa fie: 1-” Modalitati si procedee ffolosite in contrabanda cu tigari”: 2- Metode si tehnici de spalare a banilor proveniti din contrabanda”.
  Vai si amar de aceasta tara in care toti analfabetti si nebunii ajung sa fie doctori, de fapt nici nu ma mira nimic dar este regretabil ca s-a ajuns aici cu astfel de specimene de oameni.

 3. #3

  “Adevarul nu-i totuna cu dreptatea”, scrie in cartile bune. Subiectul comentat aici imi este cunoscut din “Jurnalul de vineri” unde am citit opinia pretuitului publicist, eseist si dr. in filosofie Nicolae Iuga. Mai sa fie?… mi-am zis eu, mirandu-ma precum Socrate. Un subiect atat de sensibil, dezbatut pe larg in mediile academice, in mass-media, mai mult sau mai putin patimas, era abordat pertinent(in sfarsit) si in presa locala.
  La fel de mirat eram si cand am remarcat ca in cursa haotica de obtinere (cu orice pret) a unei licente universitare (comportament adolescentin, nu-i asa?) se inscriu cu fervoare si aspirantii la doctorate. Societatea romaneasca e bolnava rau, asadar, trebuie doctori multi iar din constiinta civica si la Baia Mare se pune de o scoala doctorala(oportunitate sau oportunism?)
  Cand am citit si dreptul la replica a d-lui Hotico, am inteles ca se radicalizeaza discursul(din varii interese, desigur). Cred ca este necesar sa raspundem la intrebarea cheie a dilemei noastre: Ce este o scoala doctorala?
  Un veritabil for academic, de excelenta, a carui performante sunt autentificate de notorietatea indrumatorilor. Credeti ca, in contextul nostru, mai vorbim de elite?
  Noua clasificare a mediului universitar nu plaseaza Universitatea de Nord in zona pretentiilor orgolioase ale D-lui Petre Dunca. Dimpotriva, silogismele prof. Nicolae Iuga sun validate tocmai de noua lege a invatamantului, care incearca sincronizarea invatamantului romanesc cu cel european.
  Inflatia de mastere si, mai grav, de doctorate, nu face decat sa arunce in derizoriu un sistem axiologic.
  Avem doctori…cum procedam?, ar zice catavencii.
  Izbavitoare ar trebui sa fie opera si nu speculatiile de piata a unor arivisti
  Ca iubitor al stiintelor umaniste, il inteleg foarte bine pe autorul “Pravaliei cu doctori”, Nicolae Iuga, care cred ca se regaseste in opinia lui O. Paler:”Nu toata lumea este capabila sa stea in mlastina pana la gat si sa surada”
  Cat despre pravalia lui Dunca… dom’le…e diferenta mare intre Sermeties si Everest. Asta o poate confirma si prof, DOCTOR Andrei Marga.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • În căutarea țăranului pierdut

  18 februarie 2020

  Prin anii ’90, șoseaua dintre Craiova si Calafat purta la gît în plină iarnă salbe de potîrnichi și de prepelițe, care spre a nu fi detectate pe cîmpul înzăpezit de […]

 • Instinct primar

  18 februarie 2020

  Partidele bătrîne se închină la chipul cioplit al primarului. Și PSD, și PNL se prosternează la picioarele acestei divinități păgîne. Au primari mulți pe care vor să-i păstreze fiindcă fără […]

 • Cine suntem, ce mai vrem

  18 februarie 2020

  „Să se știe cine suntem și ce vrem“, spunea Ion Iliescu în decembrie 1989 despre necesitatea unei comunicări cu ambasada Uniunii Sovietice. Desigur, sovieticii știau destul de bine și cine […]

 • Ludovic autorăstignit a doua oară

  11 februarie 2020

  După ce a fost bătut la școală de niște derbedei, elevul conștiincios Ludovic Orban, sfătuit de domnul diriginte, a decis să-și dea singur palme în fața clasei dacă împricinații refuză […]

 • Războaiele care ne-au prostit

  11 februarie 2020

  Cînd vine vorba despre înapoierea României, două tabere duc greul bătăliei. Una susține că sîntem ținuți pe loc de corupție. Cealaltă e de părere că sîntem victima conspirației internaționale. În […]