Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Scripta nu mai manent

Zoom Scripta nu mai manent

În ianuarie 2014, Lucian Davidescu publică pe blog-ul lui, riscograma.ro, conținutul unui e-mail primit de către George Maior de la un avertizor de integritate încă de prin 2010. E-mail-ul făcea parte din bagajul de informații scurse pe piață de către hacker-ul Guccifer, care a reușit să intre în computerele mai multor celebrități de la noi sau din State, răsfoindu-le corespondența electronică. Pe lângă George Maior, victime ale lui Guccifer au mai fost sora lui George W. Bush, Colin Powell sau un consilier al lui Hillary Clinton. Atunci când a fost arestat, tot în ianuarie 2017, Guccifer încerca să-i ofere lui Dan Voiculescu informațiile obținute din contul de Yahoo! al lui Maior.

Ei bine, în e-mail-ul publicat de către Lucian Davidescu, un anume Nelu Neacșu îi povestește șefului SRI ce mecanism de corupție încearcă să pună la punct, la Bruxelles, Teamnet, una dintre firmele lui Sebastian Ghiță. Pentru a-l convinge pe șeful SRI, Nelu Neacșu atașează mail-ului său un e-mail transmis în interiorul firmei de către un angajat al Teamnet, Mircea Cotoroș, în care aceste povestește pe larg că trebuie să se mobilizeze și să ajungă la decidenții din zona IT a Comisiei Europene, pentru a pune mâna pe niște contracte mari.

Informația era și este extrem de interesantă, pentru că este vorba despre modul în care o firmă românească încearcă să aplice la Bruxelles tehnici de corupție folosite cu succes în România. De asemeni, este foarte interesant faptul că George Maior avea, în 2010, informații despre practicile Teamnet. Desigur, pe vremea aceea, SRI avea un protocol de colaborare cu DNA și cu Parchetul General, și ar fi putut să furnizeze procurorilor această informație. Numai că asta nu-i interesa pe George Maior, căci Teamnet e firma lui Sebastian Ghiță, mult prea bun prieten cu fostul șef al SRI pentru a fi dat pe mâna procurorilor.

După acel articol inițial, avertizorul de integritate Nelu Neacșu se prezintă la consulatul României de la Bruxelles, unde dă o declarație oficială conform căreia informațiile din mail-ul către Maior nu-i aparțin, că el, de fapt, n-ar fi scris niciodată mail-ul cu pricina, ci că altcineva i-ar fi folosit identitatea electronică. Cu declarația autentificată de către consul, Nelu Neacșu începe demersurile de negare a informațiilor apărute deja în presă și în mediul online. Mircea Cotoroș, omul lui Sebastian Ghiță la Bruxelles, începe și el o altă serie de demersuri, cerându-i lui Lucian Davidescu să șteargă de pe site e-mail-ul trimis de el colegilor din Teamnet.

Între timp, informațiile publicate de către Lucian Davidescu sunt preluate și de către România Curată, într-un articol nesemnat din ianuarie 2014 și într-unul semnat de Daniel Befu în iunie 2015.

Mircea Cotoroș își duce cererea de ștergere a e-mail-ului în instanță, în 2018, argumentând că, din cauza apariției numelui său într-un context legat de corupție, nu și-a mai găsit loc de muncă.

În fine, în februarie 2019, instanța de fond îi dă câștig de cauză lui Mircea Cotoroș și îl obligă pe Lucian Davidescu să șteargă articolele care conțin mail-ul lui Cotoroș către colegii de la Teamnet.
Desigur, Lucian Davidescu și România Curată au dreptul la apel, dar decizia instanței este una care creează un precedent extrem de periculos.

Instanța nu a decis că informațiile publicate de către Lucian Davidescu ar fi false, pentru că instanța nici nu a judecat acest lucru. Pur și simplu, instanța a decis că o informație despre cum se construiesc rețele de corupție la nivel național sau internațional nu trebuie să mai fie publică, fiindcă îi creează neplăceri unuia dintre cei implicați în astfel de tentative de corupere a unui înalt funcționar european.

Am mai întâlnit decizii ciudate ale instanțelor în procese ale jurnaliștilor, dar una ca asta este o premieră. Pur și simplu, un judecător modifică, din pix, istoria recentă și realitatea. Căci, iată, dacă așa dorește un judecător, realitatea dispare, este ștearsă de pe Internet și, gata, e ca și cum n-ar fi fost.

O astfel de sentință nu s-ar fi putut da cu ani în urmă, când articolele de presă aveau bunul obicei de a apărea și în variante tipărite. Nici un judecător n-ar fi putut pretinde distrugerea tuturor exemplarelor de ziar în care ar fi apărut un anumit articol. Iată, însă, că o poate face astăzi, când tehnologia facilitează accesul la cenzură.

În mod normal, o astfel de decizie ciudată a instanței n-ar rezista la apel. Dar Justiția românească este plină de surprize. Să sperăm, totuși, că nu într-atât încât, începând azi cu câteva articole despre corupție, mâine să nu se trezească un judecător să tragă heblul întregului Internet, că prea face zgomot.

1 comentariu

 1. #1

  Visul de aur al comuniștilor: să schimbi totul, inclusiv trecutul! Să devii alb, dacă mă-ta și tac’tu au fost negri și nu-ți mai plac, să devii creol, dacă ți-au fost albinotici, să ai diplome la bătrânețe, dac-ai fost golan când alții mergeau la facultate, să ajungi judecător, din inculpat, ba chiar legiuitor, să fii Ceaușescu, ba chiar un Dumnezeu, că-i mai la modă!!! Împărtășit și de judecător, firește.
  Când un medic omoară un pacient (deși comparația nu e simetrică – pentru a fi, ar trebui ca un medic să arunce în aer un spital), sare toată presa în sus – după evenimentul ăsta judecătoresc, nu prea se iscă rumoare. Judecătorul este intangibil, cum intagibil îi este lui bunul simț.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bt
romania100

Editoriale
 • Cum a inventat mama lui Liviu Dragnea la ea în sat capotul, umbrela și bulzul geto-dac

  21 mai 2019

  Liviu Dragnea i-a smuls lui Petre Daea ciosvîrta oii de la gură, jucîndu-se cu ministrul Agriculturii de-a Don Quijote. Se vede însă că elevul Dragnea Liviu n-a aprofundat romanul cu […]

 • Să rezolvăm Securitatea!

  21 mai 2019

  Președintele României, Traian Băsescu, a fost securist (sînt documente). Premierul României, Radu Vasile, a fost informator al Securității (a recunoscut-o public fostul președinte Emil Constantinescu). Premierul Theodor Stolojan a lucrat […]

 • Despre ce vorbim?

  21 mai 2019

  Taximetriștii sunt pesediști, la asta se rezumă scandalul Uber. La fel ca pesediștii, ei nu au respect pentru reguli. Sunt mitocani, fac prețuri, conduc mașini mizerabile, la fel cum Liviu […]

 • Sasus captivus

  14 mai 2019

  Dacă C.T. Popescu și Emil Hurezeanu ar fi trăit pe vremea summit-ului de la Maglavit, cînd un cioban mut a purtat convorbiri rodnice cu Dumnezeu, n-am nici o îndoială că […]

 • Mahmurul și-a făcut datoria

  14 mai 2019

  Din denunțurile scoțienilor Walker, Ballantine și Chivas, care au continuat să colaboreze cu ofițerul Traian Băsescu și după ce acesta s-a repatriat de la Anvers, se înțelege că fostul președinte […]

romania100