Chestia asta cu iarna și cu zăpezile care au luat prin surprindere autoritățile statului e deja o banalitate. Noua modă e să te ia prin surprindere nu zăpada, ci atribuirea contractelor de deszăpezire.
Să luăm, spre exemplu, un ultim contract, semnat de CNADNR, pentru servicii de deszăpezire pe raza județului Sibiu. La data de 19 noiembrie, compania de stat organizează o negociere fără anunț de participare, pe motiv că apăruse un fel de situație de urgență ce nu avea cum să fie prevăzută. La negociere vin două firme, dar se discută cu una singură. După ce prețul pentru serviciile de deszăpezire și furnizare a materialelor de întreținere rutieră e negociat la sînge și coborît de la 1,279 milioane de lei plus TVA la 1,278 milioane de lei plus TVA, contractul este atribuit către SC Diferit SRL din Cluj-Napoca.
Firma, deși se cheamă Diferit, e asemenea celor mai multe dintre firmele care încasează de la stat. Adică e una obișnuită cu banul public, avînd lipici la o sumedenie de lucrări prin Ardeal, de la Clujul de origine și pînă în Maramureș. Anul trecut, societatea a realizat o cifră de afaceri de peste 200 de milioane de lei și un profit de peste 15 milioane.
Mai departe de apetența pentru banul public, firma Diferit SRL nu e cu mult diferită de multe altele din domeniu, fiind implicată și în cîteva scandaluri ori procese. Mai exact, anul trecut, numele firmei Diferit apărea și în dosarul fostului șef al CJ Cluj, Horea Uioreanu. Atunci, printre cei acuzați că i-ar fi dus plocoane fostului șef liberal se număra și Grigore Vădean, administrator al firmei Diferit SRL, firmă deținută de soții Denisa și Nicolae Petri. Vădean, administratorul, i-ar fi dat lui Uioreanu un plic cu 10.000 de euroi. Ca cadou! Ba mai mult, în același dosar, unul dintre martori a declarat că pînă și Eugen Cecan, director în cadrul CNADNR, la DRDP Cluj, ar fi cerut o sumă similară de la firma Diferit.
Acum, însă, nu doar că sîntem în 2015, dar pînă și județul e altul, Sibiu. Astfel că niște contracte proaspete nu strică.
35 de vizualizări