Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Sf. Comision, protectorul băncilor. Cash-ai la noi

Zoom Sf. Comision, protectorul băncilor. Cash-ai la noi

Uf, bine că n-a interzis nenea Marcel cash-ul, că tare ne-am mai speriat cu toții cînd cu marea reformă fiscală. Au urlat puțin cei de la AUR – bravo, Marcele! –, chestie care a cam liniștit restul turmei, că nu dă bine să te enervezi pe ceva ce susține tocmai Simion. După care ne-am liniștit complet, cînd au explicat experții că e vorba doar de niște limitări, nicidecum de interzicere. Bașca, era vorba de reformă, de chestii în interesul nației și, bineînțeles, era vorba de taxarea bogaților cei mai bogați, a multinaționalelor, a sistemului bancar. Prin urmare, amărășteanul de rînd, cel cu banii în buzunar și la saltea, avea să suporte doar o mică parte din efort, nimic în comparație cu ce aveau să suporte ultrabogații și, evident, băncile.

Normal că totul a fost un fel de balon de săpun, căci ultrabogaților li s-au pus niște taxe ce-au venit la pachet și cu manualul de driblat, în timp ce micul efort al ălora mici a rămas la fel. Chestia cu banii gheață oricum nu-i interesa pe ăia mari, cărora oricum le-ar trebui camioane ca să-și care banii, iar transportatorii sînt în grevă.

Problema cu limitarea cash-ului s-a dus fix, dar fix în capul amărîților, al clasei de mijloc rupte-n cur, al celor care își permit cel mult un foștoloc de bani, ținuți cu elastic, al celor care pun și scot din conturi în regim normal. Bogătașii cei mari își negociază cu băncile ce și cum se întîmplă cu banii lor.

Tu, însă, pulică-frînărică ce are cîteva miuțe de euro, te duci cu ei la bancă. Și banca îi ține în siguranță. Atît că, de-i vrei înapoi, pac, comisionul! Chiar și la termen, comisionul se prea poate să fie mai mare decît dobânda.

Dacă plătești cu cardul/online o factură emisă de o firmă cu cont la altă bancă? Pac, comisionul!

Dacă vrei să scoți banii din ATM, de pe firmă, chiar și de la banca ta? Pac, comisionul!

Dacă vrei să scoți bani din contul tău, de la banca ta, de la ghișeu? Pac, comisionul!

Dacă vrei să scoți bani din contul personal, de la ATM-ul altei bănci decît cea la care ai cont? Pac, comisionul!

Dacă îți faci cont la firmă? Comision de administrare! Comision de SMS, că îți trimit SMS-uri și-ți iau 50 de bani pe fiecare!

Orice interacțiune cu o bancă înseamnă comisioane în favoarea băncii, ceea ce nu se întîmplă nici în Germania, nici în Anglia și nicăieri în lumea civilizată. Că, spre norocul lor, n-au ajuns Marceii finanțelor și pe-acolo cu reforma.

Citeşte mai multe despre:

5 comentarii

 1. #1

  În Germania plățile online sau la comercianți nu sunt taxate, iar unele bănci, dacă îți faci cont la ele, nu îți iau comision de administrare. Plus ca poți fac rost de de cash aproape de la orice supermarket pana în limita la 200 € fără comisioane.
  În România însă…

 2. #2

  Iar dați în bănci…are sa asmuta Manole pe credinciosul sau scutier matusalemic sa va țină o lecție moralizator-sforaitoare. Între altele va sublinia ca sunt toate bănci românești, ca nu exista bănci străine în România și ca de fapt ele sunt de fapt niște samariteni persoane juridice.

 3. #3

  Mie mi se par foarte amuzanți cei ce susțin cardul.
  Situație:
  Cont bancar în lei, card bancar. Și am nevoie de 200 €.
  Merg la bancă și zic: Bună ziua, aș vrea și eu 200€.
  Bună ziua, da, cursul BNR plus 1%.
  OK, poftiți cardul.
  A, nu, nu avem POS.
  Păi nu băncile ne învață să folosim cardul?
  Ba da, dar noi nu avem POS

 4. #4

  Daca vrei sa faci plati on line? Comision mai mare decat plata.
  Daca retragi de la ATM -eu, la fel .
  Sa intrebam pe don’ Manole daca PC ul face serviciul bancar, cu calcule, cu evidente cu tot, noi ce platim ?Calculatorul ?Robotul ?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint