Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Sfântul Efrem cel Nou în domeniul IT

Zoom Sfântul Efrem cel Nou în domeniul IT

Să acuzi Biserica Ortodoxă Română că ar fi înapoiată

este o sarcină tot mai dificilă în zilele noastre. Pentru a demonstra contrariul, PR-ul celei mai solide afaceri dintre granițele țării vine cu o poveste care ar putea convinge cârtitorii că o doză bună de credință este calea spre rezolvarea oricăror probleme, chiar și a celor legate de nărăvașa tehnologie care ne înconjoară.

Cartea Viața, arătările, minunile, acatistul și paraclisul Sfantului Efrem cel Nou, Grabnicul Ajutător și Marele Făcător de minuni spune că Efrem face minuni când vine vorba de fișiere corupte, hard disk-uri posedate și, probabil, chiar și viruși veniți de pe site-uri pornografice. Dacă ne luăm după experiențele celor care au apelat la serviciile sale, în ciuda numelui de hipster și a bărbii care v-ar putea descuraja în primă fază, Sfântul este la curent cu cele mai noi tehnologii și slujește enoriașii credincioși aflați la doar câteva secunde de coborârea arhanghelilor peste laptop-ul posedat care tocmai le-a pângărit munca de o zi.

Una dintre marile realizări din cariera de IT-ist a lui Efrem

o reprezintă cazul unei persoane care, de dimineață și până la 16,30 în aceeași zi, lucrase „într-un fișier mare, de 750 MB”. Întocmai ca în povestea lui Moise căruia divinitatea i-a vorbit dintr-un tufiș în flăcări, această persoană a primit, când se aștepta mai puțin, un mesaj de sorginte divină în care, pe un ton grav, i s-a dat sentința: „Internal error: bad record index”. Ce poate fi mai rău pentru un creștin corporatist decât o astfel de sentință crudă? Poate doar vestea că cererea de a munci 25 de ore pe zi i-a fost respinsă.

Strâmtorat și neajutorat în fața puterii diavolești care-i acaparase fișierul, enoriașul corporatist mai avea o singură soluție, spune povestea: chemarea lui Efrem cel Nou. Dacă sunteți un utilizator obișnuit de computer care se întâlnește cu probleme asemănătoare zi de zi, vă veți întreba: de ce, atunci când chemați toți sfinții să repare dispozitivul pe care filmarea de la beția crâncenă din seara precedentă nu se mai deschide, nu vine Efrem?

Cartea cu nume ilogic de lung și plictisitor ne luminează din nou: „Așadar s-a rugat (n.r. – persoana în cauză) Sfântului Efrem cel Nou și a făcut de trei ori Semnul Sfintei Cruci peste computer”. Atenție, peste computer. Aici este, de fapt, și partea unde mulți credincioși greșesc atunci când întâmpină probleme cu computerul. Mulți, atei fără minte în majoritatea lor, apelează la un service autorizat sau descarcă un software de recuperare. Blasfemie! Să apelezi la o soluție laică, deși Efrem, masterand în Automatică și Calculatoare, se vede nevoit să lucreze în supermarket-uri pe salarii de nimic pentru că nu găsește un loc de muncă în domeniul studiat, e cale sigură spre pedeapsa eternă.

Alții apelează la ajutorul altor sfinți

în timp ce lovesc computerul cu pumnii și picioarele. La fel de greșită e și această strategie, întrucât, până la intervenția divinității, partea hardware a pornit deja pe drumul ei spre eternitatea tehnologică. Soluția este să vă aplecați peste computer. Nu cu un baros, nu cu picioarele, ci cu credință și nădejde în Efrem. Persoana din povestea relatată în carte a fost salvată în acest fel, ca și munca sa.

Și nu doar el a beneficiat de capacitățile IT-istului Efrem. „Pe mine m-a ajutat cu parola de Mess a unui prieten. După ce m-am rugat, primul cuvânt care mi-a venit în minte era parola. Sfințească-se numele lui Sfântul Efrem din Nea Makri!”, spune un enoriaș. Un vox populi cu întrebarea „Care este primul cuvânt care vă vine în minte?” sunt sigur că ar releva termeni dintre cei mai neortodocși, așa că, fără a fi un sfânt canonizat și autorizat, am un singur sfat: stimate enoriaș, sfătuiește-ți prietenul să-și schimbe parola. Dacă Sfântul Efrem și-o amintește în vreo discuție la o bere cu divinitatea, mă tem că eternitatea lui va semăna izbitor cu o discuție amicală dintr-un bar din Crimeea între un ucrainean din Kiev și un soldat din armata rusă.

2 comentarii

 1. #1

  Sa va ierte Sfantul Efrem! Bucura-te minunat Mucenic al lui Hristos, Preabunule Sfant Efrem!

 2. #2

  Nu stiti ce spuneti! Cei care il iubesc pe Sfantul Efrem stiu ca el este la fel de viu ca si un membru al familiei vostre (mama, tata, frate, sora…). Daca un apropiat ne-ar putea ajuta in probleme informatice sau de orice alta natura, de ce nu ar putea sa o faca si Sfantul Efrem pentru cei care cred in el?
  Multumim, Sfinte Efrem, pentru ocrotirea ta!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bt
romania100

Editoriale
 • Cum a inventat mama lui Liviu Dragnea la ea în sat capotul, umbrela și bulzul geto-dac

  21 mai 2019

  Liviu Dragnea i-a smuls lui Petre Daea ciosvîrta oii de la gură, jucîndu-se cu ministrul Agriculturii de-a Don Quijote. Se vede însă că elevul Dragnea Liviu n-a aprofundat romanul cu […]

 • Să rezolvăm Securitatea!

  21 mai 2019

  Președintele României, Traian Băsescu, a fost securist (sînt documente). Premierul României, Radu Vasile, a fost informator al Securității (a recunoscut-o public fostul președinte Emil Constantinescu). Premierul Theodor Stolojan a lucrat […]

 • Despre ce vorbim?

  21 mai 2019

  Taximetriștii sunt pesediști, la asta se rezumă scandalul Uber. La fel ca pesediștii, ei nu au respect pentru reguli. Sunt mitocani, fac prețuri, conduc mașini mizerabile, la fel cum Liviu […]

 • Sasus captivus

  14 mai 2019

  Dacă C.T. Popescu și Emil Hurezeanu ar fi trăit pe vremea summit-ului de la Maglavit, cînd un cioban mut a purtat convorbiri rodnice cu Dumnezeu, n-am nici o îndoială că […]

 • Mahmurul și-a făcut datoria

  14 mai 2019

  Din denunțurile scoțienilor Walker, Ballantine și Chivas, care au continuat să colaboreze cu ofițerul Traian Băsescu și după ce acesta s-a repatriat de la Anvers, se înțelege că fostul președinte […]

romania100