Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Simona Tache vs. Mihai Radu: Despre noroc

Zoom Simona Tache vs. Mihai Radu: Despre noroc

Cine-a-mpărțit norocul?????

2Ieși cu el în oraș, la Noaptea Muzeelor, Festivalul Luminilor sau cine știe ce altă manifestare stradală din capitala României. Ieșiți împreună cu alte șapte miliarde de cetățeni, desigur. Cum? Populația Bucureștiului e de doar vreo trei milioane? Păi, da, dar a globului e de șapte miliarde și au ieșit toți pe Calea Victoriei, la pas, cu cățel, cu purcel, pisici, hamsteri și ce mai avea fiecare pe-acasă. Undeva, pe Smârdan, și-a parcat și Noe arca și tocmai își scoate toate animalele din ea la plimbare, iar pe Covaci, Lipscani și Strada Franceză își descarcă și Brad Pitt toate catraliardele lui de zombi din Ziua Z. E ultraaglomerație, ați înțeles ideea.

Ei, și în timp ce pășești fin peste niște bebeluși, îl auzi cum vorbește la telefon cu un prieten:

– Da, da, și noi suntem aici. Mergem chiar acum, spre Centrul Vechi, să căutăm O MASĂ, LA O TERASĂ MAI RETRASĂ, ca să ne așezăm la o bere. Când o găsim, vă sunăm, să veniți și voi.

Ha-ha-ha-ha-ha-ha-haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! Da, ați citit bine, el caută o masă la o terasă mai retrasă. Practic, șansele să aibă succes în ce și-a propus sunt un pic mai mici decât dacă ar fi spus “Da, da, tocmai le caut pe Monica Bellucci și pe Charlize Theron p-aici, prin Centrul Vechi, și când le găsesc, vă sun, să veniți și voi, să vă uitați cum beau o bere cu ele”.

Dar ce să vezi? N-au trecut nici cinci minute de când a furnizat dovada supremă că nu are contact cu realitatea, că face stânga pe străduța de vizavi de CEC și… GĂSEȘTE O MASĂ, LA O TERASĂ MAI RETRASĂ. Singura masă liberă din Univers, la momentul ăla, practic (în afară de una de pe Saturn, care tocmai a fost ocupată de niște klingonieni).

Ăla e momentul în care îți dai seama că singura explicație pentru supraviețuirea sexului puternic pe-această lume (în afară de existența soțiilor, firește) este un uriaș, porcesc, absurd și inexplicabil noroc. Dar nu apuci să aprofundezi prea tare gândul, în timp ce te uiți cruciș la propriul soț, că apar Monica Bellucci și Charlize Theron și se așază cu voi la masă.

 

Lacrimi și înjurături de sfinți

Femeia vrea să aibă ghinion. Ghionul vine să-i confirme gândurile negre despre viață și lume. Într-un univers pustiu, plin de mese goale, femeia n-ar găsi nici una dintre ele. Iar asta pentru că n-ar ieși din casă.

– Acum, la ora asta, nuuu! Universul e ticsit de creaturi!

Nu poți să insiști pentru că o presezi, se simte abuzată, iar dacă se simte abuzată și presată și forțată poate să și plângă. Iar dacă plânge i se întinde rimelul, iar dacă i se întinde rimelul trebuie să și-l refacă. Dar de ce naiba să și-l mai refacă? Ca să iasă la plimbare cu un nesimțit care nu o înțelege deloc? Iar ai stricat o ieșire care se anunța perfectă.

– O masă retrasă liberă, ești nebun?… Nu există masă retrasă liberă, iar dacă există e totuși atât de retrasă încât nimeni nu știe de ea, iar dacă, printr-un noroc chior, totuși, am găsi-o, asta va fi prea târziu, o să fiu deja obosită și iritată, poate chiar foarte bătrână, mai bine ne plimbăm…

Femeia îți poate omorî orice noroc al “unei mese libere și retrase” prin chestia asta cu plimbatul. E ceva în ea care o face să spună, periodic, ca păpușile:

– Mai bine ne plimbăm.

Cum adică “mai bine”? Cum poate fi plimbatul mai bine decât orice altceva? Să stai în cur pe stradă e mai bine decât plimbatul. Plimbarea nu are cum să fie “mai bine” decât ceva.

Nu, plimbarea nu este o bucurie pentru bărbat, nu e nici măcar o tristețe moderată. Plimbarea e pentru câini, pentru oameni e “o masă liberă la o masă mai retrasă”. Nu foarte retrasă, ci “mai” retrasă. Să ieși din casă ca să mergi pur și simplu pentru a ajunge apoi din nou acasă e ceva lipsit de orice sens.

Singura plimbare acceptabilă ar fi aia de pe catwalk. Te plimbi zece metri, te întorci, e OK.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Cel mai primejdios drum

  11 mai 2021

  Marele explorator care a călcat pe spinarea aligatorilor din mlaștini, dansînd pe buza prăpăstiilor cu rucsacul în spinare, înfășurat în voalul de zăpadă al miresei din Kilimanjaro, după ce a […]

 • Baroni, aruncați armele!

  11 mai 2021

  La parastasul ursului Arthur nu s-a auzit nici un bocet pesedist. Nici liberalii și nici ungurii nu s-au grăbit să-și tragă mucii la căpătîiul splendidei fiare. Toți iubitorii de natură […]

 • Vaccinații über alles

  11 mai 2021

  Bâjbâim neputincioși încă de la începutul lui 2020, în încercarea de a găsi un dușman cât de cât decent. Să fie măcar vizibil, să-l putem fotografia, filma și expune public, […]

 • De ce e mai coruptă stînga decît dreapta

  4 mai 2021

  Cine a furat mai mult: PDSR-ul lui Ion Iliescu în lungul și înverșunatul lui jaf din anii ’90 sau CDR-ul lui Constantinescu în haotica guvernare din anii 1996-1999? Cine s-a […]

 • Emasculata concepție

  4 mai 2021

  De ce se ratează complet partidele și politicienii așa-zis noi atunci când ajung la putere sau în apropierea ei? E o întrebare pe care uneori nici măcar nu vrem să […]