Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Simona Tache vs. Mihai Radu: Despre noroc

Zoom Simona Tache vs. Mihai Radu: Despre noroc

Cine-a-mpărțit norocul?????

2Ieși cu el în oraș, la Noaptea Muzeelor, Festivalul Luminilor sau cine știe ce altă manifestare stradală din capitala României. Ieșiți împreună cu alte șapte miliarde de cetățeni, desigur. Cum? Populația Bucureștiului e de doar vreo trei milioane? Păi, da, dar a globului e de șapte miliarde și au ieșit toți pe Calea Victoriei, la pas, cu cățel, cu purcel, pisici, hamsteri și ce mai avea fiecare pe-acasă. Undeva, pe Smârdan, și-a parcat și Noe arca și tocmai își scoate toate animalele din ea la plimbare, iar pe Covaci, Lipscani și Strada Franceză își descarcă și Brad Pitt toate catraliardele lui de zombi din Ziua Z. E ultraaglomerație, ați înțeles ideea.

Ei, și în timp ce pășești fin peste niște bebeluși, îl auzi cum vorbește la telefon cu un prieten:

– Da, da, și noi suntem aici. Mergem chiar acum, spre Centrul Vechi, să căutăm O MASĂ, LA O TERASĂ MAI RETRASĂ, ca să ne așezăm la o bere. Când o găsim, vă sunăm, să veniți și voi.

Ha-ha-ha-ha-ha-ha-haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! Da, ați citit bine, el caută o masă la o terasă mai retrasă. Practic, șansele să aibă succes în ce și-a propus sunt un pic mai mici decât dacă ar fi spus “Da, da, tocmai le caut pe Monica Bellucci și pe Charlize Theron p-aici, prin Centrul Vechi, și când le găsesc, vă sun, să veniți și voi, să vă uitați cum beau o bere cu ele”.

Dar ce să vezi? N-au trecut nici cinci minute de când a furnizat dovada supremă că nu are contact cu realitatea, că face stânga pe străduța de vizavi de CEC și… GĂSEȘTE O MASĂ, LA O TERASĂ MAI RETRASĂ. Singura masă liberă din Univers, la momentul ăla, practic (în afară de una de pe Saturn, care tocmai a fost ocupată de niște klingonieni).

Ăla e momentul în care îți dai seama că singura explicație pentru supraviețuirea sexului puternic pe-această lume (în afară de existența soțiilor, firește) este un uriaș, porcesc, absurd și inexplicabil noroc. Dar nu apuci să aprofundezi prea tare gândul, în timp ce te uiți cruciș la propriul soț, că apar Monica Bellucci și Charlize Theron și se așază cu voi la masă.

 

Lacrimi și înjurături de sfinți

Femeia vrea să aibă ghinion. Ghionul vine să-i confirme gândurile negre despre viață și lume. Într-un univers pustiu, plin de mese goale, femeia n-ar găsi nici una dintre ele. Iar asta pentru că n-ar ieși din casă.

– Acum, la ora asta, nuuu! Universul e ticsit de creaturi!

Nu poți să insiști pentru că o presezi, se simte abuzată, iar dacă se simte abuzată și presată și forțată poate să și plângă. Iar dacă plânge i se întinde rimelul, iar dacă i se întinde rimelul trebuie să și-l refacă. Dar de ce naiba să și-l mai refacă? Ca să iasă la plimbare cu un nesimțit care nu o înțelege deloc? Iar ai stricat o ieșire care se anunța perfectă.

– O masă retrasă liberă, ești nebun?… Nu există masă retrasă liberă, iar dacă există e totuși atât de retrasă încât nimeni nu știe de ea, iar dacă, printr-un noroc chior, totuși, am găsi-o, asta va fi prea târziu, o să fiu deja obosită și iritată, poate chiar foarte bătrână, mai bine ne plimbăm…

Femeia îți poate omorî orice noroc al “unei mese libere și retrase” prin chestia asta cu plimbatul. E ceva în ea care o face să spună, periodic, ca păpușile:

– Mai bine ne plimbăm.

Cum adică “mai bine”? Cum poate fi plimbatul mai bine decât orice altceva? Să stai în cur pe stradă e mai bine decât plimbatul. Plimbarea nu are cum să fie “mai bine” decât ceva.

Nu, plimbarea nu este o bucurie pentru bărbat, nu e nici măcar o tristețe moderată. Plimbarea e pentru câini, pentru oameni e “o masă liberă la o masă mai retrasă”. Nu foarte retrasă, ci “mai” retrasă. Să ieși din casă ca să mergi pur și simplu pentru a ajunge apoi din nou acasă e ceva lipsit de orice sens.

Singura plimbare acceptabilă ar fi aia de pe catwalk. Te plimbi zece metri, te întorci, e OK.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • Dacă…

  17 iulie 2018

  Dacă în locul mahmurilor șefi de stat care pritocesc soarta lumii s-ar fi întîlnit la Helsinki căpitanii echipelor de fotbal ce-au pompat bucurie, vreme de trei săptămîni, pe străzile globului […]

 • Pușcăria ca poliție politică

  17 iulie 2018

  Un document scos de Băsescu din vechea lui arhivă neagră arată felul în care inculpaților li se anulează șansa unui proces corect. Asta se face “în conformitate cu dispozițiile articolului […]

 • Nea Delirache

  17 iulie 2018

  Au dat-o jos pe Kövesi, pedestrimea pesedistă voia să plece la casele ei, când s-a auzit Liviu Dragnea: Nuuu, mai stați, lupta abia acum începe! Mai repede depistezi așchii de […]

 • Cum a reușit Klaus Iohannis să despartă calul de porumbel

  10 iulie 2018

  După ce s-a jucat o lună de zile de-a Petrarca, domnul Iohannis a scos-o pe Laura din cărți, spulberînd mitul iubirii eterne. Nu i-a fost foarte greu pentru că acolo […]

 • 11 ani cu revocare

  10 iulie 2018

  “…indiferent cît de atacați am fost, indiferent cît de umiliți am fost în fața societății, în fața familiilor noastre, tîrîți în noroi, fără posibilitatea de a ne apăra…”, zice Kövesi […]