Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Soluția imorală, inodoră, doar puțin colorată

Zoom Soluția imorală, inodoră, doar puțin colorată

Ținutul ăsta pe nedrept numit țară este lada de gunoi a Europei. Se aruncă aici toate porcăriile pe care marile corporații, marii producători nu au tupeul să le pună pe piețele din țările lor de proveniență. astfel, profitând de niște reglementări tâmpite, care spun că producătorii își pot adapta rețeta în funcție de gusturile zonei și de puterea de cumpărare, produse diferite, total diferite, sunt vândute sub aceeași marcă, fără să aibă vreo legătură în privința calității. S-au plâns de treaba asta până acum, cu dovezi concrete, Ungaria, Cehia, Slovacia, țări care stau ceva mai drepte decât noi în fața UE. Zilele trecute, scandalul a ajuns și-n românia, dar aici autoritățile s-au întrecut în prostie. astfel, s-au apucat să verifice dacă produsul chiar conține ceea ce scrie pe etichetă.

Imbecilii care populează instituțiile statului român n-au priceput că nu despre asta este vorba. Pentru că în acele ambalaje este chiar ce scrie pe etichetă. problema este că ingredientele respective sunt mult inferioare celor folosite în alte țări din UE. dar așa merităm, nu? – vor spune cei care desenează steagul UE în piață, îndrăgostiți până peste cap de o structură pe care și cei mai puternici membri ai ei au ajuns să o conteste. dar asta este o altă gâscă-n altă traistă. revenind la românia, în țara în care tot felul de firme îmbuteliază apă de la robinet și o vând drept apă plată (sunt zeci, dacă nu sute de cazuri descoperite și sancționate – mai ușurel, așa, că șpăgii încă nu-i e frică de cătușele care apar pe la televizor toată ziua), să reclami la protecția consumatorului faptul că soluția de spălat parbrize vândută în principalele hypermarket-uri din românia este contrafăcută, asta ține mai degrabă de zona comediei. păi, cum o să fie soluția de parbrize, dacă apa pe care o cumpărăm din magazin și o bem e și aia contrafăcută?

Un chimist a reclamat la Protecția Consumatorului calitatea soluției de spălat parbrize distribuită de mai multe firme în hypermarket-urile Selgros, carrefour, Kaufland, Metro. desigur, doar un chimist se putea deranja atât de tare din cauza calității soluției de spălat parbrize, probabil a luat-o personal omul, eu sunt chimist, nu-mi dați mie apă colorată, că mă prind: el susține că a făcut mai multe teste și că această soluție este, de fapt, apă de la robinet colorată. după ce am primit reclamația omului, mi-am adus aminte că de multe ori am constatat pe propriul parbriz că unele soluții pur și simplu nu fac față, în sensul că ele nu curăță deloc parbrizul.

Prima problemă a chimistului nostru, eticheta. Unde nu scrie apă de la robinet, ci apă dedurizată/demineralizată. Henț, spune tabloul lui Mendeleev din laboratorul chimistului nostru, care a determinat duritatea apei folosite pentru toate produsele. am determinat, în laborator, duritatea apei folosite pentru toate produsele (el spune și cum, prin titrare cu soluție Karl Fischer, dar asta poate să fie foarte bine o înjurătură, habar nu am ce înseamnă). ei bine, a rezultat o duritate între 527-533 mg caco3 (până și elena ceaușescu știa că ăsta e carbonat de calciu) per litru! adică mult, domnule, foarte mult. Și, parcă dorind să ne confirme că acești chimiști sunt niște oameni ciudați, omul a mai făcut un test, căruia îi spune german (deci trebuie să fie bun). adică a scufundat patru pastile cu reactiv în lichidul de spălat parbrize, iar acestea și-au schimbat culoarea din verde în violet. pare o distracție de copii la o petrecere tematică, dar cică treaba asta are legătură tot cu duritatea apei la prepararea „soluției“, care ar fi mai mare de 375 mg caco3 / per litru. nu doar foarte dură, dar și cu un conținut foarte mare de ioni de calciu. practic, din materialul ăsta al chimistului nostru obsedat de calitatea soluției de parbrize am învățat mai multă chimie decât în școală – unde, recunosc, nu prea am fost la orele de chimie. de aici, e simplu.

Eticheta soluției pentru parbrize este falsă, aceasta este concluzia. Mai ales că tot pe etichetă scrie că lichidul „are acțiune rapidă de spălare, degresare și miros plăcut, nu lasă pete, nu necesită limpezire“. or, realitatea e exact pe dos. apa dură folosită la preparare inhibă acțiunea de emulsionare și, implicit, curățire, astfel că puterea de curățare a lichidului este practic zero. parbrizul rămâne murdar, îngreunând vizibilitatea, iar calciul din apa dură, după uscare, se depune sub formă de piatră, înfundă duzele de stropire și pătează caroseria mașinii.

Domnul chimist reclamant le indică autorităților și cum ar trebui să acționeze. Cum apa demineralizată/dedurizată se obține prin trecerea apei potabile prin filtru cationic (schimbător de ioni), care reține ionii de calciu din apa dură, și rezultă apă cu duritate zero – situație în care cele patru pastile ale testului german rămân de culoare verde –, producătorii respectivi trebuie să facă dovada că dețin o astfel de stație și că o folosesc. dar el susține că acești operatori nu au capacitatea tehnologică de a produce apă dedurizată.

Nici nu știi ce să zici. Țeapa e atât de evidentă și atât de ușor de demonstrat, așa cum se întâmplă în cazul multor produse pe care le cumpărăm, încât nu pricepi cum e posibil ca într-un stat din UE, în anul 2017, să se poată întâmpla așa ceva, la acest nivel. pentru că nu discutăm de un produs vândut la două chioșcuri dintr-un sat uitat de lume, ci în principalele patru rețele de hypermarket-uri din românia. adică discutăm despre volume serioase și despre profituri imense, în condițiile în care costul de producție pentru această „soluție“ este foarte scăzut. bine, șpăgile trebuie să fie destul de serioase, altfel cum ar putea obține aceste produse declarație de conformitate și certificat de calitate?

omul nostru avansează și o ipoteză mai îndrăzneață, anume că toate aceste firme obțin produsul dintr-un singur loc. Iar afirmația asta se bazează pe faptul că pe etichete sunt aceleași înscrisuri, au aceleași ambalaje și există o strategie de piață comună. cum îi zice chestiei ăsteia formate din trei parteneri? Grup infracțional parcă?

3 comentarii

 1. #1

  asta e parfum fata de firmele alea care vand apa minerala imbuteliata direct de la sursa. adica de la robinet 🙂

 2. #2

  Am pățit-o și io cu apa de parbriz. Puțea de-ți muta nasu` de la loc! De-abia am scăpat de ea, a trebuit să spăl parbrizul toată ziua, că nu puteam să o scot din vas.

 3. #3

  Si, pentru ilustrare, ati pus poza unuia dintre cei mai respectati ziaristi auto din Romania fara sa-i cereti voie. (Este vorba despre red-sef de la automarket.ro). Putina curtoazie profesionala, nenicule!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • În căutarea țăranului pierdut

  18 februarie 2020

  Prin anii ’90, șoseaua dintre Craiova si Calafat purta la gît în plină iarnă salbe de potîrnichi și de prepelițe, care spre a nu fi detectate pe cîmpul înzăpezit de […]

 • Instinct primar

  18 februarie 2020

  Partidele bătrîne se închină la chipul cioplit al primarului. Și PSD, și PNL se prosternează la picioarele acestei divinități păgîne. Au primari mulți pe care vor să-i păstreze fiindcă fără […]

 • Cine suntem, ce mai vrem

  18 februarie 2020

  „Să se știe cine suntem și ce vrem“, spunea Ion Iliescu în decembrie 1989 despre necesitatea unei comunicări cu ambasada Uniunii Sovietice. Desigur, sovieticii știau destul de bine și cine […]

 • Ludovic autorăstignit a doua oară

  11 februarie 2020

  După ce a fost bătut la școală de niște derbedei, elevul conștiincios Ludovic Orban, sfătuit de domnul diriginte, a decis să-și dea singur palme în fața clasei dacă împricinații refuză […]

 • Războaiele care ne-au prostit

  11 februarie 2020

  Cînd vine vorba despre înapoierea României, două tabere duc greul bătăliei. Una susține că sîntem ținuți pe loc de corupție. Cealaltă e de părere că sîntem victima conspirației internaționale. În […]

Cele mai citite