Mă întrebi dacă pe munte ”se bate”. Dragule, eu ce pot să-ți spun? Răspunsul corect e că pe munte nu ”se bate”, ci se învață acele lecții de viață pe care părinții tăi nu ți le-au predat la timp, dracul știe de ce. Exemplificare:
Ai 17 ani, iar mami și tati sunt disperați că nu te dezlipești cu săptămânile de jocurile în rețea. Ca să nu rămâi retardat și anul acesta, ai tăi decid să te trimită pe munte cu băieții, dându-ți, bunînțeles, un buget uriaș pe mână, pentru cheltuielile ruinătoare pe care le presupune mersul până la cabană și înapoi. Tu intri în cel mai fițos magazin sportiv și achiziționezi următoarele articole, absolut necesare unei excursii de două zile: una bucată ”cuțit de vânătoare”, cu lama de 30 de centimetri și teacă din piele de rechin; una bucată nunceag (ca să te aperi cu el de lupi, urși, vipere, Ghiță Ciobanul și alte stihii ale muntelui); una bucată tomahawk, cum ai văzut tu într-un film cu bătăi; și-atât. Bocanci, rucsac, lanternă, haine groase, pelerină de ploaie, ciocolată, conserve? Bleah. Astea-s lăbăreli pentru pensionari.
Cum:Dacă ajungi totuși până la Avrig cu trenul (deși bănuiala mea e c-o să te aducă tati cu mașina), nu mai ai de ce să-ți faci griji, pentru că de-acolo te preia nenea Eugen și te duce până la cabana Poiana Neamțului, de unde nu-ți dă prin cap să cumperi ceva de mâncat sau de băut. Treaba ta, bărbate. De la Poiana Neamțului mai ai doar patru ore de urcuș țeapăn.
Unde:Până la Bârcaciu. Acolo te prăbușești, mai mult mort decât viu, pe iarba din fața cabanei și te milogești la tanti Mariana după bere. După cum se știe, un om extenuat și cu glicemia scăzută are nevoie de bere sau de vodcă, nu de mâncare.
Seara:Domnu’ Mihai te roagă, din tot sufletul lui cald de cabanier creștin, să nu te urci încălțat în pat, să nu fumezi înăuntru și să nu vomiți lângă pat sau în pragul cabanei, ci undeva mai încolo, sub brazi, că e loc destul.
Răspunsul tău:”Băi, pișatule, tu mă plătești pe mine sau eu te plătesc pe tine? Hai, după bere fuga marș, c-acum m-apucă dracii!”.
Concluzie:Nu, pe munte nu ”se bate”. Pe munte înveți și tu să te porți ca oamenii.
50 de vizualizări