Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Studii, șmenuri și alte aranjamente printre deșeuri, pe banii buzoienilor

Zoom Studii, șmenuri și alte aranjamente printre deșeuri, pe banii buzoienilor

► Din categoria trăsnăilor pe care aleșii noștri risipesc banii colectați din taxe și impozite, prezentăm, în ediția din această săptămînă, cazul Consiliului Județean Buzău, condus de Cristinel Marian Bâgiu. De orientare politică liberală, ceea ce presupune că ar fi un individ mai inovator decît alți baroni locali, cu tradiție sau în devenire, Cristinel de la Buzău identifică metode noi, moderne, de sifonare a banului public.

Astfel, el va plăti 173.600 de lei pe un studiu intitulat „Analize tehnice și expertize în cadrul proiectului «Valorificarea deșeurilor din construcții și demolări din județul Buzău, finanțat prin LIFE+ Environment Policy and Governance 2010»“. Este vorba de o lucrare ce ține de domeniul fantasticului aproape științific și care va sfîrși pe fundul sertarului biroului unui funcționar, la fel ca multe alte asemenea studii nefolositoare.

Și ca să vă băgăm mai mult în ceață, vă dezvăluim că obiectul studiului este „elaborarea unor criterii pentru încetarea statutului de deșeu al materialului rezultat în urma concasării ce va fi încadrat ca un produs care face obiectul utilizării ca materie primă naturală și comerțului liber“. În traducere liberă, pe scurt, Consiliul Județean Buzău dorește să afle în ce condiții pot fi reciclate și valorificate pe piața liberă deșeurile rezultate din construcții și demolări.

Niște informații la îndemîna tuturor celor care lucrează în domeniu, dar pentru care Cristinel Marian Bâgiu este dispus să plătească o căruță de bani.

► Primăria comunei Beliș, din județul Cluj, va cheltui nu mai puțin de 860.000 de lei pentru înființarea și dotarea unui centru de informare turistică. Probabil cel mai prost investiți bani din istoria modernă a zonei, avînd în vedere că doar două din cele șase sate ale comunei sînt racordate la o rețea de alimentare cu apă, iar majoritatea drumurilor locale sînt pline de hîrtoape.

Dat fiind că finanțarea vine de la Uniunea Europeană, prin PNDR, nu vedem cine l-ar fi oprit pe primarul comunei, Viorel Crainic, să-și încerce norocul cu un proiect. La fel de bine, însă, nu vedem cine i-ar fi oprit pe evaluatorii programului să-i spună să-și vadă de drum. Căci doar cu lacul de acumulare de la Fîntînele, bradul lui Horea din pădurea Scorușet și cele cîteva cabane și case de vacanță particulare nu prea sînt șanse să atragi amatori dornici să-și petreacă vacanțele în Beliș. Cel puțin nu într-un număr atît de mare încît să se justifice cheltuirea a aproximativ 200.000 de euro pe acțiuni de promovare și informare.

Dar n-a existat nici o piedică în calea acestui proiect, așa cum se întîmplă de foarte multe ori în viață. Pe viitor, localnicii din Beliș vor povesti cu mîndrie despre centrul de informare turistică absolut nefolositor și despre primii (și ultimii) 14 turiști rătăciți și salvați, în 2008, din pădurile învecinate.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale