Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

UE la firme

Zoom UE la firme

McDonald’s e cea mai corectă firmă în relația cu clientul: are aceeași mâncare de rahat peste tot pe glob. Cartofi congelați cărați pe mări, amestecuri chimice cu resturi de ceva animal, aproximativ animal, și băuturi făcute la Centrul Mondial al Aromelor. Seriozitate, profesionalism – McDonald’s îți dă același rahat fie că ești în Kandahar, fie că ești în Soho.

Întotdeauna i-am luat cumva în râs pe cei care spuneau că au băut Cola nu știu unde în altă țară și că avea alt gust, că au mâncat nu știu ce fel de ciocolată în UK și era cu totul altfel decât este pe rafturile românești.

De câțiva ani însă, consumatorii din zona noastră, că e vorba de cehi, de polonezi, de slovaci, fac demersuri să arate că aceleași brand-uri, aceleași produse sunt altceva pentru Europa de Est.

„Studiile au confirmat existența unor diferențe în ceea ce privește compoziția și calitatea produselor de aceeași marcă și cu ambalaj identic care sunt vândute pe piețele din centrul/estul UE și pe cele din vestul UE, precum și faptul că multe dintre produsele vândute în țările din centrul/estul UE conțin adeseori ingrediente de calitate mai scăzută decât produsele de marcă vândute pe piețele din vestul UE”, cam așa sună concluzia Consiliului pentru Agricultură și Pescuit din Consiliul UE adresată Comisiei Europene.

Este prima dată când minciuna producătorilor iese la lumină cu semnătura oficială a UE. Ce-a însemnat această minciună? Bani, foarte mulți bani, profit, cât mai mult profit. Aici nu vorbim de lipsă de reglementare, de capitalul care-și face loc acolo unde nu găsește o reglementare. E vorba de hoție. De ce? Pentru că tu îți faci reclamă în țări ca România cu faptul că ești pe primul loc în lume, că produsele tale au câștigat nu știu ce medalii (cum sunt detergenții sau mai știu eu ce). Așadar te lauzi cu un produs, dar vinzi un altul. Cu totul altul.

„Este adevărat că întreprinderile își diferențiază produsele în funcție de piețe. Este însă inacceptabil să existe diferențe la nivelul calității ingredientului de bază, iar consumatorii să fie induși în eroare”, scrie în concluzie.

“Este adevărat că întreprinderile își diferențiază produsele în funcție de piețe” – acel moment în care devine loc comun faptul că una înseamnă globalizarea din punct de vedere economic și cu totul altceva din punctul de vedere al drepturilor.

Sictir!

75 de vizualizări

Citeşte mai multe despre:

4 comentarii

  1. #1

    Cred ca McDo nu este de condamnat – nu-ti baga nimic cu forta in gura. Pulimea saliveaza numai cand simte mirosul ala infect, de la Romana pana la Unirii.
    Eu cred ca ei au facut o separatie incompleta, pe blocuri mari – est-vest; trebuia facuta pe tari. Romanului poti sa-i dai orice, chiar si rahat, numa’ crocant sa fie si sa fi vazut oleaca de publicitate inainte.

  2. #2

    Acu 25 de ani, un prieten care avea o „consignatie” cum era moda atunci, a spus la o bere: Si cacat in punga poti sa vinzi in Ro, daca l-ai ambalat ca lumea! Si uite ca avea dreptate!!!

  3. #3

    Producatorii din Vest se confrunta cu scaderea cererii pe pietele locale, de unde si ideea de a strecura in presa un soi de publicitate mascata: pentru piata locala punem ingrediente mai bune decat pentru Est. Ideea e ca esticii cumpara oricum, pe cand pe localnicul civilizat trebuie sa-l momesti. Dar diferente sigur exista intre piete. Uneori pe aceeasi piata apar doua versiuni diferite ale aceluiasi brand. Ex. In USA se vinde Pepsi local si Pepsi made in Mexico. Ala din Mexico e cu zahar pe baza de trestie de zahar, ala din SUA e cu indulcitori. Gust mai bun? Ala din SUA. Preferat de cumparatorii „rafinati”? Ala din Mexic. Care e si mai scump. Ergo: nu gustul da calitatea. Si nici invers.

  4. #4

    Eu cred, in est sunt alte produse.
    In Romania, de cate ori beam coca cola nu ma simteam bine. In Anglia, primele 3, 4 luni nu am mai baut apa. Mi s-a parut ciudat si nu am stiut ce explicatie sa dau. Luam cu baxu doze. Intors in Romania, am incercat sa-mi reiau obiceiul, am baut o zi, doua, trei si cam atat. Nu mergea. Eu nu mai stiu gustul la coca cola de ani de zile, si nu-mi lipseste, mai beau pepsi cateodata.
    Si cand te gandesti ca sunt magazine ronanesti, in anglia, unde se vinde coca cola romaneasca, iar oamenii aia saracii cumpara si beau gandindu-se la acasa.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
Iubitori de arta