Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Un bust care n-a fost să fie

Zoom Un bust care n-a fost să fie

În vremurile de acum ar fi murit de foame poetul George Țărnea. Pînă în 1989 îi apărea din cînd în cînd cîte un volum de versuri. Era pe vremea cînd poezia se plătea binișor. Țărnea debutase cu greutate. Pînă la urmă își împănase manuscrisul cu poezii de-alea cu partidul, spre dezamăgirea lui Laurențiu Ulici, care l-a taxat într-o cronică scriind: „Nu așa ar fi trebuit să debuteze George Țărnea”. Cenzura n-a priceput încotro bătea Ulici sau a făcut pe chioara, cum i se mai întîmpla. Poeziile cu partidul erau proaste. Țărnea spunea mai tîrziu că le scrisese dinadins așa. Poetul avea o dibăcie de speriat la compus versuri. Cred că și noaptea în somn compunea. Se prezenta „om liber” fiindcă nu semna nicăieri condica de prezență. Dar cum libertatea nu-i aducea bani, organiza spectacole prin orașe de provincie și le prezenta tot el. Cu muzică folk, poezie, mai ales de-a lui, cu talente locale și diverse alte chestii, din ce putea aduce și el pe scenă.

Spectacolele lui semănau, în mic, cu ceea ce făcea Păunescu di granda la Cenaclul „Flacăra“. Totuși, poetul Mieilor primi era convins că Țărnea conspira să-i fisureze piedestalul pe care ajunsese, pus de dușmanii săi de la partid și de la Securitate. Nu-l înghițea pe Țărnea, pe care nu-l scotea din „vrabete”, dar nici Țărnea nu-l suporta, doar că nu-și permitea să-l facă în public „buhai al gloriei”, ca să nu-i spună careva că e invidios. Totuși, cînd Păunescu a fost tras pe dreapta, el n-a dat nici un semn de bucurie. Ce-o fi fost în sufletul lui nu se știe.

În libertatea lui, Țărnea nu mai avea nici casă, după ce divorțase. Locuia prin hoteluri ieftine din București. Tot ce avea se afla în patru valize. Cu una dintre ele, cea mai mică, umbla prin țară pe la spectacolele lui. Costumele de scenă – avea două, negre – și le ducea pe umeraș, să nu se șifoneze. Din cauza costumelor, niciodată nu călătorea cu avionul. Numai cu trenul și dacă se putea noaptea, în vagonul de dormit.

În hotelurile din provincie, poetul se simțea răsfățat: avea baia lui și micul dejun gratis. Țărnea nu prea mînca și de băutură nu s-ar mai fi atins pentru nimic în lume. Constatase cu ani în urmă că, dacă bea un pahar, nu se mai putea opri. Avea însă patima cafelei. Ca om fără casă ce era, se învățase să bea ness fără zahăr.

Suferea de cîteva dintre bolile bărbaților fără căpătîi – nu din categoria celor venerice! După ce George Țărnea a murit, la 58 de ani, un vechi prieten de-al lui care devenise om de afaceri a făcut o chetă publică să-i ridice o statuie – de fapt, un bust – lui George. Tipul a adunat o mulțime de bani pe care i-a sfeterisit, fiindcă nu-i mai mergeau afacerile. Nu știu să mai fi existat o altă tentativă de imortalizare a poetului în bronz sau în piatră, deși hotelurile și CFR-ul ar fi putut pune mînă de la mînă în amintirea clientului lor fidel.

1 comentariu

 1. #1

  Statuia lui George Ţărnea din parcul Mircea cel Bătrân din centrul Râmnicului a fost vandalizată. De pe soclu a fost smulsă plăcuţa cu numele său, iar acum mulţi trecători, chiar şi vâlceni, nu ştiu pe cine reprezintă.

  Cu ocazia organizării celei de-a doua ediție a “Festivalului Național de Poezie – George Ţărnea”, vineri, 14 noiembrie 2008, a fost dezvelită statuia marelui poet vâlcean. Statuia de bronz în mărime naturalăa fost realizată la inițiativa editorului – șef al cotidianului Viața Vâlcii, Petre Tănăsoaica, și cu ajutorul Primăriei Municipiului care a pus la dispoziție amplasamentul ( În parcul Mircea cel Bătrân ) și s-a ocupat de montarea lucrării. La eveniment au participat soția și fiul poetului, Mugur Isărescu – guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) care este și vărul marelui poet, primarul de atunci Mircea Gutău, Ion Cîlea – președintele CJ Vâlcea, Dumitru Persu – vicepreședintele CJ Vâlcea, fostul prefect Mircea Perpelea, senatorul Dorel Jurcan, consilieri județeni și locali, precum și alte personalități ale județului Vâlcea.
  Statuia a fost dezvelită de primarul Mircea Gutău și Marta Ţărnea – soția poetului. “Este bine să ne cinstim cum se cuvine valorile, iar cei care au contribuit la realizarea acestei statui a poetului George Ţărnea merită toată aprecierea noastră. Să dea Dumnezeu să facă multe asemenea acte de cultură” – a spus atunci edilul-șef Mircea Gutău.
  George Ţărnea a fost un prieten al tuturor jurnaliştilor vâlceni care l-au cunoscut şi a transmis prin versurile sale frumuseţea dragostei, nevoia de iubire, binele de a iubi şi binecuvântarea de a fii iubit.
  Din păcate, exact la 7 ani de la dezvelirea statuii sale memoria sa este denigrată de administraţia acestui oraş care de luni de zile se face că nu vede halul de degradare în care a ajuns statuia. Aceasta a fost vandalizată, de pe soclu a fost smulsă plăcuţa cu numele său, iar acum mulţi trecători, chiar vâlceni, nu ştiu pe cine reprezintă statuia. Plăci întregi de mrmură au dispărut, iar în jurul statuii, vineri, 13 noiembrie 2015, gunoaiele tronau şi iarba era jumulită şi arsă.
  Traian Guminski
  P.S.Statuia,intr-un colt al parcului,e a unui om in marime naturala.Cu aceiasi bani, oamenii zgirciti ce i-au ridicat-o,ii puteau face un bust onorabil,fiindca apare ca o” nimicnicie”.De parca a fost facuta sa “bifeze”ei ceva!Si daca stii despre cine e vorba,iti vine sa intrebi:cine e piticul asta?Scuzele mele,V.P.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale