Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Untold, dar mai ales Unpaid, la Cluj-Napoca

Zoom Untold, dar mai ales Unpaid, la Cluj-Napoca

Hai, că mai e puțin și iar dă Boc din mîini și din picioare la cel mai cel festival de pe planeta Cluj, Antol. Pardon, ăsta, Untold. Ei, acum, că festivalul ăsta e sau nu un act de cultură, nu ne băgăm noi, că nu sîntem la clasa de muzică. Însă ce vrem noi să vă zicem aici e o altă poveste, despre niște bani pe care Untold – mă rog, organizatorii, prin administratorul firmei, domnul Sebastian Ferenț – îi datorează statului. Cel puțin pentru anii 2017 și 2018, de cînd toată tărășenia e derulată prin firma Untold SRL, că înainte festivalul se făcuse pe niște alte firme, pierdute prin negura finanțelor. Și pe care nu prea are chef să-i plătească.

Practic, festivalul ăsta – al cărui punct culiminant pe petrece pe Cluj Arena – își desfășoară o bună parte din activități în Parcul Central din Cluj-Napoca. Unde, ce să vezi, există statui, monumente istorice și, în general, întregul ansamblu e protejat de legea patrimoniului. Or, pentru ca să desfășori activități, fie ele și culturale, în astfel de locuri, nu doar că îți trebuie un aviz de la instituțiile abilitate, dar trebuie să achiți taxa Timbrului Monumentelor Istorice (TMI). O nimica toată de 2% din ce produci.

Desigur, toată tărășenia asta de Untold se desfășoară cu acordul Primăriei Cluj-Napoca. Bașca, Emil Boc e și un participant fidel la petreceri. Acum, că se desfășoară cu acordul Primăriei e foarte bine. Ba chiar e foarte bine că oamenii ăștia de la Untold și-au asumat, cum zic chiar ei în diverse adrese către Ministerul Culturii – și o să vă explicăm mai jos –, să repare tot ceea ce se strică prin Parcul Central cu ocazia festivalului. Frumos, cît de cît, să placă la lume. Practic, în anii 2017 – contract nr. 337 din 11.08.2017 (prin care Untold SRL își asumă să deconteze cheltuielile conform devizelor, ca urmare a intervențiilor Regiei Autonome a Domeniului Public Cluj-Napoca) – și 2018 – contract nr. 730 din 30.07.2018 (prin care Untold SRL promite reabilitarea spațiilor și zonelor în care are loc evenimentul), firma se înțelege cu Primăria Cluj-Napoca și își asumă cheltuielile impuse de refacerea a tot ce strică. Frumos, cum ziceam.

Și, înarmați cu aceste două contracte, băieții de la Untold SRL cer să fie scutiți de taxa TMI –Timbrul Monumentelor Istorice. Că, deh, doar au reparat ce au făcut. Ceea ce, ne scuzați franceza, este cam bullshit. Căci refacerea a ceea ce ai stricat e cumva subînțeleasă – și vorbim aici de spații verzi, mizerie, acte de vandalism sau mai știu eu ce, produse pe un spațiu public pe care-l folosești la un eveniment. E de la sine înțeles. TMI-ul e însă altceva. Taxa asta poate fi scutită doar în anumite condiții, de exemplu pentru activități care duc la punerea în valoare sau reabilitarea unor monumente. Adicătelea, Untold nu a fost o tabără de creație în Parcul Central din Cluj-Napoca, în care – cu avizul ministerului, recte Direcția de Cultură – s-au făcut lucrări și intervenții asupra obiectelor de patrimoniu, chestie care să poată duce la scutirea plății TMI.

Aproape 100.000 de euro. Cam aici se ridică valoarea pe care Untold n-ar vrea să o plătească statului, dacă ne luăm după documentele celor de la Institutul Național al Patrimoniului, care le explică băieților de la Untold în clar ce și cum e cu taxele astea. Și cum ei nu pot cere derogări de la taxe, căci n-au făcut nimic decît – eventual – să lase totul cum au găsit. Însă, folosindu-se de acele spații – zonă și bunuri de patrimoniu –, trebuie să plătească respectiva taxă. Însă niște sume, 282.352 de lei în anul 2017 și suma de 194.089 de lei, Untold SRL ar vrea să nu le mai plătească, pe motiv că atît au investit ei în lucrările de readucere a zonei respective la faza inițială. Acum, nu că n-ar avea de unde, căci Untold SRL, o firmă cu opt angajați, a realizat în 2018 un profit de peste șapte milioane de lei, în timp ce în anul precedent au reușit o performanță de 4,4 milioane de lei. Ce-i drept, cu doar patru angajați.

Ceva mai bine de 100.000 de europterix sînt bani și, vorba aia, mai bine-i iei decît să-i dai. Așa că băieții au contestat decizia INP de impunere a acestei taxe – nr. 1657/INP/03.04.2019. În fapt, cei de la Untold au cerut, prima dată în septembrie 2018, să le fie acordate aceste “scutiri de taxe”. Și s-au adresat direct ministerului. Cei de la minister au trimis la autoritatea competentă cererea, la INP, care – pentru că era o simplă cerere, fără documente justificative – le-au zis pas. După care băieții au atacat decizia și au venit cu povestea asta, cum că ei au plătit și au făcut astfel încît zonele să fie readuse la starea inițială. Ceea ce e, desigur, un gest frumos și normal, dar nu impune scutirea de la niște taxe, scutiri care se pot da doar în baza Legii 422 din 2001, așa cum am zis mai sus.

Bașca, după ce Untold SRL le-a pus la dispoziție celor de la INP toate contractele – din care credeau ei că reiese faptul că vor fi îndreptățiți la scutirile de taxe –, s-a descoperit că nu există nici un aviz sau acord al Direcției Județene de Cultură în privința intervenției asupra sitului ori a vreunui monument. Așa că cei de la INP le-au pus în vedere ca, pe viitor, să facă totuși bine și să ceară măcar aceste avize. Că de scutiri pentru că au făcut curat acolo unde au făcut mizerie, nici vorbă.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Crime cu miros de pandemie

  30 iunie 2020

  În vreme ce-n largul oceanului patru scafandri s-au repezit cu cuțitele asupra unei balene, să-i taie otgoanele plasei de pescuit ce-o ținea prizonieră, la noi patru polițai au ajutat un […]

 • Vacanța mare

  30 iunie 2020

  Pînă acum, virusul a întrecut știința și, după cum se vede, nu dă semne de oboseală. Fără vaccin și fără tratament, societatea dă din colț în colț, libertatea individuală scade, […]

 • Încă puțină cenzură, că nu dați de la voi

  30 iunie 2020

  De ani de zile, Facebook, cel puțin, acționează arbitrar și nejustificat într-un demers constant de amuțire a vocilor care nu respectă comoditatea politică. Dar nu este de ajuns, se pare, […]

 • Plai cu boi

  23 iunie 2020

  Cînd dăm și noi orbește în gropi, apelăm la postumele buruienoase ale tutorelui nostru suprem, Mihai Eminescu, la micile bijuterii fără perdea, comise cu autoironie prin hîrtoapele existenței sale năprasnice: […]

 • Păcănele mii și stele făclii

  23 iunie 2020

  E mare urgență să fie ajutate două ramuri economice, zice Guvernul: HoReCa și păcănelele. HoReCa apare în pozele cu premierul și cu președintele. Are cînd chipul măsliniu al libanezului Murad, […]