Mitul lui: cel mai bun președinte al TVR. Realități: artizan al debarcării lui Săftoiu de la TVR. Stelian Tănase, actualul președinte al TVR, dă o lege prin care-l exclude pe Valentin Nicolau din Consiliul de Administrație.
Reporter: De ce se bat oamenii pe președinția TVR?
Valentin Nicolau:Pentru unii oameni e o chestiune de orgoliu. Pentru alții a fost o afacere. Pentru cei mai mulți, o comandă. Pentru partide e reflexul stăpînului care vrea să-și ia feuda în administrare și caută să pună un vătaf ascultător, chiar dacă e ageamiu în ale conducerii, obedient să fie. Majoritatea ignoră că e o funcție care presupune nu doar profesionalism, ci și multă putere de muncă și sacrificiu. Moda în ultimul timp e să fie numiți și să accepte numirea tot felul de ofițeri sub acoperire de ziarist, nepricepuți desăvîrșiți, poate și din orbirea de a fi pe un post echivalent celui de ministru.
Rep.:De ce ține Valentin Nicolau să fie în board-ul TVR?
V.N.:Nu el ține. El a fost președintele director general al TVR într-una dintre cele mai bune perioade ale televiziunii publice române. Pentru Nicolau nu mai e o miză, nu mai are ceva de demonstrat în cazul acesta. A rămas însă slăbiciunea față de destinul TVR. Acum un an și jumătate, în urma unei petiții semnate de cîteva sute de angajați ai TVR, Nicolau a acceptat propunerea lor de a candida pentru unul dintre cele două locuri în Consiliul de Administrație la care angajații au dreptul conform Legii 41/1994. Rezultatul a fost uluitor chiar și pentru Nicolau: a fost votat de aproape 70% din cei care au participat la scrutin și, în plus, a fost cea mai mare participare înregistrată vreodată. Dar acum posibilitatea ca să fiu din nou reprezentantul salariaților nu mai există, a avut grijă Stelian Tănase, manevrat de Zgabercea și gașca. A schimbat regulamentul de desemnare a reprezentanților angajaților în CA, interzicînd candidatura oricui nu este angajat în TVR – exact cazul meu. Nu s-a ascuns nici o clipă că modificarea regulamentului mi-a fost dedicată. Tănase, fără să înțeleagă că pentru jefuitorii din TVR venirea lui Nicolau e lucrul cel mai de nedorit, le-a făcut jocurile. Abuz, ilegalitate, imoralitate – s-a umplut de toate astea, fraierit de cîțiva ”băieți deștepți”, dacă nu cumva a fost la mijloc și propria lui frică. Acest regulament a funcționat așa de cînd a fost întocmit, odată cu Legea 41/1994, în spiritul deschiderii conducerii televiziunii publice către specialiști din societatea civilă, tocmai pentru a evita situațiile în care un membru din CA care este și angajat al TVR să poată fi ușor cumpărat sau să i se poată condiționa votul prin constrîngeri sau favoruri. Așa s-a și întîmplat cu colegii din vechiul CA care erau și angajați și care au fost foarte disciplinați la comenzile lui Săftoiu, participînd fără crîcneli la mașina de vot a acestuia, cu toate consecințele dezastruoase ale deciziilor aberante luate.
Rep.:Care-s tendințele oricărui președinte TVR, pe care le poți combate din board-ul TVR?
V.N.: Abuzul de putere, prostia, incompetența, tentația de a obține beneficii personale, predispoziția de a-și bate joc de oameni etc. Nu le poți neapărat combate atunci cînd ești singur, dar poți urla, poți spune lumii ce se petrece acolo.
Rep.:De ce nu era bun Săftoiu? De ce este bun Stelică?
V.N.:Atît cît putem vorbi de profesionalism în cazul lui Săftoiu, el avea oricum o experiență mai mare (Administrația Prezidențială, SIE) decît Stelian Tănase. În plus, Săftoiu avea mai puțină răutate nativă decît succesorul său. Amîndoi la fel de ageamii, influențabili și gargaragii. Tănase va fi un fel de Săftoiu 2. Va fi o pradă ușoară, cum a fost și Săftoiu, pentru Zgabercea și gașca sa. Lui Tănase i-a plăcut cînd am spus că TVR are nevoie de un chirurg și a preluat imediat licența, neînțelegînd că va sfîrși ca medic legist, cel ce va constata decesul pacientului TVR pe care n-a știut să-l trateze.
Dar Cristian Topescu, de cand a avut permisiunea sa candideze? Este din interiorul TVR?!