Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Vreau să trăiesc în reclame

Zoom Vreau să trăiesc în reclame

Nu e fericire mai deşănţată, mai ireală decît cea trăită de personajele din reclame. Cu o gumă de mestecat faci un copil să turbeze de fericire, apa minerală o aduce pe o femeie în pragul orgasmului, iar mirosul unei cafele fierbinţi îi poate smulge un zîmbet chiar și lui Stolojan.

Aş vrea ca viaţa mea să nu ar fi altceva decît o succesiune de reclame.

În copilărie, cînd jucam fotbal şi veneam cu nămol pe mine ca supravieţuitorii în condiţii extreme de pe Discovery, mama începea să țipe la mine, apoi şi la tata, pe motiv că nu-mi zice nimic şi, lucru şi mai grav, că o să ajung, peste ani, ca el.

Dacă aş fi trăit într-o reclamă la detergent, cînd aş fi intrat în sufragerie cu jumătate de pogon de pămînt pe haine mama m-ar fi mîngîiat pe creştet, mi-ar fi zîmbit drăgăstos bucuroasă că poate să încerece noul detergent cu bule de pe care i l-a recomandat o vecină. Apoi, mi-ar fi spus:
– Hai, dragule, ia-ți costumașul alb pe tine și fugi la rugby, că, uite, s-a pus ploaia!

Lumea reclamelor este una în care nu trebuie să mai alergi atît după femei şi, implicit, să treci prin umilințele adolescenței. Nu există plăcere mai mare în reclame ca aceea pe care o citeşti pe faţa celei care muşcă dintr-o prăjiturică sau dintr-o ciocolată. Îşi dă ochii peste cap, geme şi doar convulsiile lipsesc pentru ca un diagnostic de epilepsie să fie pus cu toată responsabilitatea. Un om care a gustat dintr-o ciocolată devine incontrolabil, nu mai este răspunzător pentru actele sale, liberul arbitru îi este strivit ca un vierme sub bocancul arborelui de cacao. E simplu așadar, îi dai uneia o bombonică Rafaelo, iar pînă se dezmeticește din tremurat, gata, ai devenit tatăl viitorului ei copil.

Însuși Osama, dacă era băiat deştept, putea să invoce în apărarea sa, pentru tot răul făcut, consumul de ciocolată: “Îmi pare rău, dar am gustat nişte Poiana cu alune, după aia chiar nu știu ce s-a mai întîmplat!”

În această lume magică, plină de bucurii descreierate, cu o sticlă de ulei pui în cur orice femeie. Îi promiți de şapte ani că o duci în Bahamas și nu te ții de cuvînt? Nu-i nimic. Du-te la colţ, ia o sticlă de ulei, iar dimineaţa cînd se trezeşte o să crape pipota în ea de fericire. Cîntă, e bucuroasă, face cartofi prăjiţi cu aceeași pasiune cu care Maica Tereza vindeca leproși. Iese soarele, se astupă găurile din stratul de ozon, iar Coreea de Sud şi Coreea de Nord plîng una pe patul puştii celeilalte.

Ţi-ai înşelat nevasta? Nu contează. Ce dacă ţi-a căzut maică-sa cu tronc?! Pînă la urmă, înseamnă că ai aceleaşi gusturi ca taică-su, deci e bine! Ca să fii sigur că nu te ucide în somn, dormi cu o stică de Floriol în braţe.

Nu a existat solidaritate umană mai profundă, mai înduioşătoare ca cea prezentă în spoturile publicitare la telefonie mobilă. O lume de prieteni care-şi cară mobila unul altuia, care se ajută să agaţe, o lume în care nu poţi să arunci un cadavru în Dîmboviţa, că te trezeşti a doua zi cu el la uşă, cu un bilet pe care scrie: “Ţi-a scăpat asta în Dîmboviţa. Dai şi tu o bere. Semnat: Prietenii”.

Ce dacă ai un caracter infect, îţi pute gura şi te lauzi cînd bei că aduni cele mai multe scame în buric?! Dacă eşti în Orange şi ai minute incluse şi internet, totul ţi se iartă: candeala insuportabilă a mațelor e parfum franțuzesc, iar scamele din buric mărgăritare.

În lumea reclamelor, pînă și moartea cînd ar veni să mă ia, s-ar întoarce pe lumea cealaltă cu mîna-n cur, însă cu parpalacul negru mirosind a Coccolino.

1 comentariu

 1. #1

  Pentru numele lui Dumnezeu,scrieti mare FLORIOL,sa nu-i dea prin gind vreunui sot sa doarma in brate cu o sticla de ulei “Bunica”.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Invitație la murit

  27 octombrie 2020

  Dacă ar fi locuit sub aripa vulturului,în penele pescărușului sau în gușa albatrosului, păsări iubitoare de lumină și de văzduh, coronavirusul ar fi umplut spitalele de aviatori, de zburători cu […]

 • Klaus al națiunii celei mai defavorizate

  27 octombrie 2020

  În lupta românilor cu boala și cu moartea, președintele a trecut încă de la început de partea virusului, dar acum îl ajută mai mult ca niciodată. „Alegerile vor avea loc […]

 • Patru ani și restul zile pân’ la partidele civile

  27 octombrie 2020

  Aparent, următorii patru ani sunt deja desenați pe harta politică a României. Victorios din cale-afară de un an și jumătate, PNL nu mai are cum să piardă puterea totală: președinte, […]

 • Invitație la concert

  20 octombrie 2020

  Scîrbit de mine însumi, par fructul nimănui, M-aș cățăra la noapte hoțeşte în gutui Și poate prin decembre, agonizînd pe-un ram, O să deschid cu cinste al ciorilor bairam. Să […]

 • Pe mîna noastră

  20 octombrie 2020

  Între cei treizeci de maiori, colonei și locotenent-colonei fabricați la uzina ilegală de grade a generalului Oprea figurează procurorul-șef al Uniunii Europene, Laura Codruța Kövesi. Această uimitoare femeie, care a […]