Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Zgonea

Zoom Zgonea

În anii 2000, Zgonea era individul insipid care rânjea pe lângă Năstase și Hrebe. Tipul care râde zgomotos la glumele șefului, după care se oprește brusc și întreabă: “Șefu’, închid fereastra, vă trage la spate?”. Șeful nu se obosește să-i răspundă, e obosit de slugărnicia agresivă a individului.

Acum, a înlocuit rânjetul cu o pereche de ochelari cu ramă groasă.

Te întrebi: cum se face că tipul insipid de atunci, care mulțumea cerului în fiecare seară că i-a luat din mână ciocănelul cu care lovea în roțile marfarelor din gara Craiova, a ajuns să-i scuture mâna ambasadorului SUA vorbind despre reforma clasei politice și despre anticorupție? Răspunsul, cred, ține de reforma clasei politice.

Odată cu Ponta, Bucureștiul și-a epuizat rezerva de cadre. Corlățenii și Bănicioii au pocnit la prima confruntare. PSD a câștigat o mare luptă cu un cadavru: Băsescu. În timp ce Băsescu se prăbușea sub loviturile austerității, hoției pedeliste și ale single malt-ului, USL-ul îl lovea. Mai dădea și poporul, mai dădea și PDL-ul. În final, mai spre dimineață, a început să dea chiar și Băsescu.

DNA, SRI, corupție, prostie sau orice vă mai trece prin minte, toate au mâncat PSD-ul într-un timp record. Grupul infracțional organizat numit partid politic s-a dizolvat cum se dizolvă în apa din veceu tubul de carton al hârtiei igienice Zewa. A avut o ultimă zvâcnire de măreție: prietenia dintre Ponta și Sebi Ghiță, cea care aducea aminte de prietenia dintre Adi Năstase și miliardul de dolari. Dosare, ziceam, boala plagiatelor dusă pe picioare până a cedat genunchiul, baroni la arest, o bijuterie arhitecturală care producea voturi și bani s-a năruit. E o minune că Dragnea, a cărui casă începe într-o comună și se termină unde începe următorul județ, e în picioare. Cu ajutorul DNA, Dragnea a avut un dosar cu care se putea mândri în fața electoratului și a primit o condamnare cu care se poate mândri în fața partidului – șeful e încă în grațiile “cuiva”, șeful nu e mort.

Din praful atâtor prăbușiri, Zgonea a scos capul și a ieșit victorios, la fel cum o făcuse colegul său, Mihai, cu patru sute și ceva de ani în urmă. Cei din jur au început să-i zică “boss”. Așa, din inerție, pentru că mai toți cei care au venit între timp l-au găsit acolo. Ei nu știau că ar fi putut să-i comande o cafea și Zgonea se executa. La fel cum Zgonea a executat tot ce i s-a ordonat de la partid, fără să întrebe dacă ordinul ar avea urme de corupție pe plic.

Conducerea PSD-ului de azi? Numele Marian Neacșu vă spune ceva? E secretar general. Mihai Viorel Fifor vă spune ceva? E președintele Consiliului Național. Dar Mihai Chirică, Victor Negrescu, Gheorghe Șimon, Viorel Ștefan, Petru Vlase, Mihai Tudose?… Sunt vicepreședinți ai PSD.

În fruntea PSD, alături de Dragnea, Zgonea și-a șters de pe față rânjetul slugarnic și și-a pus ochelarii. Uitându-se în jur, a zis: aș putea să fac un Mircea Geoană, aș putea să fac un Victor Ponta, da, chiar aș putea să-l dau jos pe președintele în funcție și să fiu eu președinte. N-a fost să fie.

1 comentariu

 1. #1

  Nu stiti nici o legatura a lui zgonea cu icmet craiova?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Invitație la concert

  20 octombrie 2020

  Scîrbit de mine însumi, par fructul nimănui, M-aș cățăra la noapte hoțeşte în gutui Și poate prin decembre, agonizînd pe-un ram, O să deschid cu cinste al ciorilor bairam. Să […]

 • Pe mîna noastră

  20 octombrie 2020

  Între cei treizeci de maiori, colonei și locotenent-colonei fabricați la uzina ilegală de grade a generalului Oprea figurează procurorul-șef al Uniunii Europene, Laura Codruța Kövesi. Această uimitoare femeie, care a […]

 • Cocalarul războinic s-a retras strategic

  20 octombrie 2020

  Țineți minte cum, pe 31 decembrie, Marcel Vela, un neica-nimeni până atunci, în ochii publicului național, sărea direct la gâtul lui Raed Arafat, începând un război din care, de fapt, […]

 • Epoca neaveniților

  13 octombrie 2020

  ,,Credința zugrăvește icoanele-n biserici” – acest vers eminescian, ce definește puterea izbăvitoare a credinței capabile să înalțe arta mai presus de pensula zugravului, ar trebui scrijelit pe zidurile instituțiilor de […]

 • Zuckerman și românii

  13 octombrie 2020

  America ne iubește. Ne face autostradă și cale ferată de la Marea Neagră la Marea Baltică, ne scoate din ghearele 5G-ului chinezesc, ne rezolvă reactoarele de la Cernavodă. Ne dă […]

Ultimele articole