Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

A doua privatizare a echipei Armatei

Zoom A doua privatizare a echipei Armatei

Echipa de fotbal Steaua a apărut în 1947, sub numele AS Armata, parte a clubului cu același nume înființat de către Ministerul de Război în iunie 1947, prin ordinul ministrului, generalul Mihai Lascăr. Echipa de fotbal a început să joace direct în divizia A, după eliminarea din competiție a clubului Carmen.

În 1948, AS Armata devine CSCA (Clubul Sportiv Central al Armatei), iar din 1950 numele se schimbă în CCA (Casa Centrală a Armatei). Pe 5 decembrie 1961, CCA devine CSA (Clubul Sportiv al Armatei) Steaua.

După 1990, Steaua a fost clubul de fotbal care a vândut, constant, jucători extrem de valoroși, către echipe din străinătate. Hagi, Lăcătuș, Balint, Petrescu, Dumitrescu, Prodan, Adrian Ilie, Sabin Ilie, Gâlcă etc. au fost vânduți pe sume care azi ar părea mici, dar care reprezentau adevărate averi pe vremea aceea. Mai ales pentru generalii din conducerea clubului, care smântâneau toate contractele de transfer, după ce acestea fuseseră deja smântânite de către clanul impresarilor Becali. Numai la transferul lui Ilie Dumitrescu au dispărut, între banca lui Tottenham și cea a Ministerului Apărării, 2,2-2,3 milioane de dolari. Pe vremea acea, în 1994, clubul Armatei era condus de către colonelul Cornel Oțelea.

În 1998, clubul de fotbal a fost cedat AFC Steaua, o asociație condusă de către Viorel Păunescu. Generalii și coloneii care conduseseră clubul aduseseră echipa de fotbal în pragul falimentului, în ciuda sumelor de bani luate pentru jucători. Firma care construise noua nocturnă, după 1990, amenința să demonteze stâlpii, pentru că nu fusese încă plătită. Plata a făcut-o un băiat, un afacerist dubios din Pipera, Gigi Becali, pe care Viorel Păunescu îl adusese în jurul clubului pentru a-l mulge de bani, în deja clasica tradiție a familiei Fraților Păunescu, principalii devalizatori ai Bancorex.

În 2003, clubul de fotbal a trecut cu totul în proprietatea lui Gigi Becali, după ce a devenit, din asociație, societate pe acțiuni.

Din 2017, în urma acțiunilor în instanță ordonate de superiori și executate de către colonelul Florin Talpan, clubul Armatei are din nou echipă de fotbal, numită Steaua, în timp ce echipa care a activat sub numele Steaua până în 2017 a devenit FCSB și activează în prima divizie. CSA Steaua a cumpărat AS Regal Sport Club Ferdinand, o echipă de fotbal din liga a IV-a, cu suma de 60.000 de euro, și s-a înscris în campionat sub numele CSA Steaua.

Deși legislația este clară, iar CSA Steaua nu poate promova în Liga I, datorită faptului că nu este asociație sportivă, ci departament al unui minister, care o și finanțează, conducătorii clubului de fotbal continuă să-i amăgească pe suporteri, promițându-le promovarea echipei. În același timp se fac presiuni pentru modificarea legii. Dar dacă legislația românească poate fi schimbată, regulamentele UEFA nu prea. Sau nu le poate modifica Ministerul Apărării din România. Ceea ce înseamnă că Steaua tot nu ar putea juca într-o competiție recunoscută de UEFA.

Soluția certă pentru ca Steaua să joace în Liga I și, eventual, în Cupele europene, ar fi transformarea clubului de fotbal al Armatei în asociație non-guvernamentală, condusă. și gestionată de civili, nu de către angajați ai MApN. Ceea ce ar însemna o nouă privatizare a echipei, asemănătoare cu cea din 1998.

După care colonelul Talpan sau un urmaș al acestuia va putea să o ia de la capăt, renaționalizând echipa de fotbal și apoi privatizând-o iar, într-un perpetuum juridic ce nu va face decât să umple la nesfârșit buzunarele hămesite ale generălimii și colonelimii române.

Citeşte mai multe despre:

5 comentarii

 1. #1

  Felicitări pt adevarul
  Prezentat dar el se impune a fi completat, aprofundat, investigat
  1. România este unica țara din UE și NATO care mai permite:
  – amestecul armatei și miliției in sport după modelul sovietic
  – existenta toxica a cazarmilor sportive staliniste CSA și CS Dinamo;
  – echipe militare in competiții profesioniste;
  – stadioane, sali și meciuri in cazarma.
  2. Cele doua sinecuri mizerabile ale MApN și MAI, in jurul cărora s-a format un ghem de interese ticăloase, devalizează anual peste 50 mil euro din banii publici! Din 1990, cand CSA și CS Dinamo trebuiau desființate (creatii bolsevice incompatibile cu democrația) cele doua arătări hidoase au înghițit peste 2 mld euro.
  3. Presa a fost mereu complice, a acceptat cartela la popotele celor doua relicve sovietice și nu a criticat, atacat, risipa de bani inadmisibila și faptul ca cele doua creatii bolșevice oribile mai exista exclusiv in Romanica!
  4. Politicienii au avut și au o poziție similară de omisiune, de toleranta, de complicitate, pt xs mulți profita și ei intr-un fel șah altul de existenta toxica a acestor gunoie bolsevice exclusiv in Romanica!
  5. Cum este posibil ca România sa rămână ultima reduta a sportului militarizat stalinist din lume, când rari precum Ungaria, Polonia Cehia Slovacia Bulgaria Slovenia au lichidat de multa vreme ororile sovietoide CSA și CS Dinamo și inclusiv hulita Rusie, card le-a creat a privatizat TSKA și Dinamo care nu mai au treaba cu armata și militia!
  Este jenant, trist, lamentabil, respingător ca România a rămas ultima baricada a sportului bolșevic și nimănui nu-i pasa.
  Pana când?

 2. #2

  si inca ceva ! stadionul este facut si intretinut din banii tuturor romanilor nu din banii lui talpan sau a catorva care traiesc si rag din banii clubului spunand ca sunt suporteri . Daca se chinuie un pic il poate pacali tot pe Becali si sa-i vanda noua echipa

 3. #3

  @ Gabi zahiu si anti Talpan,intru-totul de acord. Adaug, sper ca verificarea ordonata de Primul ministru sa se finalizeze cat mai curand cu cel putin trei masuri. 1. Trecerea stadionului Ghencea ca bun al statului roman,al poporului cum deloc gresit se spunea pe vremuri, in adminisrtarea aceleiasi entitati,Agentia Nationala pentru Sport, care administreaza baza sportiva „Arcul de Triumf” ca de altfel toate stadioanele aflate in aceiasi situatie,vezi Giulesti,viitor Dinamo si toate celelalte construite din bani publici ca toti sunt tentati sa se transforme cu de la sine putere din administratori in proprietari ! Trecerea in rezerva de indata,cel putin pana se vor stabili eventual alte masuri judiciare penale sau civile,disciplinare ori administrative, a col.Talpan. 3.Destituirea comandantului CSA Steaua care a dovedit lipsa de autoritate. Corpul de control sau Curtea de Conturi sa stabileasca paguba suferita de CSA in urma evacuarii FCSB ,circa un milion euro/an,apud Duckadam, care se plateau pentru folosirea bazei.,bani din care se alocau sume si altor discipline sportive. De asemenea, banii cheltuiti cu CSA-fotbal echipa fara nicio perspectiva de promovare,de ce,pentru cine si „ca ce” ? Evident ca se impune imputarea sumelor de la cei vinovati in principal al tuturor comandantilor CSA care au ocupat,bine zis ,aceasta functie de-a lungul anilor si jurisconsultului care a avizat aceste cheltuieli.Cred ca nici ministri n-ar trebui exclusi intrucat situatia ” Steaua” era de notorietate publica evidenta.
  PS. „Gluma” anului, Dancu care e pe fata cu CFR Cluj a jucat „sportiv” tinand departe FCSB de stadion dar nici nu a privatizat CSA iar acum s-a trezit sa-l critice pe actualul ministru care a acceptat ca FCSB,oricum in zadar, sa inchirieze stadionul . S-a trezit la un moment dat cu o initiativa legislativa pe care a retras-o bagandu-si-o nu stiu unde ! Penibil ! A jucat „ardeleneste” la doua capete, ambele in favoarea clujenilor. Mare om,mare caracter !

 4. #4

  De decizia definitiva și irevocabila din 2014 nu ați menționat, păcat. Da, de aproape 10 ani nu mai are voie sa profite de pe urma acestui nume care l a făcut mare, deși el ca și meserie, a fost bișnițar.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint