Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Absența de la paradă a tunului cu apă al Jandarmeriei

Zoom Absența de la paradă a tunului cu apă al Jandarmeriei

Acum șase ani, cînd Bucureștiul mai era și capitala cîinilor fără stăpîn, un maidanez a defilat țanțoș alături de trupele armatei române, la 1 Decembrie. Pe atunci, dacă mai țineți minte, vuia presa că ne mănîncă cîinii. Partea milostivă a cîinelui de pază al democrației zicea să fie castrați maidanezii, partea sa radicală susținea să fie omorîți. În acest an, un cîine lup a luat parte regulamentar la defilare, probabil că are și grad. Nu știu dacă lumea de pe margine l-a aplaudat, dar acum șase ani bucureștenii prin dreptul cărora trecea vajnicul maidanez, în pas de defilare, l-au aclamat.

Sîmbătă, la parada Centenarului, cînd i-au văzut pe jandarmi, unii dintre civilii de pe trotuare le-au întors spatele, alții i-au huiduit. Zice-se că la paradă ar fi trebuit să participe și celebrul camion dotat cu un tun de scuipat apa care a fost trimis în misie la mitingul de la 10 august. Și se mai zice că, în ultima clipă, camionul a fost păstrat în garaj. Cuminte idee! Căci dacă ar fi apărut și utilajul cu pricina la paradă, atunci să fi auzit reacții din mulțime.

Pe la televiziuni, păreri împărțite despre huiduielile care i-au însoțit pe jandarmi. Adepții concordiei naționale au susținut că nu se făcea: era ziua nației, cînd trebuie să lăsăm deoparte ceea ce ne desparte, ca să ne bucurăm de ceea ce ne unește. Susținătorii armoniei naționale la Centenar, dar cu accente critice, au fost de părere că jandarmii meritau acest duș rece, după dușurile cu tulumba pe care le-au aplicat manifestanților, plus ciomăgelile și tratamentul cu gaze lacrimogene de care au avut parte la nimereală.

Nici atunci, nici acum nu le-am ținut partea derbedeilor care au sărit la bătaie cu jandarmii – apropo, cum merge anchetarea lor? Dar coloneii și generalii jandarmilor n-ar trebui să uite că și-or căpăta ei gradele și funcțiile de la politicieni, dar treaba lor e să păstreze ordinea, nu să provoace balamuc și silă printre poporeni, cu intervențiile lor în forță. Sau, cum spunea o doamnă agresată noaptea de un necunoscut care voia să-i ridice fusta pe stradă: „Nu așa se procedează!”, după care a luat-o la fugă.

Or, la parada de la 1 Decembrie, jandarmii, care fac și lucruri bune, la inundații și înzăpeziri, au defilat în București după nenorocita lor ispravă din 10 august. Și cum ultima impresie contează, s-au ales cu ceea ce au cules în acea noapte. Dar parcă aud: uite ce fac jandarmii la Paris, de cînd cu protestele celor îmbrăcați în galben! Nu-i același lucru, căci față de ceea ce se întîmplă acolo, la noi lucrurile au stat cu totul altfel. Așa că jandarmii de rînd, cei care au defilat huiduiți la Centenar, ar trebui să țină minte că, chiar dacă îi felicită, în cadru restrîns, coloneii și generalii lor pentru ceea ce au făcut, omul de pe stradă le poate comunica și el părerea lui, dar în public. C.T.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bt
romania100

Editoriale
romania100