Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Acoperiștii și dezvinovățiștii presei române

Zoom Acoperiștii și dezvinovățiștii presei române

Lista ziariștilor care au distrus canapeaua din biroul lui Coldea și au tăiat facturi la SRI întîrzie să apară pe surse, dar o parte din ei au apărut la televizor ca să combată această listă înainte s-o vadă. Realitatea TV a convocat un pluton de dezvinovățiști care au explicat, mai mult ca să se convingă pe ei, că nu există probe. În fond, asta e și procedura de acoperire standard. Serviciile nu-și permit să scape vreo identitate în public, fiindcă altminteri își pierd clienții. Numai că, în faza decadentă a regimului Maior-Coldea, cînd beția puterii făcuse din SRI o bodegă veselă și eternă, ziariștii n-au mai ținut seama de reguli și de prudență, și s-au îmbrățișat cu superiorii în văzul martorilor. E amuzant felul în care jurnaliștii de studio mărturisesc azi, preventiv, că ei s-au întîlnit des cu șefi de servicii și cu ofițeri, dar au făcut-o doar în interesul presei. Sărmana presă, a ajuns să aibă interese comune cu generalii SRI care rod temeliile statului, economiei și societății!

În așteptarea listei, trebuie să facem o remarcă: fostul colonel Dragomir, care inițial a livrat 11 nume către comisia de anchetă a SRI, a urcat acum potul la 19. Dar, cu prilejul acestei creșteri, a pierdut-o pe drum pe Sorina Matei, care figura în primul lot de 11. O fi trecut femeia, între timp, de partea binelui… Sau or fi dat-o afară.

În schimb, dinspre comisia care cercetează faptele din arhiva SIPA răzbat vești de primăvară. Jurnalistul Tăpălagă figurează în ambele loturi, adică și pe sofaua SRI, și în arhiva judecătorilor. Surse din interiorul comisiei SIPA spun că el și cu Monica Macovei nu numai că au intrat în arhiva secretă ilegal, fără să aibă, adică, certificate ORNISS, dar au făcut-o în repetate rînduri, trecînd peste opoziția pazei. Monica Macovei, care era pe atunci (în ianuarie 2005) proaspăt ministru al Justiției, ar fi țipat la dispozitivul de securitate că ei i se rupe de regulament și de ORNISS, fiindcă a venit democrația la putere (în realitate, chiar venise, o adusese Traian Băsescu). Și în raportul Predoiu-Chiuariu există mențiunea că Macovei a sustras documente secrete, dar la comisie s-ar fi făcut, zice-se, mărturisiri cu privire la sustrageri în serie.

Nu ne rămîne decît să ne punem pe așteptat. Dacă membrii celor două comisii – SRI și  SIPA – scapă nepuși sub acuzare de DNA, poate aflăm și noi, cu ocazia rapoartelor, ce fapte sub acoperire au săvîrșit jurnaliștii însărcinați cu paza anticorupției. Și, poate, chiar numele lor, dacă SRI va fi de acord.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bt
romania100

Editoriale
romania100