Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Agenda nu se face singură

Zoom Agenda nu se face singură

USR, mult mai mult decât PLUS, a fost partea din Alianța 2020 care a comis-o pe bandă rulantă. A avut și mai mult timp la dispoziție.

Oameni din USR, pe rând, au jignit, au dezbinat, au acționat sfidător și haotic. Dar au făcut-o în aplauzele electoratului lor. Andrei Caramitru este un exemplu de extremism îngrijorător. Dar postările sale nu au scandalizat electoratul USR+PLUS. E posibil chiar să fi adus la urne mai mulți oameni. Comportamentul unor deputați USR în Parlament a depășit, de multe ori, granița bunului-simț. Dar a atras alegători. Încet-încet, comportamentele excesive ale USR au dispărut. S-a trecut de la perioada hippie a lui Nicușor Dan la perioada așezată a lui Dan Barna. N-a dispărut aroganța unora dintre membri, dar va dispărea și ea, curând. Dragoș Pâslaru și Cristian Ghinea, suverani în domeniu, pleacă la Bruxelles. Nu-i vom mai vedea prea des.

Oricum, excesele de început ale USR s-au estompat. Oamenii lor nu mai mănâncă azi din gunoi pentru a deveni interesanți. Dar excesele i-au adus acolo unde sunt azi. Excese apaludate, like-uite și share-uite îndelung.

De aceea, pentru USR

e greu de înțeles de ce, de aproape o săptămână, sunt atacați de oameni care i-au sprijinit și, probabil, votat pe 26 mai. Mai ales că USR nu a mai venit cu o tâmpenie, ci cu o propunere legislativă care merită luată în seamă.

Emanuel Ungureanu, deputat USR, și-a asumat rolul de vârf de lance pentru promovarea unei legi care limitează și mai mult publicitatea la produse din tutun și limitează locurile în care se pot vinde țigări.

Fumatul este un viciu (pe care eu mi-l asum) care ne pune pe toți la cheltuială. Fumătorii spun că e treaba lor, că dacă vor să se omoare lent ar trebui să fie lăsați. E doar parțial corect. Fumătorii norocoși nu mor de cancer. Dar există foarte mulți fumători mai puțin norocoși, care umplu spitalele de oncologie an de an. Bugetul sănătății, despre care știm că nu este îndestulător, este subțiat anual de către cheltuielile pentru îngrijirea celor ce au afecțiuni provocate de fumat. De cele mai multe ori, tratamentele pentru aceste afecțiuni sunt printre cele mai scumpe. Aici apare granița între „îmi fac rău doar mie“ și „le fac rău și altora“. Fiecare leu cheltuit pentru îngrijirea unui fumător care suferă de o afecțiune provocată de fumat este un leu furat de la pacienții ale căror boli nu sunt autoprovocate.

Pe de altă parte,

industria tutunului și cea a alcoolului, la fel de dăunătoare, aduc mulți bani la bugetul de stat. Statului îi este greu să îndepărteze astfel de surse importante de venit. Statul este îngăduitor cu viciile noastre, atâta vreme cât ele umplu vistieria.

Calculul este expresia clară a politicianismului ieftin și din cale-afară de cinic. Da, fumătorii mor mai devreme, eventual în chinuri. Dar, cu cât cumpără și fumează mai multe țigări, cu atât sunt mai mulți bani pentru pensii și mai puțini pensionari de satisfăcut. Orice guvern iresponsabil ar fi, de fapt, primul promotor al tutunului.

La fel cum guverne din ce în ce mai iresponsabile încep să promoveze consumul de droguri ușoare. Primul pas este legalizarea consumului. Al doilea este promovarea sa. Hollywood-ul a trecut la  treabă de ceva vreme. E nașpa să fumezi tutun în filme, doar personajele extrem de negative o mai fac. Dar e cool să fumezi iarbă. Netflix are, deja, un frumos portofoliu de filme care ridică în slăvi consumul de iarbă. Joint-urile sunt un accesoriu social din ce în ce mai acceptat. Pentru că și banii obținuți din impozitarea traficului de droguri sunt buni, nu-i așa?

Dar iarba este dăunătoare în mai mare măsură decât tutunul, iar efectele sale sociale sunt mult mai rele, deși teoreticienii liberalizării consumului aduc mereu argumente contrare, nedovedite științific. Iarba dă un soi de dependență similară celei de nicotină, dar nu este la fel de inofensivă social. Iarba arde creiere, creează câmp fertil pentru accidente și crime, distruge familii. Iată, însă, că devine acceptabilă, pentru că aduce și mai mulți bani la buget. Stați să vedeți când guvernele vor accepta că le-ar prinde bine și banii din comerțul cu cocaină, heroină, opium, crack, X și altele…

Legea sprijinită azi

de USR a adus partidului injurii nenumărate și jurăminte de „Nu te mai votez niciodată!“. Extremismul n-a deranjat, o propunere legislativă bună, însă, i-a scos pe toți din minți. De ce? Doar pentru că ni s-ar îngreuna accesul la otrava care ne ucide lent? Doar pentru că n-am mai expune copiii la reclame la tutun și le-am putea oferi șansa de a nu se apuca de fumat?

Da, în linii mari, de asta.

Un alt deputat USR, Tudor Pop, a îndrăznit să scrie pe Facebook faptul că, în cazul acestui proiect, nici măcar alegătorii nu le fac lor agenda. Și avea dreptate, dar nu a avut coaie până la capăt, a șters. Un deputat reprezintă 73.000 de locuitori ai României. El trebuie să lucreze în interesul lor. 1.000, 2.000 de fumători nervoși nu-i pot dicta agenda pe Facebook. Chiar dacă se strâng 73.000 de fumători nervoși pe Facebook, deputatul își mai poate chema un coleg și dublează, brusc, miza.

Dacă USR rezistă asaltului de public shaming provocat de legea antifumat face un lucru bun. Și mai dă și o lecție prețioasă partidelor care au cedat presiunilor stradale unde s-au adunat oameni cât reprezentativitatea a doi-trei deputați. Să sperăm, așadar, că deputații USR care susțin legea antifumat nu s-au apucat de fumat în ultima săptămână, ca nu cumva să le fie afectate potența și dimensiunile ouălor.

4 comentarii

 1. #1

  În sfârșit cineva vine cu argumente logice și nu dă cu bâta în baltă. Problema nu e o lege ci aplicarea ei. În Germania e permisă publicitatea stradală la tutun, dar dacă vrei să cumperi și vânzătorul are suspiciuni în privința vârstei, îți cere actul de identitate. La fel, există restricții la vânzare pentru băuturile energizante și alcoolice. Și legea e respectată de mai toată lumea.

 2. #2

  Dvs. sinteti fumator si sustineti o lege antifumat. Eu nu sint fumator si am un punct de vedere in defavoarea legii, pe care cred ca l-ati scapat. Fumatorii atunci cand cumpara tigarile, prin TVA, accize si alte taxe aduc contributii la buget de care beneficiem si noi, nefumatorii. Si astea ar trebui contorizate, cred.

  • #3

   Banii aduși la buget nu justifică încurajarea unui viciu care provoacă afecțiuni grave. Parte din banii aduși la buget de către fumători se duc în tratarea bolilor lor ulterioare. E doar un câștig aparent. În acceași logică, ar trebui să promovăm legalizarea și impozitarea drogurilor de risc, nu? Ala ar aduce și mai mulți bani la buget…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • O beție cu Marx

  26 mai 2020

  Un fermier german a încercat să se joace de-a Tarkovski cu naivii culegători de sparanghel din Ferentari, refăcînd pe plantația sa scena tulburătoare din filmul Solaris în care cosmonautul pierdut […]

 • Bătrînii noștri mor de tineri

  26 mai 2020

  Nu mai e mult și vom auzi cum a învins Klaus Iohannis epidemia de coronavirus. „Eu, Guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de […]

 • Conspirația incompetenților

  26 mai 2020

  România funcționează în virtutea inerției. Nu de azi, de ieri, ci aproape dintotdeauna. Mulți dintre concetățenii noștri, cam 2,5 milioane, cred că România e Bucureștiul. Alții cred că România e […]

 • Mozart pe colivă

  19 mai 2020

  Ca oaia bearcă ce-și ține coada iluzorie pe sus, Guvernul României le-a dat austriecilor o lecție de demnitate națională săptămîna trecută, obligîndu-i să trimită un tren special pentru româncelecare-i șterg […]

 • O nouă stafie bîntuie România: propaganda rusă

  19 mai 2020

  Propaganda rusă, poreclită uneori “propaganda pro-rusă”, e o specie eliberată recent pe piață, într-un moment în care anticorupția s-a demonetizat, Ciuma Roșie a trecut în Opoziție, iar pericolul maghiar, folosit […]