Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Al doilea mandat, doar cu concursul PSD

Zoom Al doilea mandat, doar cu concursul PSD

Klaus Iohannis a avut, se zice, șanse reale să prindă președinția Consiliului European, dar asaltul macroniștilor și viziunea lor cu două viteze i-au eliminat pe estici din toate combinațiile de putere. Noua birocrație europeană are acum un profil franco-germano-italo-hispano-belgian, mai discriminator și mai nereprezentativ ca niciodată.

Asta înseamnă că Iohannis se întoarce la caznele și plictiseala unui nou mandat. Numai că, pentru a-l dobîndi, e nevoie de cooperarea totală a PSD. De ce? Fiindcă al doilea mandat al lui Iohannis e amenințat de primul mandat al lui Dan Barna. USR, se știe, își continuă ascensiunea de popularitate electorală și e de așteptat ca pînă în noiembrie să depășească sau să se apropie milimetric de PNL. Dacă Iohannis intră în turul doi cu Barna, bazinul său e limitat, fiindcă surplusul din 2014 merge la USR. În timp ce Barna ar primi sprijinul pesediștilor care merg la vot ca să se răzbune pe un Iohannis care le-a blocat guvernarea și le-a arestat liderul.

E logic, așadar, ca Iohannis să-și dorească în turul doi un contracandidat al stîngii, fiindcă restul dreptei, în frunte cu Barna, ar fi nevoită să dea voturile candidatului de dreapta rămas în cursă, iar totalul acestor voturi depășește deja 50%.

Tăriceanu nu pare să poată obține decît o parte din voturile pesediste, un candidat extern nu prea e acceptat de alianță, iar un pesedist nu poate candida fără o trambulină de lansare. Să mergi în alegeri cu un candidat care nu e președintele partidului e la fel cum s-a mers la guvernare cu trei premieri care n-au fost președinții partidului. Adică prost. Și cum partidul are deja un președinte, așteptați-vă s-o vedeți pe Viorica Dăncilă cochetînd cu refuzul, pentru ca, pînă la urmă, înduplecată de rugămințile congresului, să le facă dumneaei hatîrul.

Ce va face doamna Dăncilă după ce va pierde în fața lui Iohannis? Păi, președintele poate da tot sprijinul necesar pentru numirea ei în poziția de comisar european, pe care domnul Ioan Mircea Pașcu o ține caldă pînă în decembrie.

A, rămîne problema intrării Vioricăi Dăncilă în turul doi. Dar rezolvarea nu ne aparține nouă, există pentru asta numărătoarea STS.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

 1. #1

  pe ce se bazeaza aceste insinuari de falsificare a alegerilor? de ce tocmai acum sa falsifice cineva alegerile si nu in 2016, sa mai opreasca PSD-ul? la alegerile din mai 2019, si institutele de sondaje au dat aceleasi rezultate (sau pe acolo) cu cele reale. chiar nu acceptati faptul ca a iesit lumea masiv la vot anti-psd??

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bt
Editoriale
 • Părinteasca dimîndare

  16 iulie 2019

  Simona Halep i-a bulversat pe englezi cînd le-a povestit că România, care-i cea mai mare producătoare de iarbă cu scaieți din Europa, nu are nici un teren de tenis cu […]

 • Alianța morților

  16 iulie 2019

  Al doilea mandat Iohannis își aruncă umbra împietrită peste următorii cinci ani românești. După calcule și arestări, fatalitatea are acum înfățișarea drobului de sare. Se pregătește perpetuarea unui alt președinte […]

 • Iar ne fug investitorii

  16 iulie 2019

  Cică ExxonMobil ar cam vrea să se retragă de pe platoul continental al Mării Negre. Cel puțin așa spun sursele publicației specializate Gas4Media. Publicație care nu uită să ne amintească […]

 • “Cine rîde undeva în lume, rîde de mine!” (Rainer Maria Rilke)

  9 iulie 2019

  Legea recunoștinței, conform căreia copiii care nu le vor cumpăra părinților loviți de Alzheimer înghețată pe băț vor fi deferiți Justiției, mi-a amintit de șocul pe care l-am trăit în […]

 • Isărescu al șaselea, unicul

  9 iulie 2019

  Între comunism și ziua de mîine, istoria a aruncat iarăși o punte de rău augur. Parlamentul României a pus, pentru a șasea oară, un informator al Securității în fruntea Băncii […]

bt