Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Al doilea mandat, doar cu concursul PSD

Zoom Al doilea mandat, doar cu concursul PSD

Klaus Iohannis a avut, se zice, șanse reale să prindă președinția Consiliului European, dar asaltul macroniștilor și viziunea lor cu două viteze i-au eliminat pe estici din toate combinațiile de putere. Noua birocrație europeană are acum un profil franco-germano-italo-hispano-belgian, mai discriminator și mai nereprezentativ ca niciodată.

Asta înseamnă că Iohannis se întoarce la caznele și plictiseala unui nou mandat. Numai că, pentru a-l dobîndi, e nevoie de cooperarea totală a PSD. De ce? Fiindcă al doilea mandat al lui Iohannis e amenințat de primul mandat al lui Dan Barna. USR, se știe, își continuă ascensiunea de popularitate electorală și e de așteptat ca pînă în noiembrie să depășească sau să se apropie milimetric de PNL. Dacă Iohannis intră în turul doi cu Barna, bazinul său e limitat, fiindcă surplusul din 2014 merge la USR. În timp ce Barna ar primi sprijinul pesediștilor care merg la vot ca să se răzbune pe un Iohannis care le-a blocat guvernarea și le-a arestat liderul.

E logic, așadar, ca Iohannis să-și dorească în turul doi un contracandidat al stîngii, fiindcă restul dreptei, în frunte cu Barna, ar fi nevoită să dea voturile candidatului de dreapta rămas în cursă, iar totalul acestor voturi depășește deja 50%.

Tăriceanu nu pare să poată obține decît o parte din voturile pesediste, un candidat extern nu prea e acceptat de alianță, iar un pesedist nu poate candida fără o trambulină de lansare. Să mergi în alegeri cu un candidat care nu e președintele partidului e la fel cum s-a mers la guvernare cu trei premieri care n-au fost președinții partidului. Adică prost. Și cum partidul are deja un președinte, așteptați-vă s-o vedeți pe Viorica Dăncilă cochetînd cu refuzul, pentru ca, pînă la urmă, înduplecată de rugămințile congresului, să le facă dumneaei hatîrul.

Ce va face doamna Dăncilă după ce va pierde în fața lui Iohannis? Păi, președintele poate da tot sprijinul necesar pentru numirea ei în poziția de comisar european, pe care domnul Ioan Mircea Pașcu o ține caldă pînă în decembrie.

A, rămîne problema intrării Vioricăi Dăncilă în turul doi. Dar rezolvarea nu ne aparține nouă, există pentru asta numărătoarea STS.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

 1. #1

  pe ce se bazeaza aceste insinuari de falsificare a alegerilor? de ce tocmai acum sa falsifice cineva alegerile si nu in 2016, sa mai opreasca PSD-ul? la alegerile din mai 2019, si institutele de sondaje au dat aceleasi rezultate (sau pe acolo) cu cele reale. chiar nu acceptati faptul ca a iesit lumea masiv la vot anti-psd??

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Întoarcerea clasei muncitoare în paradisul capitalist

  10 septembrie 2019

  Dacă-n popor se zice că sula nu știe carte fiindcă la școală a stat tot timpul sub bancă și n-a văzut ce se scrie pe tablă, e clar că noua […]

 • Frăția lichelelor

  10 septembrie 2019

  Scaunul de la Cotroceni, scos la licitație în noiembrie, vine cu un pachet promoțional de putere neagră. Serviciile secrete sînt incluse, pot fi cumpărate practic pe nimic doar păstrîndu-li-se șefii […]

 • Petroave!

  10 septembrie 2019

  Cea mai jalnică scuză este, totdeauna, „N-am știut!“. Copiilor poți să le-o ierți, dar adulților, nu. Mai ales că un principiu de drept spune că necunoașterea legii nu te absolvă […]

 • Nimerick

  3 septembrie 2019

  De mori ca mîine, scapi de-o povară: frica de moarte o să dispară și-o să te-apuce, unsă cu miere, o mare poftă de înviere.  

 • Adevărul e că nu se mai muncește, tovarăși

  3 septembrie 2019

  Analfabet și criminal, Nicolae Ceaușescu sare în ajutorul urmașilor săi președinți. Rafala care l-a împiedicat să ni se destăinuie pe larg începe să rănească un public tot mai numeros. Pe […]