Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Aliați-aliați, da’ gazele-s pe bani!

Zoom Aliați-aliați, da’ gazele-s pe bani!

În 2014, Rusia a anexat Crimeea, ceea ce a enervat întreaga lume. Uniunea Europeană și SUA au elaborat și impus foarte rapid sancțiuni împotriva Rusiei, în special economice. Și asta a fost.

 Rusia pândea de multă vreme

o ocazie să-și readucă în obraji roșul ăla de mare putere sănătoasă, dar nu a reușit să-și creeze singură ocazia. I-au creat-o, însă, americanii și europenii.

În noiembrie 2013, guvernul ucrainean decide să suspende procesul de pregătire a semnării acordului de asociere cu UE. Populația din Kiev, proeuropeană, iese în stradă chiar pe 21 noiembrie, protestând împotriva acestei decizii. Pe 30 noiembrie – 1 decembrie, guvernul ucrainean încearcă dispersarea violentă a manifestanților din Euromaidan. Sunt rănite aproximativ 79 de persoane. Opoziția ucraineană lansează chemări la grevă generală, guvernul încearcă să țină lucrurile sub control și nu reușește. Președintele ucrainean se întâlnește cu Putin, care promite gaze mai ieftine. Mulțimea nu asta vrea, deci rămâne în stradă. Dilpomații americani simt că acum este momentul să dea o lovitură decisivă Rusiei. Victoria Nuland, asistentul Secretarului de Stat al SUA, și ambasadroul SUA la Kiev, Geoffrey Pyatt, umblă pe Euromadian printre manifestanți și îi încurajează, împart covrigi, pozează. Președintele Ianukovici încearcă să atragă opoziția de partea lui, oferind funcții ministeriale, inclusiv pe cea de prim-ministru. Opoziția refuză. Parlamentul aprobă o lege antiproteste. Câțiva protestatari sunt răniți de gloanțele forțelor de ordine. Doi protestatari mor. Parlamentul abrogă legea antiproteste, dă o lege a amnistiei și o eliberează din închisoare și pe Iulia Timoșenko, condamnată pentru acte de corupție. În cele din urmă, parlamentul, deși nu are această atribuție constituțioanlă, îl demite pe președintele Ianukovici.

 În martie 2014,

Rusia aprobă intervenția armată în Ucraina, dar aceasta nu are loc, aprobarea fiind ridicată în iunie.

Între timp, profitând de haosul politic și administrativ de la Kiev, în părți ale Ucrainei încep mișcări separatisite. Crimeea își declară independența, puternic sprijinită de Rusia, aceeași Rusie care nu este străină nici de mișcările din așa-zisa Republică Donețk sau din așa zisa republică Luhansk.

Crimeea, așa cum scriam la început, este în cele din urmă anexată de Rusia, în urma unui referendum formal, desfășurat sub presiunea forțelor armate rusești.

 Ei bine, din 2014,

atât UE cât și SUA au impus Rusiei sancțiuni economice, blocând mai multe firme rusești să facă afaceri cu țări din Uniunea Europeană, interzicând împrumutarea acestora de către instituții bancare europene sau americane. În același timp, un număr de cetățeni ruși, considerați drept responsabili pentru tulburările separatiste din Ucraina, au interdicție de a călători în țările UE, conturile bancare din aceste țări le sunt blocate și așa mai departe.

Primii care dau semne de slăbiciune sunt francezii, care cer o păsuire de la acest embragou pentru a livra Rusiei două nave militare de tip Mistral, contractate încă din 2011. Până la urmă francezii vând navele Egiptului, dar un deputat polonez afirmă că, de fapt, Egiptul ar fi revândtu navele franceze Rusiei. Informația nu este dovedită nici azi.

 În primii ani de aplicare

a sancțiunilor împotriva Rusiei, țările din UE pierd cel puțin 30 de miliarde de euro. Valoarea exporturilor din țările UE către Rusia scade de la 120 de miliarde de euro la începutul lui 2014 la 72 de miliarde de euro la începutul lui 2017. Cea mai afectată țară, procenutal, este Cipru. Ce mai afectată ca valoare a exporturilor nerealizate este Germania, care a pierdut în doi ani 11,1 miliarde de euro.

Deja, în 2017 Uniunea Europeană se cam plictisise de sancțiunile impuse Rusiei, mai ales că, între timp, Crimeea nu revenise Ucrainei, tot parte din Rusia fiind.

În iulie 2017, SUA pregătește o nouă serie de sancțiuni împotriva Rusiei, dar se lovește de reacția energică a UE. Germania este îngrijorată de faptul că SUA poate sancționa întreprinderi rusești care lucrează la oleoducte și gazoducte dinspre Rusia spre Germania. Dacă firmele respective nu mai au acces la finanțarea băncilor americane și nu mai pot participa la proiecte publice americane, Germania are de suferit din punct de vedere al alimentării cu petrol și gaze.

Junker, principialul șef al Comisiei Europene o spune clar: ar putea fi afectate interesele energetice ale Uniunii Europene dacă Rusia este sancționată mai aspru de către SUA, ceea ce este nepermis.

 Interesele energetice ale UE

înseamnă că, în urma negocierilor dintre doamna Merkel și domnul Putin, Germania cumpără gaze rusești cu 200 de dolari la 1.000 de metri cubi. Pentru majoritatea țărilor din restul Europei, prețul practicat de ruși este, însă, de 300 de dolari/1.000 de metri cubi..

 La începutul anului 2018,

Serghei Skripal, fost spion rus, și fiica acestuia sunt otrăviți cu un agent biologic în timp ce se află în Marea Britanie. Acțiunea este atribuită Rusiei și aceasta este iar aspru sancționată de către toate țările din UE, care expulzează câte unul sau doi diplomați ruși în semn de protest.

SUA aplică noi sancțiuni firmelor rusești din cauza intervenției din Siria, iar aceste sancțiuni, îndreptate în principal împotriva companiei RUSAL, afectează întreaga piață mondială a aluminiului. Bursa de la Londra plânge, industria auto din UE plânge. Poate că americanii iar au mers prea departe cu sancțiunile, totuși…

Asta, deși chiar UE prelungise din nou, cu șase luni, până în septembrie 2018, sancțiunile din 2014.

 Una peste alta,

sancțiunile impuse Rusiei de către UE sunt o frecție fanfaronardă. Deși mai apare câte un scandal pe plan național, în țări ca România, atunci când președintele CCR se deplasează în Rusia pentru a participa la aniversarea Curții Constituționale a Rusiei. În același timp, Anglea Merkel se deplasează la Soci, la casa de vacanță a lui Putin, pentru a discuta despre independența energetică a Europei și despre ce se mai poate face ca să fie bine și să nu fie, desigur, rău. La scurt timp după vizita Angelei Merkel, în Rusia se deplasează și Emmanuel Macron, președintele Franței, care antamează ccontracte simbolice de aproximativ 1 miliard de euro.

 Suntem la sfârșitul lui mai,

începutul lui iunie 2018. Rusia nu a cedat Crimeea și nici nu o va mai ceda prea curând. Rusia nu s-a retras din Siria și nici nu o va face prea curând. Dar UE începe să scârțâie din cauza propriilor sancțiuni și a principiilor. Corecte, dar greu de respectat.

Pentru români, Rusia este un dușman ireductibil. Iar dacă și alte țări, ceva mai mari sau ceva mai puternice împărtășesc temporar această dușmănie, ne simțim bine și protejați. Am și investit masiv în armament american ca să fim pregătiți în caz că atacă rușii Europa. Dar armamentul acela oricum nu înseamnă nimic în fața desfășurării de forțe a Rusiei. Nu contează. Am demonstrat că vrem și suntem dispuși să investim. În caz de nasoleală, oricum, ne bazăm pe aliații și prietenii noștri din UE și NATO. Dacă vin rușii peste noi, știm că în câteva luni vor impune Rusiei noi sancțiuni, pe care le vor renegocia timp de mai mulți ani.

Aliați-aliați, da’ gazele rusești sunt pe bani.

3 comentarii

 1. #1

  Daca Rusia a „anexat” Crimeea, atunci si Romania a „anexat” Ardealul in 1918. Cit despre „romanii’ sint dusmanii rusilor”, vise taica, vise. Niste decerebrati sorosisti care tipa impotriva Rusiei nu reprezinta poporul roman.

  • #2

   Ghiaure, tot pe caracter va plateste tatuca Putin, tot asa zgarcit? Soros da mai bine, se stie!
   A, sa nu uit, ura romanilor pentru rusi e scrisa in codul lor genetic.

 2. #3

  Minos, ce sa-i explici ghiarului cum devine cu sistemul de tratate de la Versailles…au, uitasem nu e bine sa vorbesti de Trianon in casa spanzuratului. Ca 1918 e de fapt 1919 daca vorbim de operatiunile militare si ca trupele s-au intors in 1920. Iar despre rusi numai de „bine”, cred ca nici ei nu mai stiu de cate ori ne-au „eliberat” in ultimele 3 secole, de fiecare data plecand acasa cu diverse suveniruri, cel mai adesea teritoriale, dar fara a se limita la acestea.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Perinitza

  16 iulie 2024

  Îmi pun urechea la pămînt. Simt vina: aud cum se scumpește motorina. Un domn mi-așază, în genunchi, batista. Îmi vine să îl strig pe Burebista, că perinița el a inventat-o […]

 • Coaliția Nicu și Roboțel

  15 iulie 2024

  O nouă dihanie politică își ascute ghearele, gata să înșface România de beregată: tandemul Ciucă-Iohannis. Fioros prin ambiție, comic prin aerul de desen animat. Iohannis l-a luat pe Ciucă la […]

 • O, torna, torna, fratre

  9 iulie 2024

  O, torna, torna, fratre, întoarce-te din moarte, că maica o să-ți simtă-adierea de departe și-n frigul bănuielii o să-și sfîșie șalul, văzîndu-mă călare și-n locul tău doar calul. O, torna, […]

 • Pe culmile nerușinării

  8 iulie 2024

  Nici de data asta, la fel ca în multe alte dăți, nu vor fi dezbateri. N-au fost la prezidențialele trecute, n-au fost la europarlamentare, n-au fost la locale, la Primăria […]

 • În Bucovina nu mai cîntă cucu’

  2 iulie 2024

  Rusia-i moartă-n filmele rusești din care au zburat pe veci cocorii. În gara pentru doi nu mai găsești șine de zahăr candel, iluzorii. Că-n Marea de Azov două hamsii au […]

Editoriale
 • Perinitza

  16 iulie 2024

  Îmi pun urechea la pămînt. Simt vina: aud cum se scumpește motorina. Un domn mi-așază, în genunchi, batista. Îmi vine să îl strig pe Burebista, că perinița el a inventat-o […]

 • Coaliția Nicu și Roboțel

  15 iulie 2024

  O nouă dihanie politică își ascute ghearele, gata să înșface România de beregată: tandemul Ciucă-Iohannis. Fioros prin ambiție, comic prin aerul de desen animat. Iohannis l-a luat pe Ciucă la […]

 • O, torna, torna, fratre

  9 iulie 2024

  O, torna, torna, fratre, întoarce-te din moarte, că maica o să-ți simtă-adierea de departe și-n frigul bănuielii o să-și sfîșie șalul, văzîndu-mă călare și-n locul tău doar calul. O, torna, […]

 • Pe culmile nerușinării

  8 iulie 2024

  Nici de data asta, la fel ca în multe alte dăți, nu vor fi dezbateri. N-au fost la prezidențialele trecute, n-au fost la europarlamentare, n-au fost la locale, la Primăria […]

 • În Bucovina nu mai cîntă cucu’

  2 iulie 2024

  Rusia-i moartă-n filmele rusești din care au zburat pe veci cocorii. În gara pentru doi nu mai găsești șine de zahăr candel, iluzorii. Că-n Marea de Azov două hamsii au […]

 • Temutul trib al vînătorilor-culegători

  1 iulie 2024

  Echipa de hăitași organizată de Florian Coldea acționează în codru, în zona furtului de la stat. Vînează infractori bogați, mulți dintre ei îmbogățiți ca urmare a relațiilor cu SRI. Ani […]

bijuterii argint