O roșcată de vreo treizeci de ani se trezește întinsă pe masa unei săli de ședințe, privind buimacă în jur. Habar n-are cum a ajuns aici și se simte ca la mahmureală. După ce bocănește impacientată și nesigură în ușa încuiată, o voce de bărbat îi cere să răspundă la cîteva întrebări înainte de a i se permite să iasă. Vrînd-nevrînd, femeia acceptă și rămîne stupefiată: nu mai știe cum o cheamă, unde s-a născut, ce culoare au ochii mamei sale… Află abia acum că numele ei este Helly și că tocmai a trecut interviul de angajare la Lumon.
Lumon Industries e o corporație biotehnologică în care lucrează jumătate din locuitorii unui orășel american. Marea lor invenție, recent legalizată, dă o lovitură letală muncii remote, de acasă: un implant cranian care separă complet conexiunile cerebrale dintre cele două vieți ale angajatului, cea profesională și cea personală. Odată operat – severed, în terminologia Lumon –, de la 9 a.m. la 5 p.m., ești un cu totul alt om: tu, cel de la birou, nu-ți vei mai aminti absolut nimic despre tine, cel lăsat la domiciliu, și invers. Cipul ăsta revoluționar e ca pilula roșie sau albastră din Matrix: dacă îl accepți, te splitează în doi indivizi diferiți, fiecare cu destinul său – cel de afară e permanent în concediu, cel din interior, condamnat la muncă pe viață.
Helly a fost repartizată în departamentul Macrodata Refinement și analizează numere, împreună cu alți trei colegi: Dylan, Irving și proaspăt avansatul șef, după dispariția bruscă de la serviciu a titularului Pete, Mark, cel care o introduce în cerințele job-ului. Nu, nu sînt contabili sau brokeri, chiar dacă tot timpul programului stau cu ochii pe niște date criptate ce defilează pe un ecran: sînt doar niște operatori care sortează aleatoriu cifre, cam în același stil în care niște maimuțe ar bate într-o tastatură. Helly nu prea înțelege ce face, nu-i place deloc și vrea să-și dea demisia.
Numai că nu-i atît de simplu. Odată intrat în sistem și în liftul care coboară etajele spre nivelul de serviciu, se produce switch-ul între cele două părți ale creierului – decuplare de la mintea domestică și conectare la un conștient permanent monitorizat. De niște supervizori siniștri, cu memoria nedivizată, controlați la rîndul lor de un consiliu de administrație misterios care promovează cultul personalității fondatorului companiei, Kier Eagan, CEO între 1865 și 1939. Kier a lăsat cu limbă de moarte dinastiei de progenituri-manageri de după el colecția de manuale cu instrucțiuni, reguli și protocoale stricte, de respectat întocmai, ca Biblia, un modus operandi care a inspirat o organizare ca de sectă și chiar un imn de preamărire a liderului suprem, deși acesta e pensionat definitiv de foarte multă vreme.
Mesajele către lumea de afară sînt cu desăvîrșire interzise, obiectele din exterior au statut de marfă de contrabandă. Orice abatere de la regulament e sancționată drastic, într-o cameră specială, unde vinovatul este forțat să citească la nesfîrșit niște fraze ritualice de scuze în fața supervizorului, în maniera școlărească a pedepsei scrisului pe tablă de sute de ori N-o să mai fac asta niciodată. O tortură psihică accentuată de atmosfera lugubră a departamentelor izolate într-un labirint de holuri cu pereți orbi, în care, ca un șoarece de laborator, fiecare angajat e subiectul unui experiment de care nu are habar. Sistemul începe să se clatine, însă, cînd, după ce-a fost vizitat acasă de amicul de la muncă (Pete a reușit să iasă din matrice, dar încă suferă după reintegrare, adică dezactivarea implantului), un Mark dezorientat încearcă să înțeleagă ce se întîmplă cu el și cu ei, în timp ce Irving are halucinații cu o pastă neagră care curge din tavan, iar Helly abia a supraviețuit unei tentative de sinucidere.
Nominalizat de 14 ori la Premiile Emmy, aclamat de fani și apreciat de majoritatea criticilor, Severance se întoarce cu sezonul 2 vinerea viitoare. Cea mai concisă caracterizare a sa ar fi asta: un episod de Black Mirror expandat într-un serial. Unul dintre puținele de revăzut imediat după ce l-ai terminat, pentru că sigur ți-au scăpat detalii importante la prima vizionare sau n-ai făcut suficiente pauze de procesat bucățelele de informație livrate foarte subtil. Satiră neagră a birocrației cu o doză de suprarealism, Severance dezvoltă multe teme (libertatea individuală, controlul corporatist, futilitatea unor slujbe repetitive, depersonalizarea subordonaților, disocierea identității lor în funcție de interesul conducătorilor) și propune ironic soluții pentru probleme foarte diverse, de la sindromul de burnout, stresul și extenuarea induse de proiecte complexe la protejarea secretului de serviciu de eventuali whistleblower-i.
Severance, 2022-, alegorie SF, gen Brazil, distopie totalitară, gen 1984, thriller psihologic, gen Being John Malkovich, creat de Dan Erickson, primul sezon de nouă episoade de 40-57 de minute, difuzat de Apple TV+ (nedisponibil încă în România – abonare posibilă doar prin plata cu card bancar emis în țările în care platforma este accesibilă), vizionat în week-end-ul gratuit worldwide 3-5 ianuarie 2025.