ANCOM este agenția-vedetă a momentului în România, reușind să blocheze activitatea Parlamentului pentru o perioadă de câteva săptămâni, deși conferința Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor se va desfășura în toată splendoarea ei mai ales într-un cort din parcarea Palatului Parlamentului și mai puțin prin sălile de ședință ale acestuia.
Dar pentru a pregăti conferința UIT, agenție a ONU, conferință pentru care statul român cheltuiește peste 88 de milioane de lei, ANCOM s-a transformat, în 2022, în agenție de turism, trimițându-și angajații prin toată lumea pentru a pune la punct detaliile evenimentului.
Alexandra Cristina Bolba, de exemplu, a fost angajată la ANCOM pe la începutul anului 2022, luna februarie, pentru a contribui cu vastele-i capacități la bunul mers al PR-ului conferinței UIT. Dar PR-ul contemporan este din ce în ce mai sofisticat, din ce în ce mai solicitant și nu se mai poate face doar din birou, din spatele calculatorului. Pentru un PR de calitate, piaristul trebuie să facă teren, să ia contact cu realitatea dură a telecomunicațiilor mondiale. De aceea, Alexandra Cristina Bolba a fost trimisă de către ANCOM în Algeria, pentru patru zile, împreună cu Ion Vlad Ciobanu și Maria Doleanu. Fiica lui Gheorghe Flutur, Carmen Cristiana, care lucrează de asemeni la ANCOM, a plecat în Algeria în același timp cu cei trei colegi ai ei, dar a avut atât de mult de lucru încât a fost nevoită să mai adaste cinci zile. Și asta în iulie, când numai de muncă nu-ți arde privind la plajele algeriene de la Mediterană, destul de ofertante în respectiva lună.
Tot Alexandra Cristina Bolba a fost trimisă șapte zile la Washington. Aparent, domnișoara n-are noroc, pentru că alți trei colegi de-ai săi (Ion Vlad Ciobanu, Maria Doleanu și Mihail Ion) au prins în deplasarea aceasta o zi în plus.
În agenda ANCOM, o capitală africană pare extrem de importantă. Așa se face că, în luna iunie, ANCOM a organizat o deplasare de 18 zile pentru trei persoane la Kigali, o deplasare de 14 zile pentru alte trei persoane, tot la Kigali, și una de opt zile pentru o persoană. Tot la Kigali, desigur. Că din Kigali angajații ANCOM or fi călătorit în țările vecine Rwandei, nu putem ști. Dar trebuie să fie acolo un important nod mondial de telecomunicații, de s-a stat între 8 și 18 zile.
Dar nu doar Africa i-a atras pe oamenii călători din ANCOM, 2022 fiind un an plin de drumuri obositoare: mai, opt zile la Tokyo, două persoane; tot mai, cinci zile, două persoane, la Brazzaville, Republica Congo; iunie, două persoane, șase și șapte zile la Washington; iulie, două persoane, șase zile la Abu Dhabi; iulie-august, două persoane, nouă zile în Bangkok; iulie, o persoană, opt zile în Bangkok; august-septembrie, patru persoane în Riad, cinci zile, și, în sfârșit, două persoane, timp de cinci zile, în septembrie, în Tsinandali, Georgia.
Cum o sta ANCOM-ul, real, cu telecomunicațiile și reglementarea lor, nu putem spune. Dar cu planificarea și reglementarea călătoriilor stă foarte bine, spre excepțional.
Autor PATRICK ANDRÉ DE HILLERIN
Asa sunt ei obisnuiti.
Cunosc acolo pesonaje,imi e rusine de nerusinarea lor sa le dau si numele, care fac cate 10-12 delegatii pe an pentru nimic in afara la ue,comisia europeana,berec,enisa,diverse evenimente ca acesta,delegatii care inseamna doar bani cheltuiti,au salariu la nivel de functii de executie in jur de 2.000-2.500 Euro,le puteti gasi declaratiile de avere pe pagina lor,si-au adus sotii,sotiile tot acolo pe salarii la fel de nerusinate,se ocupa cu nimic de fapt si de dretpt.
Din 740 aproximativ cati sunt ca tot au vreo 900 si ceva de posturi bugetate mai mult de 200 nu isi justifica existenta si asta cu indulgenta.
Daca tot ati „dezgropat” aceasta „secura”,va mai dau niste „Informatii”,au mai mult de 30 ani,securistii le-ar „clasifica” ca „strict secret si de importanta deosebita”,ancom se trage tot din vechiul pttr respectiv posta telegraf telefon radio,initial au fost doua agentii igc(inspectoratul general al comunicatiilor) si anc(agentia nationala a comunicatiilor) care s-au unit sub denumirea ancom,ca amanunt,la fisc-anaf au cui-ul fostului anc.
Poate va povestesc cei de la ancom cum inainte de 1989 centralistele de la centralele internationale ale Romaniei,ca tot erau una sau doua centrale internationale,ascultau si transcriau pentru securitate convorbirile telefonice ale oamenilor sau cum tiriac a adus primul calculator in ce se numea pe atunci pttr la inceputul anilor ’90.
S-au separat,unii au devenit romtelecom,altii s-au transformat in posta iar unii s-au facut „securisti”.
Sunt niste „vai”,niste incompetetenti supradimensionati si imbuibati ca in orice structura a statului,doar ca au „sarit mult de tot calul”.